用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友戴壓力鏡一問
樓主: jocelyn123
go

小朋友戴壓力鏡一問   [複製鏈接]

回復 排骨媽媽 的帖子

現在戴得很好,很少很少話戴咗鏡很唔舒服,也未試過發炎,但視光師話阿囡分泌物較多,清潔要徹底些。其實佢最初一個月,都好似你囝囝一樣,戴鏡後眼睛很紅和充滿淚水,我都心裏唔舒服,佢有時又怎樣也戴不上眼,亦令佢自己好氣餒、唔想戴,但慢慢純熟了,情况好好多。

排骨媽媽  當妳發現囡囡戴後很紅, 是否立即除下, 當晚不戴???  發表於 12-7-30 00:02

回復 BoBo-mum 的帖子

也是在太子配的嗎?

回復 snoopy008 的帖子

謝謝你的回覆, 他也在視光師名單PART I 上, 我比較放心了! 價錢真的差很大啊!

回復 helen288 的帖子

helen288,
不過你要留意太子的視光師並沒有在 post #397 所述的名單內, 那是 PolyU 的 [成功完成角膜矯形術証書課程及通過評核考試的眼科視光師名單].

但我見在這裡提及太子的視光師都是好的評價, 所以也讓女兒在那裡配鏡. 快要戴滿一個月, so far so good, 她現在每晚已可自己戴鏡了.

你女兒今年幾歲啊? 剛開始時有遇過什麼困難啊? 可以分享一下嗎? 整個過程可以簡單介紹一下嗎? 就我所知第一 可以分享一下嗎? 整個過程可以簡單介紹一下嗎? 就我所知第一次驗眼, 就立刻配鏡嗎? 多久拿鏡片? 拿鏡片後當天晚上就戴上嗎? 隔天要去驗眼嗎? 其後多久再驗一次? 因為我是在職媽媽, 知道過程才可以預先請假啊! 這里先謝謝啦!

在太子的視光師配鏡的過程如下:
1) 預約驗眼($300), 驗眼後如適合配戴可即時試戴, 試戴的鏡片當然不會完全吻合小朋友的眼球, 只是讓她感受下戴硬鏡片的感覺
2) 如小朋友自己決定接受, 可即時付錢訂鏡, 亦可讓她回家慢慢考慮. 如回家後才決定, 也要在一個月內訂鏡, 否則有須要再驗眼.
3) 付錢訂鏡後約 14 個工作天可取鏡. 取鏡時要學習戴及除鏡. 我的女兒前後花了約一個半小時學習, 即日便可拿走鏡片, 回家當晚便戴上. 有些小朋友比較害怕, 可能戴不成, 須再預約試戴鏡.
4) 一星期後再回去驗眼
5) 然後再約一個月後驗眼
6) 女兒目前還沒戴滿一個月, 所以我未知下次再約的時間

女兒快九歲, 頭一個星期在家配戴時, 都是我幫她的, 如你有戴過 contact lens, 應該不會有大問題. 她只是不敢把鏡片放進眼內, 除鏡就沒問題. 接下來的一兩個星期我改為幫她張開眼皮, 她自己戴鏡, 漸漸地這幾晚她都可以自己全程處理, 不用我動手, 我只是負責幫她清洗鏡片.

太謝謝你的回應了, 你的小孩在整個過程中有沒有感到任何不適如眼紅, 痛, 流眼水等呢? 第一天戴鏡後你女兒就不戴有框眼鏡了?我問過其他的視光師說配鏡後一天一定要回去驗眼啊!不然度數變化不知道啊!

頭一個星期女兒也會覺得眼痛, 但沒有眼紅, 她好快便適應了.

頭一晚戴鏡後, 她戴回原先的有框眼鏡 (500度), 第二晚戴鏡後, 她已可戴回再之前的有框眼鏡 (300 度, 剛巧我沒有丟掉它). 視光師原先估計她要在第四天才戴300度的那副, 她的進度比預期的好. 其實我覺得如第二天就立即回去視光師那兒驗眼有沒什麼意義, 因為度數沒那麼快穩定.

我沒有戴隱形眼鏡的經驗, 真怕做不來, 而且我的女兒太小, 才6歲, 應該要我幫她戴, 真是非常擔心!

我想請教一吓,你囡囡起初戴的一個星期會感到痛,那麼是否要她忍痛戴著睡覺? 會否影響睡眠?
此外, 我有一個好愚蠢的想法, 其他我小朋友二百多度近視,而加深情況亦不是太快,但係在熱天和運動的時候真的很不方便. 如果我替他戴了壓力鏡後,只在有需要是戴,其他日子可戴回普通眼鏡可行嗎? 謝謝

helen288,
不用太擔心. 除了小朋友要學習戴鏡, 你也需要學習的, 到時姑娘也會要你學習幫她戴. 我之前也帯了工人姐姐一起去, 她也沒有戴 contact lens 的經驗, 一下子便學會了. 通常小朋友戴不到的原因是因為他們不敢把鏡片放進眼內.

回復 排骨媽媽 的帖子

雖然我的女兒頭一星期說痛, 但我看她也睡得相當安穩. 我猜那種疼痛的感覺多是來自有硬物在眼內和心裏害怕.  現在她已習慣了, 就算鏡片戴歪了, 她也敢用手指把鏡片移正.

至於你說的有須要才戴, 你還是到時再問清楚視光師, 我怕我給你的答案不夠專業.

Helen288,
can you PM me the contact no. and name of 太子視光師, many many thx ~

請問可否pm太子道的電話俾我, thank you!

呢隻鏡OK喎,亞女戴咗差不多兩年,日間唔駛戴眼鏡,尤其游水方便咗。唯一就係隻眼開頭試過幾次發炎,好彩間驗眼中心在屋企附近有分店,即刻去比視光師檢查。後尾先發覺小姐冇認真做清潔,現在好好多。
起初我都做過一排調查才決定比小姐去做,我問過Poly,好處比較夠專業,但好唔方便,下下都要去紅磡,又要booking;Polyvision,只係掛住個Poly名,實為商業機構,又係下下要booking,有起事來都有排等;網友又介紹太子嗰間,問過周圍朋友,有朋友幫襯過,感覺唔係太好。我小姐配嗰間,好處係自己同屋企人幫襯咗好多年,知道啲視光師都好有heart,唔hard sell囉,曾經介紹過同學仔去配,唔適合就唔適合,唔會甲硬接。價錢唔係最平,但亦平過Poly同PolyVision,地點在佐敦地鐵口,屋企98D直達佢樓下,夠方便。其實最重要個point係佢本身有門市,將軍澳都有兩間,有咩事除唔到對鏡都有人救,呢個point係任何一間有名氣做矯視的地方冇。後來同啲靚太傾開計,原來我呢個point真係好重要,有起事真係好傍徨。

kamingan  Hi, 可否比視光師的資料我﹖  發表於 12-8-3 20:11
dleelm  Hi, 可否比視光師的資料我, 價錢&地點? 你說的售後服務真的好重要.  發表於 12-8-3 13:53

回復 snowy2006 的帖子

我女都戴左 3個月了, 近視沒晒  , 散光有 300 度減到 100 度, 我很開心呀
因去見視光時 , 他不保証到散光可以減到

但昨天她竟不小心洗爛了一只 CON   , 激死我了 ,

現在要重配 ,還要等14 天

回復 yan02 的帖子

你小朋友幾歲? 由佢自己洗?(我負責為囝囝洗,我覺得清潔並不容易,工人姐姐肯定做不來) 再配要多少錢一隻?

請問可否pm太子道的電話俾我, thank you!

其實大家雖然想小朋友減近視,但係呢種鏡真係要諗清楚,始終有風險的!我阿大戴得ok幾好.但謙謙呢,成日手唔停,摔眼摔鼻,我就唔敢試,摔花左角膜好麻煩,我配了戴外面既減近視鏡比佢先.如果大d定d先再諗.阿大配果間既好處係有眼科醫生跟,唔係淨係視光師,有問題,可以見醫生.我覺得保障大d會安心d.因為佢地係連住一間眼科中心,所以配套,設施都較齊全,d機出面未見過.視光師有4,5個.醫生又有4,5個,係pro好多,不過呢間好低調,因為太多人睇,有興趣自己查下:香港兒童視力檢驗中心.不過都係果句,要睇下自己個小朋友适唔适合先,唔好貪平.

回復 msyung 的帖子

HI 可唔可以pm相關視光師資料﹖
‹ 上一主題|下一主題