用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 08-09年度的sfa小三家長交流站
樓主: phylli
go

08-09年度的sfa小三家長交流站 [複製鏈接]

HI Phylli,
Thank you very much!
今日叫左亞仔問Miss Cheng抄番考試範圍,點知佢抄佢上個term的給我. 又原來老師一早已通知要keep手冊,佢又唔講. 咩都唔上心. 真係俾佢激c. 好彩有你~!!!
不慎跌倒,唔好太擔心,同佢搽去於膏會快好ka.
原帖由 phylli 於 09-6-10 04:47 發表
fans,

小女昨天早上上校車的梯級時,不慎跌倒,我不能看其傷勢,因校車姨還要接其他小朋友。我恐怕其傷勢 (正在腳的上下五吋) 會影響小女考試,願主保佑。 ...
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

停課!

fans,

無端端因聖保祿中學小學有 H1N1,搞到曾持苜話全港幼稚園、小學停課。為何中學又不停課?

他話小朋友自理能力差,現在是中四學生感染,中學學生也自理差?

TSA不用考?小五呈分試卻繼續?

又話若七月十日前仍未復課,所有未考完試的學校,便無期終試。很不公平呀!

我致電校務處,她叫我下午三時後,留意校網的安排。

學校安排

fans,

學校話如26/6復課,12/6考試科目改為29/6,而15/6考試科目改為30/6。
(Talent show 綵排和當日活動可以繼續,但小朋友背住之後要考試,會不會有同學不去呢?)

26/6復課後,活動才繼續,即話12/6-25/6的活動取消。(合唱團的 buff. 無綠吃)--小女一次參加合唱團有機會和同學一吃呀!

我話俾阿囡聽要停課兩星期, 佢第一件事就話 : "吓! 咁咪冇buffet 食囉!!!"
依樣係佢最 concern 既. 諗到依度, 佢仲想喊添!

我個女都係呀,佢話好慘呀,一年才有這個機會,好可惜呀!  真係好好笑。

原帖由 tobygin888 於 09-6-11 19:14 發表
我話俾阿囡聽要停課兩星期, 佢第一件事就話 : "吓! 咁咪冇buffet 食囉!!!"
依樣係佢最 concern 既. 諗到依度, 佢仲想喊添!

fans,

小女好希望複課呀,我們便將她的願望放入禱告內,交予天父去安排。

你們讓小朋友這兩星期怎過?她已做完本暑期作業,去了圖書館一口氣借了十二本圖書,待她慢慢看,做回紀錄。

大家好, 小女今年小一. 想問問暑假那些預備班好唔好, 你地上年有無參加?

因為, 一早替小女係其他center報了些summer class, 時間上overlapping了, 上唔到學校的class, 又怕9月上學時難適應, pls advise.

1. 好大可能報唔到church果 d class, 不過, 見佢cover 既area又好多 (中英數, arts, PE, General Studies)

2. 書法, 係唔係可以改善寫字 speed ?

Hi benben,
歡迎囡囡加入SFA, 以個人見解回答如下:

1. 報倒當然好, 冇參加也不用太擔心, 只要花多少少時間便可適應倒學校生活, 只是比有參加的小朋友遲少少認識科目罷了

2. 書法班是很視乎個別家長要求, 要求高的, 要小朋友做到最好, 又有些家長認為, 寫得不太難看也會接受, 我個人覺得練書法目的,不是也不會,加速 speed 囉

原帖由 benben 於 09-6-15 15:15 發表
大家好, 小女今年小一. 想問問暑假那些預備班好唔好, 你地上年有無參加?

因為, 一早替小女係其他center報了些summer class, 時間上overlapping了, 上唔到學校的class, 又怕9月上學時難適應, pls advise.

1. 好大 ...

odelia_ho

thanks for yr comment.

左計又計都係報唔到, 只報了學校的 Eng & PTH 班.

我見 church 既course 報名表, 升讀其他小學的學生都可以報, 所我唸唔讀問題亦不大

phylli, 你囡囡真係乖.
valerie 只係用大部份時間黎玩nds, 網上game 同
睇電視, 仲有同妹妹玩 and 同同學煲"電話粥"!!! 唉!!! 希望可以如期復課啦! 如果唔係, talent show 都要取消啦 !

原帖由 phylli 於 09-6-14 09:01 發表
fans,

小女好希望複課呀,我們便將她的願望放入禱告內,交予天父去安排。

你們讓小朋友這兩星期怎過?她已做完本暑期作業,去了圖書館一口氣借了十二本圖書,待她慢慢看,做回紀錄。 ...

all fans,

以這個政府的水準,復課機會微,繼續停已預料,但無想到,中學仍然不肯停課,數字一定只會繼續上升,不如估下九月有無得開學好過。

一心以為繼續停課,無晒學校活動啦!但今天卻説26/6/09 和 27/6/09 的Talent Show 綵排和表演如常,搞到我們做父母,無從適應。

請問26/6 和27/6 有無 fans 唔去架?

Build up the foundation international standard

Tanlent Show

all fans,

雖然有節目臨時取消了,但同學仔的表現真的不錯啊!特別是話劇組的同學,簡直是明日之明星,而一隊人合作演的項目如樂團,集誦等,更發揮團隊精神,當然要讚下自己的小女兒啦,我不知她能唱出悅耳的歌聲,令我猶豫下年讓她繼續與否?

7月10日

all fans,

我計劃7月10日去學校呀!小女會跟我一起去,大家有機會分享下。看看小女有幸能不能與你們的小主同班?

Dear Phylli,

See you on 10Jul !

原帖由 phylli 於 09-7-4 14:16 發表
all fans,

我計劃7月10日去學校呀!小女會跟我一起去,大家有機會分享下。看看小女有幸能不能與你們的小主同班?

原帖由 unknown 於 09-7-6 20:03 發表
Dear Phylli,

See you on 10Jul !

Dear All,
好耐無到啦,大家好嗎?

Dear all,

你們的小朋友升讀邊班呀?   我女女讀4A,希望大家來年繼續联絡!

Unknown

原帖由 moochacha 於 09-7-9 22:10 發表

Dear All,
好耐無到啦,大家好嗎?

成綪表

all fans,

剛巧與小女回校取成績表,小女的努力有幸能取得書券HK$1000,幫助買四年班書的費用;另外,閱讀課外書,亦取得銀獎,有HK$100其他書局的書券,可以買練習。

小女升4B班。你們的小主呢?

hi unknown,
今年同你囡囡一班呀! yeah!!!

hi phylli,
3年都同你囡囡一齊ka ma, 今年要分開班, 係我有d唔捨得你tim. 仲未同亞仔講tim ka.

其他fans點呢? 保持聯絡.

另外,你地有冇報澳洲小學數學考試?
我報左中文版, 等佢吸收多d考試經驗.

開左新topic啦, 入黎啦.

09-10年度sfa小四家長交流站
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2140148&extra=page%3D1
‹ 上一主題|下一主題