用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 11區(中西區) 選校有何意見?
樓主: SunnieMaMa
go

11區(中西區) 選校有何意見? [複製鏈接]

Re: 11區(中西區) 選校有何意見?

manming3 寫道:
咁請問如果考咗同區嘅私校, 仲會唔會有機會大抽獎呢?

如果私校收咗﹐香港區十間有九間都唔比大抽奬(教育署會寄信來問妳要私立定大抽奬)﹐但九龍區就有好多間比妳大抽奬喎﹐真係唔知點解呢

ppl 寫道:
阿囡舊年好幸運抽到聖士提反女子小學, 她有個同學仔一樣揀聖士提反女子小學做第一, 聖心下午校為第二, 真係入了聖心. 現在都讀緊.

如果第一, 第二及第三志願都揀太熱門學校, 會容易跌落去太後學校. 阿囡太多同學被派去潮商及天主教總堂(我無意/無資格說這兩間學校質素是如何), 結果這批同學多數去了聖嘉勒.

Hi ppl,

想知道你舊年有無幫囡囡報私校,派去潮商及天主教總堂(或者應該係第一/二/三志願都落選)嘅同學會唔會係註冊咗私校嘅呢?

另外,派了去聖心下午的同學catch up得到嗎?

Pls share。

LingChiBaBa

LingChiBaBa,

想知道你舊年有無幫囡囡報私校,派去潮商及天主教總堂(或者應該係第一/二/三志願都落選)嘅同學會唔會係註冊咗私校嘅呢?

=> 我有幫個囡考私校(資料pm給你),至於派去潮商及天主教總堂的同學,以我所知,大部份都無私校backup的.

另外,派了去聖心下午的同學catch up得到嗎?

=>個同學仔可以應付到,佢係SSKG考頭3名,加上佢爸爸係我舊同事,現在都有聯絡.So far,個同學成績及功課都OK.  

ppl,

Received pm.

Thanks.

LingChiBaBa

tycoon,

您為囡囡選校,我無意見.我只是重申不要將熱門學校全放在一起.在我識朋友當中,只有舊同事個囡咁幸運,派唔到第一,派到第二.

另外,我阿囡舊年考了真光及聖心上午.大家都可以考慮吓

各位媽咪,
請問潮商及天主教總堂是否中西區最差的小學嗎?因為我對中西區不太清楚,我的小朋友系囝囝,咁邊D小學系好的呢??我听朋友講話中西區最差的小學都好好的,是嗎?   及請問我上小學綱有D學校有SHOW中學派位有D冇,請問你們可以講下邊間小學有几多升BAND 1呢??及請問你們在中環讀邊一間幼稚園呢??  謝謝     

請問各位,以下學校是否在中西區最好小學(女仔):
聖士提反,
聖心,
聖彼得,
般官,
基恩,
英皇同學會,
多謝意見

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題