用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讓子女學獨立 親子專家倡勿陪溫習
樓主: waterdrop
go

讓子女學獨立 親子專家倡勿陪溫習 [複製鏈接]

Re: 讓子女學獨立 親子專家倡勿陪溫習

該用戶已被刪除

我都係3不陪.................

我個女係傳統官校讀3年級

一個學期一次test, 一次考試

一個week 中英各默一次, 有時unseen tim.............

成績................我好滿意

p.s. 我only買exercise比佢自己做

亦可能係女仔關係, 無甘'呢啡'

jody&joe 寫道:
佢地D仔女讀國際學校,唔駛做功課,唔駛評估,唔駛趕出校,除非唔交學費 [quote]
Bluestar 寫道:
1. 講易行難

2. 這2位"專家",都是"中產"人仕。
講到"在車上播音樂""菲佣""去旅行,一年最多兩次"等等 -
乜人人一定有車有菲佣有得年年去旅行嫁咩?

好想知佢地d仔女在那間學校讀小學。

[/quote]

twokidsmum 寫道:
我覺得呢句攞命....

"羅乃萱更建議父母「三不陪」﹕不陪默書、測驗和考試,讓子女明白讀書是自己的責任。"

簡直不吃人間煙火!      

Dear all,

我的情況有些特別,女兒就讀的直資學校沒有默書、測驗和考試,只有每年三次,大家都不大重視的學期評估,所以我真的可以做到「三不陪」,反而陪伴看書卻是每晚都做的事。

我相信普通家長要做到「三不陪」確實非常困難,不過話又得說回來,我們總不能永遠伴著子女溫習,到中學時,孩子總需要有自學能力。這種能力,越早培養效果會越好。我們可以將羅乃萱的看法視為一個目標,從少開始,逐少逐少地培養,能夠在小六之前能將責任交還子女那就十分不錯了。

eviepa

我大女仍是K3, 我現在做到的是"三不陪" 是做功課, 溫習默書和執書包, 現在很多時甚至看書都要靠自己, 不明白才問我. 無辦法, 我要多抽時間教細仔,所以要提早訓練她獨立

"我們可以將羅乃萱的看法視為一個目標,從少開始,逐少逐少地培養,能夠在小六之前能將責任交還子女那就十分不錯了。" eviepa, 我很同意你這看法. 我的目標都差不多, 會逐步逐步來,不會一下子放手.

eviepa 寫道:
[quote]
twokidsmum 寫道:
我覺得呢句攞命....

"羅乃萱更建議父母「三不陪」﹕不陪默書、測驗和考試,讓子女明白讀書是自己的責任。"

簡直不吃人間煙火!      

Dear all,

我的情況有些特別,女兒就讀的直資學校沒有默書、測驗和考試,只有每年三次,大家都不大重視的學期評估,所以我真的可以做到「三不陪」,反而陪伴看書卻是每晚都做的事。

我相信普通家長要做到「三不陪」確實非常困難,不過話又得說回來,我們總不能永遠伴著子女溫習,到中學時,孩子總需要有自學能力。這種能力,越早培養效果會越好。我們可以將羅乃萱的看法視為一個目標,從少開始,逐少逐少地培養,能夠在小六之前能將責任交還子女那就十分不錯了。

eviepa[/quote]

我都係3不陪,,
由幼園開始讀傳統幼園,成積1向很好..
依家P1,又係
一個學期一次test, 一次考試
一個week 中英各默一次, 有時unseen
成績好滿意~~

但 我冇買exercise比佢自己做,亦冇需要

我覺得3不陪要睇小朋友性格,未必人人合用

My son is only in K3.  I am not entirely "三不陪" (this is every parent's dream, I suppose).  When my son has dictation, I ask him to eye-ball the words (no copying) & I'll do the dictation with him when he's ready.  There are a few occasions when he forgot some words (usually after long holiday), I won't scold him.  He can usu. do it the second time & gets 100 marks from school.  I think this works fine for us, no screaming & things get done.  There are times when I only remember to do the chinese dictation with my son & forgot about the english dictation, he scores full marks.  I hope he can keep it up at primary   

你地自誇成功既都好似系k1-k3咋
上到小學就系另一個天地
系天堂定地獄就睇你既小朋友同你合作否啦

如果信可以既
我就奉勸你們要持支而行
不可心軟啦

因為上到高小,
就如戰場
稍有失手一次咋後悔都難番

我絕對無誇張咖
你唔信隨口問一下
五年班既家長
有那個敢放手0y

所以香港既教育有問題
我地做家長又系有問題
成日個個都話要入
band one (包括我)

死谷爛谷...搞到喊打喊殺
益晒d補習社..公文乜...劍x英文咁
搞到個個細路都高分抵能先安樂咁
唉.....我都唔知呀

比較同計較都一樣令自己唔開心

我都識有f1生,係不陪(bec佢父母要離港工作的)
一樣係優異生

不過....我覺得係好小數law
又要睇性格

認同: 真係要睇小朋友性格
仲有, 學校對分數有幾睇重.
如果小朋友聰明, 又有鬥心, 自己想考得好, 陪佢反而阻住佢.
但, 如果小朋友鍾意daydreaming多過考好成績, 又或者未習慣緊湊既學習生活, 學校又唔接受成績唔夠好
唔通由得佢咩, 咁樣幾年之後既結論係: 佢讀唔掂......
講真, 有幾多間學校既老師肯花時間幫呢D學生?
與其等老師幫, 不如自己幫啦.

"三不陪"係好, 但都要睇返小朋友既情況, 不能一刀切.
for every one criticism, three positives must be given.

Totally agree with ho3186    

ho3186 寫道:
你地自誇成功既都好似系k1-k3咋
上到小學就系另一個天地
系天堂定地獄就睇你既小朋友同你合作否啦

如果信可以既
我就奉勸你們要持支而行
不可心軟啦

因為上到高小,
就如戰場
稍有失手一次咋後悔都難番

我絕對無誇張咖
你唔信隨口問一下
五年班既家長
有那個敢放手0y

所以香港既教育有問題
我地做家長又系有問題
成日個個都話要入
band one (包括我)

死谷爛谷...搞到喊打喊殺
益晒d補習社..公文乜...劍x英文咁
搞到個個細路都高分抵能先安樂咁
唉.....我都唔知呀

自問做唔到, 尤其是係亞囡呈分試。

我囡小學一年級有個同學, 亞媽要返工, 有時仲成日飛黎飛去, 結果呢個同學每日在印傭縱容下, 每天睇電視, 成績當然"有目共睹", 成日默書都係零分, 佢亞媽真係做唔到三陪呀(因為搵食), 但係結果咪要轉校, 另一個又係咁, 唔洗二年級就被勸離校....................

我好贊成其他媽咪話齋, 要睇小朋友性格囉。我囡自幼懶散, 係我迫下佢, 先至有好D成績, 有好成績, 佢為要KEEP住, 自己都唔衰得, 而家自己都好努力.............

我夠試過唔幫亞囡默書, 結果係..............得4X分, 跟住佢就知C啦, 因為每次默書都計分, 咁佢要餘下默書全部8字頭同9字頭先至得, 如果唔係就會拉低考試成績, 我就日鵝夜鵝佢, 佢先至感受到, 唉!咁你話吖, 唔陪默書、測驗、考試, 咁你想考BAND 1都難啦, 未到1, 2 年級, 已經比人"途太"啦     

你估我唔想好輕鬆, 每日返到屋企睇電視咩, 鬼叫個囡超心散, 如果唔係由細到大谷到佢成績好, 佢一定無心機讀書, 究竟係我地家長溺愛子女, 定係而家呢個教育制度令到我地要咁樣, 仔囡先可以讀到好學校?       
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

版主

[quote]
Teresa 寫道:
[quote]
earlybird 寫道:
"勿陪溫習" 係我既理想和希望,不過唸

Dear beaclem,

我都是非常討厭現時的教育制度,小孩子讀書壓力很大,個個都不停催谷,這樣的教育制度,是否就真正能培育出英才呢?相信無人能答道。

但是,如果孩子從小已經習慣依賴家長照顧、陪溫習,以後要戒,可能會很難呢!我見過有些例子,孩子會反問母親:妳看!我的功課錯了,為甚麼媽媽妳看功課時,這麼不小心。聽後,我就明白過份照顧的惡果。

如何教導孩子,真的不容易呢!

王國長老

三不陪?我覺得要一步步囉。
以前亞仔小一默書,我拎住白板,
將D 字拆開晒,教佢分開拼,
之後比字頭佢填吓串吓,
我覺得咁樣佢容易D 記。
升左班,開始叫佢自己拆來拼音,
一樣用白板寫吓串吓。
之後再升班,佢自己溫吓串吓,
佢話讀好之後,我一樣拎白板,
佢串我寫,我一樣陪但時間比以前少左。
我諗要佢自動波,我可以放晒手,
睇怕都未得住,不過指日可待。

各位 '專家' 牙:
之但係小兒讀嗰間私小, 通告咁寫喎:

"............
  下學期測驗/考試範圍如下, 敬希留意, 並
   督促 貴子弟勤加温習。"
   ................

學校都咁講, 唔通唔 '家校合作' 牙,
定還是唔想係喥讀落去呢?

Dear weima,

你 "學游水" 比喻真係好貼切!

在朋友家見其小一囝囝的學校通告如下:

"本校於xx月xx日至xx月xx日為考試周, 敬希垂注.

---------------------------------------------

本人承諾會督促子女溫集.

家長簽名: ___________

:-D
‹ 上一主題|下一主題