用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 農圃道官立小學 農圃道官小家長請進
樓主: 乖乖
go

農圃道官小家長請進 [複製鏈接]

超級版主

原文章由 乖乖 於 07-9-28 02:36 AM 硐表

呢排好似唔覺你送返學ge? 轉為老公送呀?  
你囝囝係班既情况有冇改善呀?我都好明你ge感受, 但係想深一層,我地小朋友都開始長大了, 接觸多d不同種類ge 人都係一種學習黎ge, 從人與人之間ge相處去學習面對問題, 學習 ...

係呀!駛個老公做野唔駛我咁辛苦走幾頭。
至從我e-mail左金校長,班主任第二日就釘左中默日期(下星期二)同範圍喇!同妳囝囝個班一樣,不過唔知今日老師教唔教得切d聯想字,可能要係放假依幾日同佢練習多d。
另班主任打過電話黎跟進阿仔ge文具事件,佢話會問下其他老師意見。個位同學琴日用間尺拍阿仔,之後講番句'對唔住lo!'就算,我唯有教佢如果人地冇心整到你就要原諒人,但係惡意搗蛋ge就要同老師講,老師睇唔到你舉手就舉到老師睇到為止,因為過後老師同父母跟本幫唔到。
阿仔近日話上堂好悶,可能佢而家學個d都一早識哂,所以冇新野學時就冇心機。我就同佢講當係溫習,而家返學俾多d時間佢認識學校、老師同新同學,之後就會有好多未學過ge知識等住黎學架喇!
我而家都學緊要放鬆d,盡量等佢覺得返學係開心ge,唔好俾佢睇到我太緊張ge樣。

[ 本文章最後由 召藥師 於 07-9-28 17:24 編輯 ]

超級版主

乖乖,阿仔本英默簿派左番黎喇!
佢地要默哂7句,不過老師會讀出黎,而且仲有考埋phonics5題,應該唔難。

超級版主

阿仔同我地講,原來佢星期五個朝早會企企下唔舒服嘔到一地都係(一同風紀講就嘔),之後風紀帶佢去醫療室坐,入面得風紀冇老師,佢又唔識照顧自己,由得胃酸'頁'住喉嚨,我教定佢下次一定要同老師或風紀講要飲水。

原文章由 召藥師 於 07-10-1 22:25 硐表
阿仔同我地講,原來佢星期五個朝早會企企下唔舒服嘔到一地都係(一同風紀講就嘔),之後風紀帶佢去醫療室坐,入面得風紀冇老師,佢又唔識照顧自己,由得胃酸'頁'住喉嚨,我教定佢下次一定要同老師或風紀講要飲水。 ...

我個仔都試過係早會企企下唔舒服,唔知係咪食完早餐行番去學校嘅步伐急咗d呢?而家我會儘量預早d出門, 慢慢行, 去到學校飲啖水先入去........

原文章由 召藥師 於 07-9-28 17:27 硐表
乖乖,阿仔本英默簿派左番黎喇!
佢地要默哂7句,不過老師會讀出黎,而且仲有考埋phonics5題,應該唔難。

上星期尾收到 dictation sheet 2,有11句呀!!
1. Good morning, Miss XXX.
2.  Good afternoon, Sir.
3.  Stand up, please.
4.  Sit down, boys and girls.
5.  What do you want for lunch?
6.  What food do you like?
7.  I like eggs and beef.
8.  Put some lettuce on the bread.
9.  Put some cheese on it.
10. Put some pickles on the sandwich.
11. Put some meat and tomatoes too.

好似好多咁....唔知囝囝得唔得呢....

超級版主

原文章由 乖乖 於 07-10-2 12:41 PM 硐表

上星期尾收到 dictation sheet 2,有11句呀!!
1. Good morning, Miss XXX.
2.  Good afternoon, Sir.
3.  Stand up, please.
4.  Sit down, boys and girls.
5.  What do you want for lunch?
6.  What food do ...

今次多咁多唔同句式ge?!
如果俾著我個仔唔知掂唔掂......
另外妳囝囝個班有冇fun dictation?D班第一次有phonics 5題,miss話下次會叫佢地自己默d食物名,默得多就有分加。

原文章由 召藥師 於 07-10-2 13:26 硐表

今次多咁多唔同句式ge?!
如果俾著我個仔唔知掂唔掂......
另外妳囝囝個班有冇fun dictation?D班第一次有phonics 5題,miss話下次會叫佢地自己默d食物名,默得多就有分加。 ...

B班剩係默咗中文,result 都派咗番黎,而英文就未默過,10號先默第一次......所以英默嘅形式都唔係太清楚.......
上星期五家長會,B班英文老師請咗假,所以英文方面我都要靠同你地其他班收下料.........

原文章由 乖乖 於 07-10-2 14:38 硐表

B班剩係默咗中文,result 都派咗番黎,而英文就未默過,10號先默第一次......所以英默嘅形式都唔係太清楚.......
上星期五家長會,B班英文老師請咗假,所以英文方面我都要靠同你地其他班收下料......... ...

乖乖:
1D班的英文科老師就提了以下重點:
1.
每個學期教12本story books, 一年就有24.
2.
每本Story book跟一份worksheets, P.1Phonics練習, 是老師在學校同小朋友做的, 家長不要心急在家叫小朋友做定. 尾二頁是精華部份, 是有關那本story book學過的vocab, sentences structures . . . 等等, 家長可同小朋友溫習, 最後一頁是dictation內容. (因為worksheet不是每天可以帶回家, 所以老師會另外印多一張dictation內容給小朋友在家溫習).
3.
老師遲D會開一個clear holder給小朋友, 是用來filing, 將已教完的故事書 + worksheets + dictation sheet file埋一齊. 每一頁file一個故事及相關的資料.
clear holder是不用帶返學校的, 可留在家給小朋友溫習用.
4.
學校派了一只有齊咁多本STORY BOOKS 的CD給小朋友返屋企聽, 不過老師建議家長最好教到邊,聽到邊, 如果預先聽定曬, 小朋友上堂時可能會失去興趣的.

5.
Dictation的內容最少會在一星期前通知家長, 不要叫小朋友死記, 因為不會順次序的, 句子全對有100, 另外, 會有fun dictation, 第一次是考phonics , 聽到有 “l” 音的字就tick, 否則’x”.
答對每題加一分, 答錯不扣分的.
故小朋友有機會取得超過100.
第二次就如召藥師所說, 黙些食物名稱.

6.
如功課或dictation要改正, 老師會用紅筆在旁邊寫上括號表示要改正.
短括號表示改生字一次, 長括號表示改整句句子一次.

7.
LISTENING 本作業部是在學校做的, 不會派回家.
8.
PENMANSHIP: 每個生字/詞話各寫三次.

我只係記得以上幾點, 召藥師, 如有錯漏請補充.

原文章由 hlw2001 於 07-10-2 16:16 硐表

乖乖:
1.
每個學期教12本story books, 一年就有24本.
2.
每本Story book跟一份worksheets, P.1是Phonics練習, 是老師在學校同小朋友做的, 家長不要心急在家叫小朋友做定. 尾 ...

hlw2001:
好多謝你這麼詳儘的資料!

B班班主任都有跟我們提過第三點,但由於她不是英文科老師,所以其他便不太清楚了......現有你的詳儘資料,我又知多些了....thanks

超級版主

原文章由 hlw2001 於 07-10-2 04:16 PM 硐表

乖乖:
1.
每個學期教12本story books, 一年就有24本.
2.
每本Story book跟一份worksheets, P.1是Phonics練習, 是老師在學校同小朋友做的, 家長不要心急在家叫小朋友做定. 尾 ...

非常詳細!
老師話考試前有機會會收個folder一次check下小朋友有冇keep好d work sheet 同dictation sheet,不過我唔知係唔係班班都會咁做。

Hi 各位媽咪

今日我地班小寶貝去完旅行番黎係咪好開心呢!我個仔就不停話好好玩,仲話下次要帶埋個藍球去打,哈哈,佢好似講到學校個個禮拜都去一次咁....... 仲有呀,今晚臨瞓前仲要我教佢寫一篇日記記底旅行 d 開心事情wor.......hehehe 又幾好 wor, 主動要寫字,玩 ge魔力真係大............
不過今日真係辛苦晒班老師同義工家長 ,要看管住班luck繩馬騮 (全校),真係唔容易嫁.........

原文章由 乖乖 於 07-10-9 23:54 硐表
Hi 各位媽咪

今日我地班小寶貝去完旅行番黎係咪好開心呢!我個仔就不停話好好玩,仲話下次要帶埋個藍球去打,哈哈,佢好似講到學校個個禮拜都去一次咁....... 仲有呀,今晚臨瞓前仲要我教佢寫一篇日記記底旅行 d 開心事情w ...

係呀!亞女都話好好玩、好開心!重曬到〝紅卜卜〞返嚟!白鞋就變啡鞋。 舊年我都有去做義工,見到班小朋友玩得咁開心, 自己都好開心嫁!如果有時間,不妨親身參予吓,又可以認識下佢地嘅〝朋友仔〞,親子溝通有幫助呢!

乖乖, 你個仔咁主動寫日記, 值得讚!咁你可以放心啦!我個女本〝日記簿〞已經變咗〝事記簿〞啦!

超級版主

阿仔都話好開心,佢晒到對手黑哂。
我俾左5粒糖佢去請人食,同佢講左佢自己最多只可以食兩粒,點知佢就真係請左3粒俾老師同同學就自己食埋個兩粒。
阿仔依排經常都係學校見到clymama ge囡囡,仲次次都打招呼,佢話姐姐仲主動同佢傾'計'。

原文章由 召藥師 於 07-10-10 13:37 硐表
阿仔都話好開心,佢晒到對手黑哂。
我俾左5粒糖佢去請人食,同佢講左佢自己最多只可以食兩粒,點知佢就真係請左3粒俾老師同同學就自己食埋個兩粒。
阿仔依排經常都係學校見到clymama ge囡囡,仲次次都打招呼,佢話姐姐仲主動同 ...

話說暑假期間, 同亞女睇你個 blog , 學人玩親子整壽司, 我煮飯, 佢負責卷, 雖然整得〝麻麻地〞,但係佢就開心咗成日, 重周圍話比人知佢識整壽司啦!又話要整比表妹食添。所以佢覺得你係佢〝壽司師傅〞, 特別有好感囉!

超級版主

原文章由 clymama 於 07-10-10 02:05 PM 硐表

話說暑假期間, 同亞女睇你個 blog , 學人玩親子整壽司, 我煮飯, 佢負責卷, 雖然整得〝麻麻地〞,但係佢就開心咗成日, 重周圍話比人知佢識整壽司啦!又話要整比表妹食添。所以佢覺得你係佢〝壽司師傅〞, 特別有好感囉!:- ...

多謝妳地支持!咁妳囡囡愛屋及烏,對阿仔都好好啊~

另想問下乖乖,妳會唔會係屋企教囝囝個張英詩集誦紙?

原文章由 召藥師 於 07-10-10 21:37 硐表

多謝妳地支持!咁妳囡囡愛屋及烏,對阿仔都好好啊~

另想問下乖乖,妳會唔會係屋企教囝囝個張英詩集誦紙?

初期收到張英詩都想係屋企預先教下囝囝,hehehe...但係望望下又發覺自己都唔係好識 ,後來,上咗幾堂,囝囝返黎讀番比我聽,又ok wor...幾押韻.....

原文章由 clymama 於 07-10-10 12:43 硐表

係呀!亞女都話好好玩、好開心!重曬到〝紅卜卜〞返嚟!白鞋就變啡鞋。 舊年我都有去做義工,見到班小朋友玩得咁開心, 自己都好開心嫁!如果有時間,不妨親身參予吓,又可以認識下佢地嘅〝朋友仔〞,親子溝通有幫助呢!

乖乖,  ...

呢個囝有時係幾抵讚ge,不過好多時都激到我 cc 下,anyway, 一啖砂糖一啖 ....hehehehe
而家佢最大問題係重未識自律 lor .....成日上堂咀多多,所以日日我都要做訓導主住呀,不過,好彩ge係佢上堂曳曳過返黎都會話我知,仲之要慢慢教啦,希望佢儘快懂得在適當時候做適當事情啦........

原文章由 乖乖 於 07-10-11 11:48 硐表

呢個囝有時係幾抵讚ge,不過好多時都激到我 cc 下,anyway, 一啖砂糖一啖 ....hehehehe
而家佢最大問題係重未識自律 lor .....成日上堂咀多多,所以日日我都要做訓導主住呀,不過,好彩ge係佢上堂曳曳過返黎都會話我知,仲之要 ...

囝囝嘅性恪同我個女幾似喎!我個女都係嘴多多、問題多多, 由朝到晚講唔停嗰種,幼稚園嘅時候, 老師話要係佢個口加條拉鍊先得呀! 而佢最大嘅優点又係夠誠實, 乖嘅曳嘅都一五一十話哂我知, 同你一樣, 我每天都要做訓導嫁!
不過放心啦!你囝囝嘅班主任經驗豐富,亞女經過p.1一年嘅教導後, p.2 已經收斂咗唔少啦!

原文章由 clymama 於 07-10-11 13:22 硐表

囝囝嘅性恪同我個女幾似喎!我個女都係嘴多多、問題多多, 由朝到晚講唔停嗰種,幼稚園嘅時候, 老師話要係佢個口加條拉鍊先得呀! 而佢最大嘅優点又係夠誠實, 乖嘅曳嘅都一五一十話哂我知, 同你一樣, 我每天都要做訓 ...

雖然囝囝成日多嘴要比班主任罰,但係佢仍然話最鍾意都係班主任,所以我相信囝囝ge班主任絕對係好有辦法同經驗ge老師, 我都希望佢經過一年ge教導後, 能夠有所改善........

超級版主

原文章由 乖乖 於 07-10-11 01:58 PM 硐表

雖然囝囝成日多嘴要比班主任罰,但係佢仍然話最鍾意都係班主任,所以我相信囝囝ge班主任絕對係好有辦法同經驗ge老師, 我都希望佢經過一年ge教導後, 能夠有所改善........ ...

我個仔就比較唔醒目同唔識變通,佢係好乖好脾氣同唔講大話,不過同比較頑皮ge小朋友相處就有問題,因為佢一來唔識得保護自己同自己物品(教開佢要同人分享,平時又要讓阿妹),二來佢專注力差,人地同學d頑皮出位野就吸引哂佢ge注意力,搞到上英文堂唔專心,寫家課冊又寫唔齊,我日日激到嘔血咁激到而家先好d咋!

係喎,唔記得問妳地英文每日一篇做成點?我前晚login唔到(time out),到而家都未再試過,而中文每日一篇今日先開始做,不過我媽以前教書我已經見識過,應該冇大問題。
‹ 上一主題|下一主題