用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Form 1 happy life, 召集靚c9
樓主: jazzmama
go

Form 1 happy life, 召集靚c9 [複製鏈接]

eva,

我同你一樣...facebook & BK 都係無logout..一click就直入囉!

原帖由 Eva 於 09-9-9 13:41 發表
jazzma
Take Care!!! 我阿仔學校好多同學開課前都發燒!

facebook方面,查實阿女好小上,現在多是我上去login入去,玩埋佢個happy farm。係我add你,想『了』你玩happy farm

BK我無login同logout gawor!次次一click b ...

eva
實不相瞞呀, 其實我自己本人好update架
咩流行歌我都識唱架
係我兩個仔唔like唱歌咋
如果我話去唱k, 我怕佢地叫我自己去呀

潮語,俗語, 我都agree識聽不准講

原帖由 Eva 於 09-9-9 13:34 發表
hhma
潮語方面,再加俗語,例如正菜之類,我反而有突登教佢地,不過事先聲明只想他們識聽,但是不准講lor!

至於唱歌方面,睇lai我地要學mandy,m&a, jazzma。。。。佢地,得閒帶佢地去k update下

m&a, mandy, jazzma, jscfamily ...

原帖由 hhma 於 09-9-9 16:44 發表
eva
咩流行歌我都識唱架
mouth:" /> mouth:" />

...

唔系甘update下
而家d偶像歌我真系連聽都無興趣...

點止呀, 潮流用品仲update呀

to be serious, try聽吓..有d小朋友/新人都好用心做架...拿...介紹你啦, 聽吓rubber band呀

試吓溶入青少年世界, 希望容易d明白佢地
又即係....容易d控制佢地

原帖由 samuel89 於 09-9-9 16:52 發表

唔系甘update下
而家d偶像歌我真系連聽都無興趣...mouth:" />

醒目開學勳章

原帖由 hhma 於 09-9-9 12:21 發表
絕對有同感
所以真係15/16
當然, PIANO TUTOR當然唔想佢接觸流行歌啦

正如今日同同事傾計, 講起潮語
又唔想呀仔唔知, 驚佢講錯
但梗係唔想佢掛住口邊啦....

我仔個班尋日都揀CHOIR
當然我仔唱到走晒音啦
佢話揀左 ...

我又覺得唔洗太刻意隔絕,始終佢一日有8個小時對住同學仔,點都自學左d

我有時都同佢up下討論下! why 要up O 咀?我話因為d 靚詞窮,so 所有都只會用 O 咀形容!所以識up 潮語唔係型,係才疏學淺
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

原帖由 hhma 於 09-9-9 16:59 發表

to be serious, try聽吓..有d小朋友/新人都好用心做架...拿...介紹你啦, 聽吓rubber band呀

...

原來你系潮媽 佩服, 佩服,...

yeah!
講得好

原帖由 M&A Mom 於 09-9-9 17:01 發表

我有時都同佢up下討論下! why 要up O 咀?我話因為d 靚詞窮,so 所有都只會用 O 咀形容!所以識up 潮語唔係型,係才疏學淺 ...

eva/hhma,
我就有時比亞仔去書局煲潮語書...
eva
咩流行歌我都識唱架

...

"動L"同"屈機"我都係幾個月之前先知點解咋

原帖由 fions414 於 09-9-9 17:37 發表
eva/hhma,

原帖由 fions414 於 09-9-9 17:37 發表
eva/hhma,

只睇不買

samuel89,
如果係英文版的潮語書就買...
原帖由 samuel89 於 09-9-9 18:29 發表
只睇不買

hhma

即係點解呀 !!!

屈機係米解....你玩晒 ?

原帖由 hhma 於 09-9-9 17:47 發表
"動L"同"屈機"我都係幾個月之前先知點解咋

我同事話即係"好勁"wor
真係估佢唔到

粵講粵趣 屈機日期 : 2009-03-02

作者: 李嘉亮 明愛徐誠斌學院語言學系講師

筆者喜愛閒時打機來排解壓力,機鋪孕育了不少年輕人用語,當中不得不提「屈機」這個深入民心的潮語。   八十年代末至九十年代初,當時的街機格鬥遊戲設計簡陋,全都是2D橫向對打模式。若其中一方的玩家「喪用」同一招攻擊對手,或因顯示畫面有限,將對手逼至畫面最盡處,利用對手沒有活動空間的設計漏洞,以「超必」攻擊對手,結果令對手或電腦角色在沒法擋避或反擊的情況下敗陣,這叫作「屈機」。   根據《香港網絡大典》記載,「屈機」是遊戲機術語,原指玩家利用遊戲程式漏洞而取勝。現時「屈機」已成為香港流行文化的俚語,泛指現實生活中有人利用不正當或不公平的方法達到目的,或以壓倒性的力量令對手毫無招架之力的情況底下無奈屈服。

原帖由 mansonwai 於 09-9-9 22:15 發表
hhma

即係點解呀 !!!

HHMA
我女又係,去k是應酬我們的,她一定要帶nds,否則悶c 佢!

你好勁呀!識咁多歌。其實我未做人阿媽之前都好喜歡聽歌,仲學人去學唱歌,但是,先天不足,無計。我仲喜歡聽歌ga。早期最鍾意聽張學友同葉倩文。佢半收山之際,難得有李蕙敏同李樂詩,可惜佢地唱好短時間就收山。之後,就無乜歌星喜歡聽喇!joey容都ok gei,不過,無聽一排,又無乜意識去聽歌!等我找d舊cd出來放下,等d細路有d音樂感至得。

eva
咩流行歌我都識唱架

...

你講得岩,有時要深入一d去了解一下,感覺就好唔同。好似早前mj死左單野,我之前對他的印象認真差,直頭覺得他是變態佬,他c 了我也沒有什麼感覺,覺得像他這樣的人,早c是意料中事。

多得有日行過一間租cd公司,門口播放他的音樂會cd,見好多人圍住睇,我見得閒,又想睇下佢乜料,所以又企向樹睇埋一份,至知道乜野叫做moon walk,至知道原來他的舞蹈了得,成功原來不是靠運氣的。這時,我才開始留意他的新聞,才開始為他的離世傷心,為佢無辜的死流淚。

以後,我都不敢只看表面,未深入了解之前,都不敢亂咁評價別人了。

原帖由 hhma 於 09-9-9 16:59 發表

...

哇!乜寫到咁專業咁!其實我好小機會接觸潮語。所以我要上下堂至得。

講俾大家聽下,笑下。話說早前聽說考試要考潮語,我第一時間覺得有無搞錯呀!潮語點解突然之間咁吃香,有乜理由要人識潮語ga。。。。。。其實,當時我以為潮語=潮州話。。。。。哈哈哈哈!

原帖由 hhma 於 09-9-9 22:27 發表
真係估佢唔到

筆者喜愛閒時打機來排解壓力,機鋪孕育了不少 ...

我個女都時時去樓下間大眾煲書
有賣英文書就仲好

eva/hhma,

mandy
你同我都要補習一下潮語至得

原帖由 mansonwai 於 09-9-9 22:15 發表
hhma

即係點解呀 !!!

我都要惡補一下潮語, 做個潮媽先得...
原帖由 Eva 於 09-9-9 23:41 發表
mandy
你同我都要補習一下潮語至得

原來屈機都有咁詳盡的解釋!! 真是要跟hhma學習學習啦!

eva & mandy,

帶埋我去補習班啦...補潮語!

原帖由 hhma 於 09-9-9 22:27 發表
真係估佢唔到

筆者喜愛閒時打機來排解壓力,機鋪孕育了不少 ...
‹ 上一主題|下一主題