用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴2007 pre-nursery 家長請進-註冊咗未? ...
樓主: zoeli
go

劍鳴2007 pre-nursery 家長請進-註冊咗未? [複製鏈接]

HI,

我有km n1 圍裙及書包平售, sell as total $80

if interest pm me la....
謙謙已在9月15號出世喇!2.6kg 全人乳 一個月 3.88kg 二個月 5.95kg 三個月 7.33kg 五個月 8.35kg 六個月 9.21kg 七個月 9.42kg 八個月 9.51kg

Kira,

HIHI, 我都希望可以大家同一班, 到時一齊分享佢地番學 d 野, 實好開心啫~~

原文章由 Kira 於 07-8-12 00:23 發表
Dear mchan, Dorist and others

我個女一樣返上午班,唔知有冇機會做同學呢。 d返學

dorist,
派校服個日我冇番呀, 所以我好多野都唔係太清楚.

其實我都估冇規定著白襪, 因為佢地都係著便服番學之麻, 我估襪應該唔限制掛. 不過我都買左幾對白襪仔, 但就唔係純白色個 d, 係有少少花咁囉.

原文章由 dorist 於 07-8-12 09:57 發表

其實我都好想知呢個問題.
記得派校服當天,
有家長問可否穿涼鞋,
老師答沒有所謂,
總之要穿襪,
回校後一定要換白鞋.

我就未買白襪,
會唔會N1無規定呢!

wingchingchu,
係呀, 不過你都唔駛咁擔心既, 晴晴咁叻, 好快可以適應搭校車架啦~~

仲有呀, 我唔記得講, 晴晴好高呀, 佢搭地鐵咪就黎要俾錢 ??

原文章由 wingchingchu 於 07-8-12 10:08 發表
mchan,
你就好啦, 不用坐校車, 起碼少一樣0野煩
我老公很proud of 0里個發明0家: :

Dear mchan,

Are you get ready for all the stuff ? Where do you buy the white shoes ?

I feel nervous about the first day of school ? Can't expect what will happen    Another mommy whose baby studies Cannan next door said that her baby cries all day long for three days.

kira,
我仲爭封醫生信未攪掂呀, 因為我個醫生連續兩個 saturday 都冇番, 所以要呢個 week 先可以去攪.

不過名字 label, 鞋貼, 白鞋, 襪, 衫仔, 褲仔, 毛巾仔, 手巾盒, 食物盒我就買晒架啦, 而家係等開學架咋.

我係 dr. kong 度買左對白鞋, 另外上網都買左對.

你呢 ? 準備成點呀 ?

原文章由 Kira 於 07-8-13 11:32 發表
Dear mchan,

Are you get ready for all the stuff ? Where do you buy the white shoes ?

I feel nervous about the first day of school ? Can't expect what will happen    Another mommy whose b ...

Dear mchan,

Same as you.. I just left the check up by the physician.   

原文章由 mchan89 於 07-8-13 12:51 發表
kira,
我仲爭封醫生信未攪掂呀, 因為我個醫生連續兩個 saturday 都冇番, 所以要呢個 week 先可以去攪.

不過名字 label, 鞋貼, 白鞋, 襪, 衫仔, 褲仔, 毛巾仔, 手巾盒, 食物盒我就買晒架啦, 而家係等開學架咋 ...

kira,

不過名字 label, 鞋貼, 白鞋, 襪, 衫仔, 褲仔, 毛巾仔, 手巾盒, 食物盒我就買晒架啦, 而家係等開學架咋.

我係 dr. kong 度買左對白鞋, 另外上網都買左對.

你呢 ? 準備成點呀 ?

我都係買咗 dr. kong 嘅白鞋呀!

另外, 醫生信我都未攪, 因為諗住等埋打肺炎鏈球菌針呀!

mchan89,

你買衫仔褲仔有冇乜野心得呀?

我就打算買d 七分褲仔, 要遮膝頭嘅,
等佢如果响操場玩時跌親,
都冇咁傷...

dorist,
我多數都買長褲呀, 不過就薄薄地既, 因為多數都係室內上堂, 諗住有冷氣, 所以長少少好似暖 d 咁咋

原文章由 dorist 於 07-8-13 16:30 發表
mchan89,

你買衫仔褲仔有冇乜野心得呀?

我就打算買d 七分褲仔, 要遮膝頭嘅,
等佢如果响操場玩時跌親,
都冇咁傷...

dorist,
我上兩個 week 都諗住一次過打肺鍊針同埋填報告, 點知個醫生又會冇番, 結果揾左代替個醫生打針, 但個報告就要等番本身個醫生番黎先做到囉.

原文章由 dorist 於 07-8-13 16:23 發表

我都係買咗 dr. kong 嘅白鞋呀!

另外, 醫生信我都未攪, 因為諗住等埋打肺炎鏈球菌針呀!

all,
就黎番學, 大家有冇打 d 乜針去預防小朋友病呀 ?

我就打左水痘同埋肺鍊, 你地呢 ?

原文章由 mchan89 於 07-8-13 16:53 發表
dorist,
我上兩個 week 都諗住一次過打肺鍊針同埋填報告, 點知個醫生又會冇番, 結果揾左代替個醫生打針, 但個報告就要等番本身個醫生番黎先做到囉.

I have brought  K-swiss sport shoes for my gal.  How much is the injection?  Is there any side-effects (e.g. fever?)

原文章由 mchan89 於 07-8-13 16:55 發表
all,

Hi all,

我都好心急阿囡開學o既事情呀,唔知到時佢要幾耐先適應到呢?!

我都搵o左愛林睇開o既醫生幫佢寫o左健康紀錄啦~

預防針方面,愛林已打o左肺炎針(7個月大開始打o左3針),同埋水痘針

返學用品方面,已幫愛林訂o左鞋貼同埋有佢個大頭相o既姓名貼,仲有買o左new balance白色返學鞋,因之前係bk見好多人話呢個牌子白色返學鞋好好著,所以買呢個牌子可,食物盒,毛巾仔,毛巾盒等都已經有啦~

洵洵媽,

聽人講返學最好著褲,但我一直都鍾意幫愛林著裙仔添,不過褲都有好多可以著,但女仔都係著裙仔靚d, hehe.....

zoeli,

恭喜晒!!!

湊兩個係咪辛苦好多好多o架?!加油啊~
有冇好好坐月同調理身體呢?

dear all,

好似好少見下午班o既mami出o黎留言,有冇小朋友讀下午班o既mami出o黎預先交流o下先呢?!

Kira
其實我都唔係好記得要幾 $, 肺鍊打兩支, 每支好似 around $5-600 .

水痘好似平 d, 但我都唔係好記得...

實在太老人痴呆啦, 乜都唔記得 ~~

原文章由 Kira 於 07-8-13 17:05 發表
I have brought  K-swiss sport shoes for my gal.  How much is the injection?  Is there any side-effects (e.g. fever?)

愛林媽,
係呀, 女仔著裙又真係靚 d, 嬌俏 d 既. 所以如果去戶外, 我好多時都會同佢著裙.

原文章由 gotgot 於 07-8-13 21:09 發表
Hi all,

我都好心急阿囡開學o既事情呀,唔知到時佢要幾耐先適應到呢?!

我都搵o左愛林睇開o既醫生幫佢寫o左健康紀錄啦~

預防針方面,愛林已打o左肺炎針(7個月大開始打o左3針),同埋水痘針

返學用品 ...

all,

想問你地小朋友識得自己去廁所未呀 ?

all,

想問你地小朋友識得自己去廁所未呀 ?

未呀! 買咗個potty擺咗喺廳好耐啦!
佢都未成功响果度疴過一次,
不過我自己都懶,
冇特登train佢或除褲要佢坐,
試過佢唔疴我又放棄咗.

係味一定要戒?
我諗住橫掂佢返學都要穿學習褲,
等到時佢見其他小朋友'殊',
佢會好快學識咋!

QUOTE:
原文章由 mchan89 於 07-8-13 16:55 發表
all,

kira,

我睇開個醫生 $640. 有冇 side-effects 就唔知, 但醫生通常都話打咗針一星期後先有抗體, 所以你最好起嗎開學前一星期要打. 因為我個女九月頭先足兩歲, 所以我較到時間盡d, 開學前一星期打, 咁打一支就得.

mchan89,
亞女打咗水痘針,
返學前打埋肺鍊.
‹ 上一主題|下一主題