用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 寄 speed post 去英國
樓主: sunny.moon
go

[英國] 寄 speed post 去英國   [複製鏈接]

dlh525 發表於 21-9-30 21:45
thanks, 想請問如果好似芋絲嗰啲有少少水份嘅食物可唔可以寄?

呢個我答唔到你,不過如果有水喺裏面應該唔得,我寄記都係乾嘅食品。

回覆樓主:

想請教一下大家相機菲林可唔可以寄?

我27/9號寄speed post, 30號就收到,冇延誤。如果填禮物係唔需要填code number,其實好簡單大概分類及件數就OK。 speed post 仲比airmail 平一百幾十蚊,平郵都係平百幾二百蚊,所以我都係會選擇speed post,起碼自己可以追蹤件郵件去到邊。

mirimiri 發表於 21-10-1 11:57
我27/9號寄speed post, 30號就收到,冇延誤。如果填禮物係唔需要填code number,其實好簡單大概分類及件數就O ...

3日收到咁快?!

好慘!
我23/9寄speedpost,見到28/9到咗UK, 但check件包裹之後一直停在係28/9,無郁過,今日5/10都未收到!

QQBBLO 發表於 21-10-5 16:57
好慘!
我23/9寄speedpost,見到28/9到咗UK, 但check件包裹之後一直停在係28/9,無郁過,今日5/10都未收到 ...
有無在royal mail度查下

如果會時時寄 speedpost, 不如開番個 speedpost account ,可以儲分。我就申請緊一個私人 account
https://speedpost.hongkongpost.hk/speedpost/index.jsf#

sunny.moon 發表於 21-10-1 12:44
3日收到咁快?!
我最近9月底寄speedpost 去英國,第六日收到,算不錯。

我29號寄封空郵掛號信,今日已到英國 processing centre,俾我想像中快 (我預3星期).  我昨日早上寄 speedpost, 現在還在香港,只係完成處理,準備離開

wloi 發表於 21-9-30 11:13
係喎,speedpost用 gift..就無強制填 HS code, 剛剛試左...

不過 vantage就 唔得,一定要填 HS code

那個位置可選 gift?

PUIPUI2000 發表於 21-10-5 18:25
那個位置可選 gift?
報關個版,上面的位置

wloi 發表於 21-10-5 18:27
報關個版,上面的位置

而家寄speed post要填兩張表格, 第一張表格啲item要寫曬? 係咪呀?
第二張就係清關嘅表格, 呢張表格先可以寫gift?

yuyueng 發表於 20-9-27 13:54
唔寄得既野唔好寄,其餘係貨價問題,大前提唔好超過£39 , 一般寄零食、文具無問題,我寄過西裝同鞋,寫舊 ...

知唔知魷魚絲寄唔寄得

cfs 發表於 21-10-5 17:09
有無在royal mail度查下

喺邊度可check?
我只是在香港post office send 咗check form

PUIPUI2000 發表於 21-10-5 20:28
知唔知魷魚絲寄唔寄得
我以前寄過,用e express 寄。

wloi 發表於 21-10-5 18:20
我29號寄封空郵掛號信,今日已到英國 processing centre,俾我想像中快 (我預3星期).  我昨日早上寄 speedpo ...
我覺得同size 有D關係,我寄e express 如果用細D既箱係快過大D既箱。

PUIPUI2000 發表於 21-10-5 19:15
而家寄speed post要填兩張表格, 第一張表格啲item要寫曬? 係咪呀?
第二張就係清關嘅表格, 呢張表格先可以 ...
我用ec ship 報關,得一個地方可以選 gift, document, etc

TTEE1819 發表於 20-9-29 15:22
昨天我只寫snacks,因為全部都係snacks。另有兩次寫過「snacks & stationery」。
...

請問你係咪用手寫form 填?跟住上網報關?因為如果上網填表, 要逐個填,又要填個code

PUIPUI2000 發表於 21-10-5 21:30
請問你係咪用手寫form 填?跟住上網報關?因為如果上網填表, 要逐個填,又要填個code
...

完全唔係,因為E express去年有6折優惠,去年我寄左大概9至10次,全部在hk post內的「投寄易 EC-ship」系統內input data, 包括input snack, stationery,重量和價值等等,沒有code的。

因為E express已經無優惠,又加上被打過稅一次,我無再寄野了。在這裡,我記得有家長現在講過要報關,又要填code,詳情我唔熟,請有經驗的家長幫手解答你啦!

TTEE1819 發表於 21-10-5 21:38
完全唔係,因為E express去年有6折優惠,去年我寄左大概9至10次,全部在hk post內的「投寄易 EC-ship」系 ...

可唔可以講解下上次點解要報稅?
‹ 上一主題|下一主題