用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: CSW
go

馬灣基慧小學 [複製鏈接]

JK
你囝囝真係好叻仔! 最難得係佢咁識諗!
你講得好o岩,最緊要係盡左力就得
今次考試,我囡囡成績都進步左小小,我地都好開心,準備食壽司慶祝!(其實係我自己想食)

原文章由 jk923 於 08-7-11 12:10 發表

多謝你呀,我同阿仔都無諗過佢會考第一,因為有次阿仔話考第一咁難,一定無人得啦,我重同佢講一定會有人考第一的,只要肯努力,最好成績果個就得。我重同佢講考唔考到第一唔重要,只要盡左力,保持住一個好成績就得。 ...

未聽過wor, 可能係小一先開始呢。
明天是開放日,見到老師等我先.....

原文章由 FungKristy 於 08-7-11 16:13 發表
想請問馬基2年班會否改為普通話上課呢?

CSW
恭喜你可以做全職媽媽, 照顧小朋友呀
可以放多D時間響小朋友身上, 加上你對佢讀書的地方又咁關注,
我諗無論對小朋友的成長及學業成績都有好大的幫助!
做全職真係唔容易架, 你要加油呀!
希望到你小朋友六年級時, 個派位比而家更好更好就好喇!
大家一齊努力啦!

原文章由 sofiema 於 08-7-11 17:19 發表
CSW

恭喜你!能夠有幾年陪著孩子成長,看著他們學習,是件幸福的事 !

我和你相反,今年開始做番fulltime,但ok,因為時間尚算好free! 其實當孩子上學,白天在深井都幾悠閒、幾舒服架......!大家都要加油呀!

至於小六派 ...
[img align=right]http://b1.lilypie.com/TQyVp8.png[/img]

sofiema:

多謝你提點...個仔的東西在幼稚園起已全部可以寫名的都寫上, 所以通常都可以搵番, 不過, 佢的選擇性記性真的......! 一般都係唔記得帶回家留在校內!!

希望而家時時提醒下,佢會知在小一時要負責自己的事!! 唔好打攪到老師!!!

另外, 又有嘢想請教....包書套怎用的呢!! 因書套一面是開口放一邊書頁,而另一面就有膠紙....那麼另一頁書頁便要在COVER的內頁貼上膠紙...是否這樣呢???

THANK YOU!!

原文章由 sofiema 於 08-7-10 16:04 發表
d2343130

你仔咁快就鐘意返馬基,都算是個好開始,照我去年的經驗,到了下學期他們會更喜歡返學,放假,我囡話唔開心添!

其實個個小朋友都係咁失魂,唔駛擔心,大個左就會好d!不過記得買支marker或label,所有文具都同佢寫名(係班 ...
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

原文章由 sofiema 於 08-7-11 17:19 發表
至於小六派位資料,我想睇呀,麻煩你send幅相比我,e-mail我pm比你。謝!

sofiema

望穿秋水,今年馬基已經將升中派位放上網喇! 聽PTA家長講,因為今年派位成績已經完全擺脫數年前"學能測驗"帶落黎既框架,形成呢次結果完全反映到學生實力

http://www.kwmwps.edu.hk/My%20Webs/schoollife/07-08/july/p6secondary.htm

原文章由 丸媽媽 於 08-7-13 01:14 發表

望穿秋水,今年馬基已經將升中派位放上網喇! 聽PTA家長講,因為今年派位成績已經完全擺脫數年前"學能測驗"帶落黎既框架,形成呢次結果完全反映到學生實力

http://www.kwmwps.edu.hk/My%20Webs/schoollife/07 ...

d2343130

其實我舊年都有買包書膠套, 但真係好後悔, 因為唔識包之外, 仲有幾本係唔fit size,最後我同老公用呢個方法包你試下:
(1)攤開封面,成本書放入膠套內 (封面入先)
(2)係書中間 (書脊)由上至下用cutter界開 (記住唔好界爛本書,可以攝本雜誌墊住)
(3)慢慢把書頁全部在界開位置攝出來 (膠套內只留封面及封底)
(4)最後把書攤平,打開封底,把膠套尾向封底裡面摺好,最後撕開雙面膠貼好。

因為有幾本size不對,最後我買左包書膠來包,今年我無買書套啦!

另外,除左課本外,學校仲有幾本校本工作紙(好似A4紙咁長的簿),我都會用包書膠黎包住。

原文章由 d2343130 於 08-7-12 16:55 發表
sofiema:

多謝你提點...個仔的東西在幼稚園起已全部可以寫名的都寫上, 所以通常都可以搵番, 不過, 佢的選擇性記性真的......! 一般都係唔記得帶回家留在校內!!

希望而家時時提醒下,佢會知在小一時要負責自己的事!! 唔好打攪到老師!!!

另外, 又有嘢想請教....包書套怎用的呢!! 因書套一面是開口放一邊書頁,而另一面就有膠紙....那麼另一頁書頁便要在COVER的內頁貼上膠紙...是否這樣呢???

THANK YOU!!
希望而家時時提醒下,佢會知在小一時要負責自己的事!! ...

[ 本文章最後由 sofiema 於 08-7-14 13:48 編輯 ]

Hello, sofiema:

多謝你的指引! 我會再度度點用呢個無說明書又唔太合邏輯的包書套先!!  因我知早前已有小一媽咪說呢個奇特的書套, 而今年書商已有進步在包裝書套方面, 因我只有一個size唔啱....不過都會去買d傳統書膠來包書的.

thank you!!

原文章由 sofiema 於 08-7-14 13:46 發表
d2343130

其實我舊年都有買包書膠套, 但真係好後悔, 因為唔識包之外, 仲有幾本係唔fit size,最後我同老公用呢個方法包,你試下:
(1)攤開封面,成本書放入膠套內 (封面入先)。
(2)係書中間 (書脊)由上至下用cutter界開 (記 ...
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

我舊年都有買書套,但無用過,怕重

Hello,

因已買了,所以都照用,只是下年一定唔再買了.

另昨日從頭看過你們一年的起與落的小一生活, 發現可能出現的問題應不少了, 小學的生活對男仔來說可能要用功點去習慣,因他們大都很求其及失憶....而我也很擔心一向享受只在假期做家課又無默書測驗考試幼兒園生活的大仔,要多少時間去適應呢??

所以我開始盤算應否放棄工作,在家好好處理兩個仔的教育??!!! sorry 好似言重了點, 但以昨晚跟他在家做幼兒園預備的小一模擬學習的家課... 他又不懂看題目,又時識時唔識的填寫功課, 我心想如果以多點時間來教育他自我管理是否對他日後學習及做人處事會有益處???!!!!

始終幼兒園跟小學有很大分別, 一開首就要小心處理,以免他日他失去學習動機(而家已經好似無學習動機, 但如他愛的如風葉輪-風力發電機,他會不時發問)到時都唔使擔心派去邊間中學了, 因他可能不想讀書了!!

一個杞人憂天的老媽上...
原文章由 jk923 於 08-7-14 16:32 發表
我舊年都有買書套,但無用過,怕重

d2343130
其實學校的適應期都算長,有4日咁多,我個仔舊年好唔好彩,臨返學前野到具傳染性的川琦症,頭三日都返唔到學,但學校好好,提醒我係車站交收通告,校車ee都有話會多留意捉佢上車 ,返學時重有個5年級生問我地係咪第一日搭校車返學,話會幫我照顧佢,帶佢去班隊度,真係令我放心好多。重有佢地會係10月先開始默書,以我聽返黎都算遲,同埋開學後2星期就派左上學期的英文默書範圍,所以家長可以預早同佢地溫習,中文就年次2課,一課抽詞語,一課默句子。
我諗係暑假你試下同仔仔睇多少少書,慢慢同佢串下/默下生字黎作調適,但一下子唔好太多或太長,比d成功感佢。同埋舊年我有買d小一練習比阿仔試做,睇下佢係邊方面較弱,咁就可以係果方面下多d功夫。我覺得最難適應係閱讀理解,阿仔係下學期考試就要用完整句子回答,呢方面佢就較弱,所以我都要努力先得。

原文章由 d2343130 於 08-7-12 16:55 發表
sofiema:

希望而家時時提醒下,佢會知在小一時要負責自己的事!! ...

學生每人係課室有個儲物格,可以將木顏色,粉彩,剪刀,膠水,一件輕便雨衣(以防突然落大雨),筆袋,老師重講過可以放外套係學校唔洗擺書包咁重(不過我就無咁做,因為個仔唔怕熱,除非好熱之外都會著住外套返學的)

d2343130

我諗好多準小一家長的想法和你一樣,「盤算應否放棄工作,在家好好處理兩個仔的教育??!!!」假如經濟條件許可,能夠有足夠的時間陪伴小朋友成長,當然是好事!尤其是小學開始階段。

但你也不用太擔心小朋友的小一適應,因為,其實不只你的小朋友,所有小一生都是同一個起步點……第一次寫家課冊、第一次做家課、第一次默書、第一次測驗,大家都是從零開始。當然過程中有時會落後,有時又會超前,但只要家長抱住一個寬容的心…..錯,就讓它錯,比個機會小朋友嚐下做錯的後果和滋味,他們自然會在錯中學習改過。有時家長壓力太大,反而弄巧反拙。

以我觀察,小朋友的適應能力比我們大人想像的強!而且馬基在小一新生適應方面做得很好,老師也很願意和家長溝通 (開學後你慢慢就會知道)

至於做功課,小女在k3下學期開始幼稚園便開始模擬小學上課,包括做功課。起初,她都很喜歡抄抄寫寫做功課(因為新鮮),慢慢就開始抗拒(覺得悶),做功課做得超慢,當時我和你一樣,好擔心她如何適應小一的功課呢?結果,小一功課比幼稚園多(每天有3-4),但她做得一點也不慢(很多時候在學校導修課就已經做完),可能是功課內容能引起她的興趣,又可能是老師給她們各種獎賞和鼓勵,好快女兒就適應了。

我好明白你的心情,去年今日我也是一樣很擔心和不安,而未來的一年又的確有很多的變數和未知,但請相信馬基的老師,她們在這方面做得真的很好。

很贊成你說要保持學習動機,這是最根本的事,如果他們自己沒有學習的動機,即使父母如何陪讀、如何鞭策也是白費心機!我想,要培養小朋友的學習動機,首先要令他們喜歡學習,覺得學習是件開心事,他們自然會自動波做好!我自 己也是用這種心情去看待女兒的學習。  

共勉之!

原文章由 d2343130 於 08-7-15 10:08 發表
Hello,

因已買了,所以都照用,只是下年一定唔再買了.

另昨日從頭看過你們一年的起與落的小一生活, 發現可能出現的問題應不少了, 小學的生活對男仔來說可能要用功點去習慣,因他們大都很求其及失憶....而我也很擔心一 ...

[ 本文章最後由 sofiema 於 08-7-16 08:37 編輯 ]

d2343130

回想上年暑假時,幫亞女準備適應小一生活,嘗試默中英文生字,自覺難度已經好低,點知比佢嚇一跳;前一晚溫完,第二日唔記得,默中文就“倉頡做字”,英文好些少,但串錯既多,如果正式上小學,測驗、考試時,亂咁做字就慘!

嘩!當時好驚呀!因為亞仔當年都唔係咁,而且一向認為亞女比哥哥能力高(4年的幼兒園生活令到亞女較為獨立,主動,表達能力及理解能力好),點知由於學校注重啟發,少抄寫默晝,所以亞女做咗4年開心快活人!但佢與同學愛閱豄,又認到大量的字,令到我有錯覺以為佢係識默。幸好發現得早,暑假時計對這方面訓練,又讚又氹,又唔可以鬧(因自專心強)…,終於開學後第一次中英文默書分別有九十幾&一百分,佢D信心開始返嚟,但每次係要用好長時間去溫習,呢樣真係始料不及(我覺得識默字都幾重要,考試唔識寫字好容易會“全軍覆沒”)!但當適應咗之後,所花的溫習時間就越嚟越短。.

若然你囝囝一樣在幼兒園少抄寫默晝、測驗、考試,不用担心,只要認清問題所在,加以輔導便可。須然相比起其他早接受抄寫訓練的小朋友,在初期會較為幸苦,但對亞女來說,幼兒園所學在後期卻漸漸發揮作用呢!

正如Sofiema所講,學校的小一新生適應做得很好,若然再加上家長從旁配合的話,一定無問題的,放心吧!

JK923, Sofiema 及kcdada:

多謝你們的分享及安慰! 我已準備一些較好玩點的工具再來為他溫習中及英的字, 因他以往一知要玩抽字卡,一定好傷心....希望他開始有理想....想他日是工程師! 而在提點要多學識及會說中英普才行之下, 真的會為他的理想而努力!!

昨晚,又跟他做家課, 其實他已很努力及積極; 因他在我未回家前會自己做少少,而知我要他再做功課便會自動去書桌,不用死叫爛叫都不去!! 但當他知要坐好一會才做完便大哭,因他想看動畫....

點都好最少他每日都願去做他要做的,已是個好開始!! 認字及書寫方面唯有再找有趣味的方式叫他多點做!!

thank you very much!!

原文章由 kcdada 於 08-7-16 10:59 發表
d2343130

回想上年暑假時,幫亞女準備適應小一生活,嘗試默中英文生字,自覺難度已經好低,點知比佢嚇一跳;前一晚溫完,第二日唔記得,默中文就“倉頡做字”,英文好些少,但串錯既多,如果正式上小學,測驗、考試時,亂咁做字就慘!

嘩!當時 ...

d2343130,

別客氣 !

其實, 看見小一預備生家長們為囝囝囡囡所做的一切, 也會提醒我再思考為亞仔和亞女來年作準備. 當然, 頭號大事, 繼續高度關注亞仔P.6呈分試, ( P.5 的表現簡直係考驗父母心臓負荷能力, 心情先跌落谷底, 後又比佢拉返上嚟, 再推落去,  又返上嚟…..唉! 要食驚風散! ). 至於亞女, 最重要鞏固P.1 所學的英文Grammer, 其它的…..由她吧!

想問下各位, 我細女只有20分, 因為家姐係馬基畢業, 係自行時, 會唔會唔收呀?

以我所知, 前年20分直入, 今年2007-2008年度20分要抽.
你的20分是包括姐姐畢業嗎?
原文章由 rclamlam 於 08-7-24 20:59 發表
想問下各位, 我細女只有20分, 因為家姐係馬基畢業, 係自行時, 會唔會唔收呀?

係呀, 我細女係第二個小朋友, 按計分, 適齡小朋友有10分, 家姐畢業後都有10分, 所以咪有20分.

原文章由 Gabrielma 於 08-7-25 13:38 發表
以我所知, 前年20分直入, 今年2007-2008年度20分要抽.
你的20分是包括姐姐畢業嗎?

‹ 上一主題|下一主題