用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 鑽石山靈糧幼稚園 鑽石山靈糧堂幼稚園家長分享
樓主: dordormom
go

鑽石山靈糧堂幼稚園家長分享 [複製鏈接]

Hi fostermak

PM左比你!
Thanks!

fostermak

Thank you!!!!
咁學校ge宗教意識幾濃bor~
不過我見學校d雜費都幾貴吓
原帖由 fostermak 於 08-9-29 01:25 發表
Monty:
靈糧係基督教學校,唔只係茶會有祈禱,早會都有,老師會邀請小朋友出黎帶祈禱,小朋友好鍾意舉手架,老師教佢地關心社會時事,凡事感恩,例如前果派奧運,老師藉此教小朋友感謝天父賜俾我地唔同長處,有d人跑步o力d,大 ...

Monty:
雜費貴係因為學校將學費減到$2400,咁就可以申請學券,變相要響雜費度加番錢...
我家有三寶

哦....原來係咁....
thank you fostermak!!
不過仲有個問題佢小一派位/in 直資 & 私校收生ok嗎??
唔好意思...好多問題tim...

p.s.我已經交咗申請表喇
原帖由 fostermak 於 08-10-6 20:04 發表
Monty:
雜費貴係因為學校將學費減到$2400,咁就可以申請學券,變相要響雜費度加番錢...

Monty:
不過仲有個問題佢小一派位/in 直資 & 私校收生ok嗎??

--->你可以上去"靈糧網頁"度睇,有晒咁多間分校每年小學派位結果,因為每個家長要求唔同,所以學生都好分散,有考去私校/直資,有名校,也有津校/官校...

今年家教會搞既小一分享會,有家長分享靈糧學生出去面試,一般表現都唔差,全賴學校訓練有素...

去年有5個學生考入油天,全部考15名內,即係話佢地響適應傳統小學都無問題,所以可以好放心...

亦有小朋友考入九龍塘學校(呢間係私立,派英中機會好高)...

我囡囡要到下年先要考小學,所以現階段只可以話到咁多俾你知...

希望你幫小朋友搵到間合適o既學校...

我家有三寶

我小朋友終於來月插班入藍田的K1
由面試到參觀
那裡的老師主任真的好好
見到那些裝修再次感受學校以小孩為本理念的實踐

另一方面都感受到如你所說
當比較程度較深的主流幼稚園時可能會面對一定壓力
而我都有問小一適應問題
主任都好坦誠告之
可能上傳統小學未必一開始就完全適應下來
但以她們的資料
靈糧小孩日後的靈活性就好好

多謝你一向的回覆
希望日後有機會面對面交談
想你在此繼續分享你
謝謝

夏安:
恭喜你的女兒可以咁快到藍田靈糧插班...
希望她可以很快適應新學校,好似我大女咁鍾意返學,鍾意學校...

其實見k1學校冇寫字的功課,只有閱讀計劃,確實有點壓力同擔心,但今年k2,見學校加強認字的訓練,字卡數量比k1還要多,一開學已開宗明義講明會練好小朋友執筆姿勢同做好小肌肉(手部)鍛鍊,用唔同方法幫佢地認字認字順,到12月先正式有寫字功課,又見囡囡認字多左,真係好明白學校的用心,亦都好放心.,以前成日睇bk網人地話活動教學=淺,但其實唔係,學野其實可以好開心,好靈活,唔一定要"硬食",日日刻板式抄寫..

原帖由 夏安 於 08-10-8 15:03 發表

我小朋友終於來月插班入藍田的K1
由面試到參觀
那裡的老師主任真的好好
見到那些裝修再次感受學校以小孩為本理念的實踐

另一方面都感受到如你所說
當比較程度較深的主流幼稚園時可能會面對一定壓力
...
我家有三寶

Dear all,

我想請問下你地嘅小朋友有無返學前班架? 如有可否話我知是那間俾我參考下?  另想問會唔會有學前班同靈糧有關連, 報讀咗後會入讀靈糧的機會大d呢?

Thanks

免費送出今晚「利用玩具和遊戲增進兒童的智力」門票2張

Hi all:
由於家人臨時有事無暇出席今晚講座,現將手上2張「利用玩具和遊戲增進兒童的智力」門票免費送出,如有興趣,請PM我,可相約在銅鑼灣正校取門票,
----------------------
今晚講座簡介
聯校家長講座-「利用玩具和遊戲增進兒童的智力」通告

各色玩具、各類遊戲活動陪伴著每個小孩成長,但您們對玩具和遊戲的認識又有多少呢?

我們很榮幸再一次邀請到資深兒童教育家黎幗華女士為我們主講名為-「利用玩具
和遊戲增進兒童的智力」的講座。黎女士熱心社區服務,在華埠救世軍的「福從天
降」及三藩市翡翠台「家庭與健康」等電視節目主持多年,並擔任東北醫療中心的
義務家庭顧問。黎女士經常在三藩市灣區及全國專業會議演講有關教導兒童的妙
方,廣受中美人仕讚賞。在兒童教育界貢獻良多,多次被選為「加州名人」、「美
國名人」和「世界女名人」等殊榮。黎女士著作繁多,題材環繞各種教導兒童的技
巧和方法,幫助家長解決育兒的問題;著作分別在中國、香港、台灣三地出版,深
受各地教師和家長歡迎。講座的詳情如下:

日期:2008年11月11日(星期二)
時間:晚上7時至9時
地點:香港靈糧堂幼稚園三樓禮堂(銅鑼灣禮頓里6號)
講題:「利用玩具和遊戲增進兒童的智力」

我家有三寶

國際基督教優質音樂中學暨小學謹定於 2009年 3 月 20 日 ( 星期五 ) 晚上7:30 - 9:00,於本校舉行2010-2011年度小一新生入學之家長答問會,介紹本校之辦學理念及派發入學資料。
請致電 2777 3828 留座。
2010 - 20

有興趣就電話留座啦,聽完答問會先有表派架

我家有三寶

咁請問... 靈糧收生會唔會考慮係咪基督教家庭呀?

原帖由 fostermak 於 08-9-29 01:25 發表
Monty:
靈糧係基督教學校,唔只係茶會有祈禱,早會都有,老師會邀請小朋友出黎帶祈禱,小朋友好鍾意舉手架,老師教佢地關心社會時事,凡事感恩,例如前果派奧運,老師藉此教小朋友感謝天父賜俾我地唔同長處,有d人跑步o力d,大 ...

Valday:
我見班上有d家庭都唔係信基督教,有d係冇宗教信仰,有d係信天主教,相信呢個唔係主要考慮...

原帖由 Valday 於 09-3-11 18:07 發表
咁請問... 靈糧收生會唔會考慮係咪基督教家庭呀?
我家有三寶

Thxthx!! :)

原帖由 fostermak 於 09-3-12 00:34 發表
Valday:
我見班上有d家庭都唔係信基督教,有d係冇宗教信仰,有d係信天主教,相信呢個唔係主要考慮...

hello fostermak,

好耐無上嚟睇喇, 我報左鑽石山靈糧09' K1, 但係就只係得waiting list, 好失望, 不過都無辦法, 唯有繼續等, 真係好希望可以讀到靈糧

我都有寫信俾曾校長, 佢好快就回覆左我, 仲話一有位就會通知, 但係真係好心急~~

希望會有好消息喇, 因為囡囡考其他學校都係waiting list, 好擔心囡囡無學校收

miclau
原帖由 fostermak 於 09-3-12 00:34 發表
Valday:

我想問下啟思同靈糧係乜好相似?

agnesyp :
啟思同靈糧都係活動教學,創校人都係陸趙鈞鴻,但啟思同靈糧差乜野,我就唔清楚...

miclau:
咁你有冇報左藍田靈糧呀?好似藍田靈糧下午班仲招生,
你要打電話去問下...

我地今年都好棒場,計有妹妹+堂弟+堂弟o既表姊都報左靈糧,堂弟同你小朋友一樣都係waiting,我地寫左信俾學校,學校都話要等到四至六月交書簿費果陣先知有冇位,因為現時相信有部分家長會hold住一間以上o既學位響手選擇緊,希望大家到時都有好消息啦...

原帖由 miclau 於 09-3-18 10:53 發表
hello fostermak,

好耐無上嚟睇喇, 我報左鑽石山靈糧09' K1, 但係就只係得waiting list, 好失望, 不過都無辦法, 唯有繼續等, 真係好希望可以讀到靈糧

我都有寫信俾曾校長, 佢好快就回覆左我, 仲話一有位就會通知,  ...
我家有三寶

hi hi fostermak,

真係好捧場wor, 咁多人報, 得一個係waiting, 成功率都好高~~~

我估大部分幼稚園都係要到 5~6月先會有確實的答覆...

我地剛剛先在藍田搬去黃埔, 又去番藍田讀實俾老公鬧死~

唉......... 其實都好灰心, 但係又唔知可以做d咩??

miclau

原帖由 fostermak 於 09-3-18 13:18 發表
miclau:
咁你有冇報左藍田靈糧呀?好似藍田靈糧下午班仲招生,
你要打電話去問下...

我地今年都好棒場,計有妹妹+堂弟+堂弟o ...

MICLAU:
咁你有冇報黃埔或其他學校?有冇邊間已經得左?

原帖由 miclau 於 09-3-18 13:53 發表
hi hi fostermak,

真係好捧場wor, 咁多人報, 得一個係waiting, 成功率都好高~~~

我估大部分幼稚園都係要到 5~6月先會有確實的答覆...

我地剛剛先在藍田搬去黃埔, 又去番藍田讀實俾老公鬧死~

唉......... 其實都 ...
我家有三寶

hi fostermak,

i also applied the whole day school at whampoa - HKSPC got accepted coz we are studing at laguna city for n1 now

only this one, all other applications were still on waiting list.....

miclau

原帖由 fostermak 於 09-3-18 15:00 發表
MICLAU:
咁你有冇報黃埔或其他學校?有冇邊間已經得左?

miclau:
其實到四至六月,要訂校服交書簿費果陣,會陸續有家長放番d學位出黎,因為有d會hold住幾個學位響手慢慢揀,再等下啦...

原帖由 miclau 於 09-3-19 16:03 發表
hi fostermak,

i also applied the whole day school at whampoa - HKSPC got accepted coz we are studing at laguna city for n1 now

only this one, all other applications were still on waiting list.....

...
我家有三寶
‹ 上一主題|下一主題