用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好激氣呀 之- Part I (完)
樓主: ruby2004
go

好激氣呀 之- Part I (完) [複製鏈接]

原文章由 jackie1986 於 08-3-27 19:40 發表
RUBY,如果真係熄總掣,怕唔怕佢嬲左你呀?
我舅父仔(其實都三十幾歲)試過打機打到三點幾,我婆婆嬲得滯熄左個總掣,
我舅父嬲左佢成個月呀 ...

呢個下下策 , 用既機會係零 , 我唔想做到咁激 , 昨晚數吓都有四樣未做 , (其中數學好多) , 佢依然都係果句 , 今日玩少d電腦 , 唉

[quote]原文章由 jackie1986 於 08-3-27 19:36 發表
其實我覺得..我自己曳過,
有時真係阻止唔到,
家長唔比佢做,唔等於佢唔做
即係家長唔准上網用電腦,佢大不了走去網吧玩
我老公做補習,都教過書,
接觸過好多呢d既學生,情況比你地仔女差
真係同爛泥無咩分別

我見c6同呢d學生溝通方法係:
常用佢地既語言(如:攪爛gap)
同埋留言佢地既喜好,
咁岩我老公(成三十歲人 )鐘意玩高達,玩模型,所以同d學生會有d共同話題
又有時借d漫畫比佢地睇~
可以做一個先朋友既角式,討好下佢
但有時又會哦下佢,同佢講下道理
難聽d講,真係一啖沙糖一啖X

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
jackie1986 : 謝謝你的現身說法 , 很受用唷

醒目開學勳章

原文章由 正46 於 08-3-28 08:45 發表
Jackie 你係依到講出0左好多小了友0既情況, 同心聲, 其實我地面對0既小朋友絕大多數只是曳, 不是壞! 回想一下自己咪一樣係依種環境長大, 依0家咪一樣係好人一個.
每個時代小朋友0既生活習慣都不同, 只要佢地不是真正 ...

正46, 講得好啱....
小朋友有時只係曳, 唔係壞.
但如果我哋處理得唔好,
到時真係會變壞.

所以同仔女溝通, 係好高深嘅學問....一起努力吧~

醒目開學勳章

原文章由 ruby2004 於 08-2-29 12:43 發表
成日教亞囡(f.1)做人要有誠信 , 唔好講大話 , 已經比我篤穿左幾次 , 我都係語重心長咁勸佢、教佢 , 我唔鍾意佢放學帶同學返屋企 , 點知又比我發現佢有, 真係好激氣呀 .
親子都無用 口既 , 唔鬧唔打又點 ? 咪一樣唔 ...

其實佢知唔知點解妳唔比佢帶同學返屋企?

原文章由 究竟我是誰 於 08-3-28 11:44 發表

其實佢知唔知點解妳唔比佢帶同學返屋企?

我有講過 , 唔熟既人我唔想咁快就招呼入屋 ,(我d衰性格 ) 佢小學d同學仔都有黎架 , 中學真係好難同d家長熟絡 .
既然佢地(中學同學)都黎過 , 所以在這假期當中 , 亞女話同學想我地屋企做project, 我都無反對 , 好過亞女出去 , 兩者選其一 ,
我不斷咁調節緊自己

醒目開學勳章

原文章由 ruby2004 於 08-3-28 12:59 發表

我有講過 , 唔熟既人我唔想咁快就招呼入屋 ,(我d衰性格 ) 佢小學d同學仔都有黎架 , 中學真係好難同d家長熟絡 .
既然佢地(中學同學)都黎過 , 所以在這假期當中 , 亞女話同學想我地屋企做project, 我都無 ...

慢慢嚟啦, 我都好火爆同專制嫁...
不過, 一担砂糖一担屎...罵完之後又會比番D甜頭佢哋
所以我哋D關係暫時都OK

原文章由 究竟我是誰 於 08-3-28 13:36 發表

我好怕佢地成日話去街 , 我話唔好去 , 一定問點解 , 解左又一定駁, 無論講乜都有得駁 ,好似非去不可咁 . 講真充分理由就係我唔想佢地咁細個成日去街 , 在佢地立場當然不成理由啦 , 所以都幾難處理

[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

但佢地只會記得啖屎咋

好文分享

青少年成長的轉變:踏入青春期的青少年在生理上和心理上都面對劇烈變化,身高體重迅速增加,第二性徵出現,同時心理上也逐漸過渡至成人階段,自主和獨立意識明顯增強,但同時亦常出現一些矛盾,如希望受到尊重卻對他人不予尊重;要求獨立自主但又不能獨立;渴求被理解卻不願意透露其情;性生理需要與道德約束等等。

社會急劇的變化:基於社會急劇變化,兩代人的經歷截然不同,以致對生活、工作、社會等問題的態度和觀點都會有所迥異,倘若家長未能以坦誠善意的態度與年輕一代溝通,而是力圖把自己的想法、觀念和標準強加給新一代,兩代之間的隔閡只會愈演愈烈。

權威性的家庭管治:作為華人家長,往往受到中國傳統思想影響,認為子女是自己養大的,家長擁有絕對的權威和尊嚴,子女必須聽話,否則會不講情由地責備,使子女感到難以接受;有的家長則仍會用管教孩童的方式來對待青少年子女,給予過多的呵護、過嚴的管束及指責,令子女厭煩並逐步形成反叛心理。

此外,家庭間缺乏了解和溝通,亦是製造無形鴻溝的因素,例如家長忙於工作,缺乏時間與孩子相處,又或只關心子女的衣食住行及學業成績,而忽略了解孩子的情緒及想法。

人與人之間存在代溝是十分自然的;然而,有「溝」沒有問題,只要能「通」就可以了。對青少年的想法及變化不單要靠觀察,還必須經常與他們溝通,才能了解和把握他們的心理。要拉近兩代之鴻溝,可參考以下幾種建議:

了解青少年的成長特徵:青少年的成長正處於自我認同、追求獨立自主的階段,看重朋友對自己的評價而非父母;喜歡批評、反抗權威傳統等特性,父母該對青少年這種成長特徵有所認識及體諒,尊重年輕人正在逐步成長為一位成年人。

平等對待 互相尊重:父母要明白世上沒有兩個人的價值觀念是會完全一致的,更何況親子兩代相差多年,若年輕人認為得不到尊重,事事受管束,有話不能說,久而久之便不想或不敢將自己的想法與父母交流。家長要放下架子,試?站在對方的立場,誠懇地傾聽他們的意見和感受,可以拉近彼此的距離,試?參與對方的生活,可以促進彼此的瞭解和尊重。

多讚賞 多鼓勵:許多家長習慣用批評和教訓的方式教導子女,忽略他們的優點。雖然目的是為了他們改善、進步,但往往會適得其反,導致他們喪失自信,變得自卑,甚至與父母形成拉鋸關係。

平常心看待代溝問題:青少年成長受社會次文化的影響深遠,他們喜歡聽一些流行曲、崇拜偶像,或者標奇立異,穿一些所謂追上潮流的奇裝異服。其實當青少年逐漸長大,思想慢慢成熟時,他們便不會再迷戀這些潮流,這只是一個過渡期,父母不需過於緊張。

減少干預:子女認為與父母間出現的溝通問題,很多都是具體地表現在日常生活中,例如穿衣打扮、作息時間及金錢運用等。這些外在行為,正是青少年受?次文化影響的特徵,父母不必過分擔憂與干涉,不妨用一種幽默的態度來欣賞青少年的此等行為。

有研究發現,親子關係良好、代溝小的家庭,他們子女的適應力一般較強;而子女的教育程度亦相對較高;自我形象的建立也相對較正面。因此,為減低代溝的負面影響,最重要的是家長子女間要多溝通、多了解、多接觸、多分享,使一家人相處得更融洽。

資料由新生精神康復會提供

[ 本文章最後由 ruby2004 於 08-4-9 10:16 編輯 ]

醒目開學勳章

原文章由 ruby2004 於 08-4-3 09:35 發表

但佢地只會記得啖屎咋

唔好咁諗啦, 佢可能未識表達出嚟姐.

醒目開學勳章

我囡囡今年九月升中一,
因佢成績差, 入梗BAND3學校,
只望佢能夠派間校風略好,
唔好學壞就謝天謝地,

佢其實都有好多好多缺點,
我成日都會因為咁而轟炸佢,
但冷靜過後, 我會將佢D優點放大, 咁我就會開心番哂

學童身體檢查唔去得唔得架  ???

回覆 #407 ruby2004 的文章

其實呢個年紀好難話唔去街架喇~
不如你同佢傾下幾時返屋企(例如係食晚飯前)
但記住係傾,而唔係大人去set個時間

原文章由 jackie1986 於 08-4-7 19:24 發表
其實呢個年紀好難話唔去街架喇~
不如你同佢傾下幾時返屋企(例如係食晚飯前)
但記住係傾,而唔係大人去set個時間

而家遠憂係暑假期間 , 肯定會同同學出街 , 亦可能同佢best fd(鍾意去網吧)去 . 搵d乜班物班比佢去學 , 佢say no 亦無符 (超硬頸兼固執 , 就算比左$佢話都唔會去)

近憂重係掛住打機 , 我都唔明學校點解會無功課做 , 自從農曆年假過後,放學都無功課做 , 叫佢睇吓課外書啦 , 真係睬我都傻,
重要"唧"一聲講你話完未呀 .
學校應該要佢地寫讀書報告啦, 無謂浪費時間 , 我地叫又唔聽 ,
重不耐煩兼要黑面 .

醒目開學勳章

原文章由 ruby2004 於 08-4-8 10:09 發表

而家遠憂係暑假期間 , 肯定會同同學出街 , 亦可能同佢best fd(鍾意去網吧)去 . 搵d乜班物班比佢去學 , 佢say no 亦無符 (超硬頸兼固執 , 就算比左$佢話都唔會去)

近憂重係掛住打機 , 我都唔明學校點 ...

佢哋已經唔係小學生,
我哋無可能再安排佢哋做呢樣做個樣,
我諗佢會覺得妳好專制, mud都話唔得, mud都要管,
久而久之, 就會有衝突/隔膜.
妳試調節一下自己, 作出小小讓步, 等佢覺得同妳仲有商量餘地,
然後慢慢改善關係.

另外, 妳post出嚟文章好好呀.

原文章由 究竟我是誰 於 08-4-8 15:15 發表
佢哋已經唔係小學生,
我哋無可能再安排佢哋做呢樣做個樣,
我諗佢會覺得妳好專制, mud都話唔得, mud都要管,
久而久之, 就會有衝突/隔膜.
妳試調節一下自己, 作出小小讓步, 等佢覺得同妳仲有商量餘地,
然後慢慢改善關係.

另外, 妳post出嚟文章好好呀.

我已經讓左好多喇 慢慢調節緊 , 見佢咁懶散 , 抵唔住頸至話兩句咋 . 佢進步少少我都贊佢(雖然距離好多).

以後看到好文章都會post出來與大家分享 ,做唔做得到就另計啦

原文章由 ruby2004 於 08-4-8 10:09 發表

近憂重係掛住打機 , 我都唔明學校點 ...

你POST個篇文章好好, 要PRINT出嚟俾老公睇下先.

我都唔知這個暑假點同佢安排活動. 升唔升到班都唔知. 我之前同阿女講, 話暑假去台灣. 佢話好啊. 我話但係你呢兩個幾月要俾心機讀書. 升到班就可以去啦. 根住就話咁即係唔駛去啦. 佢已認為自己一定唔得, 真係俾佢激死. 我話你現在開始努力, 我相信一定得. (都係想用台灣嚟激勵佢) 然後佢上星期同我講, 上堂好專心, 冇傾計, 連老師都話佢乖喎, 不過佢唔知自己D3分鐘熱度可以維持幾耐. 唉! 佢有付出當然要即讚啦. 呢兩日終於肯的起心肝閉門苦讀. 祝佢成功. 無論結果係點, 都要讚佢曾經付出過既努力.

原文章由 silviang 於 08-4-9 09:50 發表
我都唔知這個暑假點同佢安排活動. 升唔升到班都唔知. 我之前同阿女講, 話暑假去台灣. 佢話好啊. 我話但係你呢兩個幾月要俾心機讀書. 升到班就可以去啦. 根住就話咁即係唔駛去啦. 佢已認為自己一定唔得, 真係俾佢激死. 我話你現在開始努力, 我相信一定得. (都係想用台灣嚟激勵佢) 然後佢上星期同我講, 上堂好專心, 冇傾計, 連老師都話佢乖喎, 不過佢唔知自己D3分鐘熱度可以維持幾耐. 唉! 佢有付出當然要即讚

哈哈 , 真係一模一樣 , 考呈分試時為左鼓勵佢考好d , 如全級30名內就會買NDS, 佢都係話咁即係唔駛買啦
你亞囡都乖 , 肯發力 , 抵贊

今個暑假我想給亞仔去M記做parttime,
聽講15歲就可以做,
等佢捱下學下野,
不過唔知佢肯唔肯去.
‹ 上一主題|下一主題