用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 沙田崇真中學揮手區
樓主: Hoining
go

沙田崇真中學揮手區   [複製鏈接]

lizardboy 發表於 14-7-13 18:00
其實兩間校服是否質料一樣呢? 另外運動服需要買兩套嗎?
我都想知這兩間校服,邊間的質地好D,我睇到學校相片,冬季運動外套係白色,咁就要買二套,有沒有高年級的家長,俾點建議我哋新生家長,多謝!

引用:我女兒剛派入沙崇這個大家庭,有關買書的事

原帖由 christlwm 於 14-07-12 發表
我女兒剛派入沙崇這個大家庭,有關買書的事宜想請教大家。
剛查看書單發現書本數目較其他學校少,不知手上 ...
D書係全年用,我如果冇記錯,有D學校自己編,反學教時會影比學生

引用:Quote:lizardboy+發表於+14-7-13+18:00+其

原帖由 Phoebenana 於 14-07-13 發表
我都想知這兩間校服,邊間的質地好D,我睇到學校相片,冬季運動外套係白色,咁就要買二套,有沒有高年級的 ...
我覺得兩間差唔多,(舊年計)我自己就買咗維多利,我覺得白色外套一件就可以,入面件社衫就2件,因為春夏秋冬都係嗰件

引用:Quote:lizardboy+發表於+14-7-13+18:00+其

原帖由 Phoebenana 於 14-07-13 發表
我都想知這兩間校服,邊間的質地好D,我睇到學校相片,冬季運動外套係白色,咁就要買二套,有沒有高年級的 ...
2件計係冇運動校隊來計,如果有買多件換

bonha 發表於 14-7-13 23:32
2件計係冇運動校隊來計,如果有買多件換

回覆 Phoebenana 的帖子

男子短袖衫起碼2件方便炎熱夏天更換。
2間校服公司個人覺得用料有些少分別,最好摸摸樣板衣服後再決定較好。
體育社衫要編咗社後,8月尾才買,因星期六回校及上校隊都可著,2件社衫較適合。

順便一提,因體育堂實在太少,小朋友整天坐住上堂好悶,差唔多1星期得一堂,真的唔夠。
提議揀一個校隊來玩,有1星期1次那種。我兒羽毛球,成班人玩,好開心,到初級組校際比賽,中一代表2個人加中二3個人,其他學生都唔使出席比賽,即是平時當體育堂玩,調劑一下都唔錯,不過都要考慮埋星期六樂器班後,能否支持得到,我仔就OK。

回覆 elainepekkle 的帖子

書單上的中英文字典如果屋企無,其實都應該要買。

往後嘅文言文等功課都要參考或須要查字典;而英文就規定邊類字典,目的可能方便老師統一俾分,如果唔係大家寫嘅內容就有好多唔同。

想問下中二家長,你哋有無英文故事書,The Giraffe & Pelly & Me, Tales of a Fourth Grade Nothing 及 Mr. Popper's Penguins 3本,呢3本真係唔想買新書,睇完就唔會再用,真有些浪費。
中一家長如同我有相同想法,我可低價出售。

baba3506 發表於 14-7-14 20:10
回覆 Phoebenana 的帖子

男子短袖衫起碼2件方便炎熱夏天更換。
多謝baba3506,你好有心,答得咁詳細。

回覆:bonha 的帖子

謝謝

回覆 christlwm 的帖子

學校的中文科及通識科的課文都是學校編制的,當然還有其它工作紙,開學後會向家長收這筆錢。
上年同事個仔在其它學校要成4仟書費,崇真2仟幾,個人覺得算平了。

回覆:沙田崇真中學揮手區

謝謝bonha 和 baba3506

請問 baba3506, 如果我想買The Giraffe & the Pelly & Me and Mr. Popper's Penguins 這兩本書, 價錢是多少,謝謝!

baba3506  我也想知升中一的家長有否興趣要中一的故事書  發表於 14-7-14 22:51
baba3506  我兒升中二,要買,唔係想賣,你可能誤會了  發表於 14-7-14 22:49

我個女小學校服都是用這兩間校服商的,但個人意見是豐昌順資料較好,而維多利較易起毛粒,阿女話唔好著,又熱,所以而家知中學又係呢兩間,就話一定要買豐昌順,大家可以聽日試試摸摸兩間的資料,然後再自行決定。

引用:Quote:原帖由+christlwm+於+14-07-12+發表

原帖由 bonha 於 14-07-13 發表
D書係全年用,我如果冇記錯,有D學校自己編,反學教時會影比學生
Bonha 謝謝你的回覆

今日去完家長小聚及買校服。老師很有耐心地解答所有家長的提問,非常感謝這些有heart的老師!小兒有幸入讀沙祟是他的福氣。我最終選擇豐昌順,感覺質地比較柔順。

Phoebenana 發表於 14-7-12 11:23
咁深,請問你哋之前係自行or派位入?
自行同大捸奬都是道選, 係唔知自行定派位入的

暑期中一英語戲劇班分咗了! 可以去學校網址睇睇!

回覆 nlit 的帖子

我都買了豐昌順的!

引用:暑期中一英語戲劇班分咗了!+可以去學校網址

原帖由 elainepekkle 於 14-07-17 發表
暑期中一英語戲劇班分咗了! 可以去學校網址睇睇!
Thank you! 看了……是E班。

‹ 上一主題|下一主題