用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖濟各英文小學涉嫌知法犯法
樓主: Sarah20023005
go

聖濟各英文小學涉嫌知法犯法 [複製鏈接]

Re: 聖濟各英文小學涉嫌知法犯法

其實筆試也好, 面試也好, 每間學校因應自己所需去安排, 問題不大.  不過校長講大話我就覺得好大問題, 個個小朋友都係經筆試考入去, 宜家校長唔認, 你話d小朋友點諗?

G-Ma 寫道:
其實筆試也好, 面試也好, 每間學校因應自己所需去安排, 問題不大.  

Agree! 在教統局印製的單張,亦列明『在小一入學統籌辦法的自行分配學位的階段,學校不可以進行任何形式的筆試或面試』,因學校要根據計分辦法準則來收生,這些學校只是指官小及津小,並不包括直資及私小。

其實正如其他家長所指,有不少小學都有筆試,為何要針對此小學呢?

筆試有咩問題?如果個別家長唔buy呢套,就自然唔去報啦,呢d正係有demand就有supply。教統局真係麻X煩,乜都要人跟佢果套,但又唔保証到教育質素,某d學校唔妥協,唔跟佢果套,出黎的學生都好掂wor!

The format of selecting students is controversial as parents certainly have different views on which is better or worse, fair or unfair.

But I think the issue in case is: If the school does adopt written test as a means to select its P1 students, it should admit it instead of denying it.  I would assume honesty is a virtue - or prerequisite - that someone at the top of school should embrace.

I share G-Ma's comment.

kyliema2006 寫道:
仲以為私校可以考筆試,所以聖方濟各才公然選用筆試招生。哈哈!聖方濟各偷雞-以筆試選取學生,學校當然有錯,此等行為更做成壞榜樣,有教壞學生之嫌!

教改之後,聖方濟各一直都是以筆試招生,但教統局全不知情,那教統局都有失職之過。簡直莫名其妙!

聖 方 濟 各 英 文 小 學 校 長 梁 偉 才 否 認 有 筆 試 , 指 是 家 長 一 場 誤 會 , 「 我 地 面 試 期 間 先 設 小 組 制 , 之 後 再 逐 個 面 試 , 老 師 怕 D 同 學 仔 悶 , 畀 支 筆 佢 地 畫 下 野, 畫 完 張 紙 就 掉 。 」
[size=large]一係SFA發神經家長講大話, 一係不負責任的校長講大話       
[size=xx-large]請教育統籌局公正撤查               

weima 寫道:
但凡唔係100%全收就一定會有人覺得唔公平,

有人覺得唔考筆試對怕羞,唔主動,口才唔好既小朋友唔公平~~~

有人覺得考筆試對常識豐富但係寫字唔叻既小朋友唔公平~~~

最公平係乜?每個家長既教育理念都唔同,只要家長接受,又唔會太難為小朋友既就得。唔中意考筆試既家長,根本就唔會同小朋友報呢類學校,市場需求自然會決定到,教統局唔駛樣樣都管啦。

[size=large]政府監管不力 聖方濟各家長網上公然討論宣傳:教改之後,聖方濟各一直都是以筆試招生.SFA家長咁樣死撐行為會做成一個壞榜樣, 公然知法犯法,違反教統局的守則. 真係有教壞學生之嫌!SFA家長有需要灌輸正確的觀念,樹立榜樣……唉!                 

我囡囡考女拔, 德望, KTS 都唔駛考筆試.

我知道SFA要考筆試, 但唔認同有咁既需要, 所以無同佢去考. 講真, 一個5歲小朋友, 何必比咁大壓力佢呢?!  

YuYuMother 寫道:
我囡囡考女拔, 德望, KTS 都唔駛考筆試.

我知道SFA要考筆試, 但唔認同有咁既需要, 所以無同佢去考. 講真, 一個5歲小朋友, 何必比咁大壓力佢呢?!  

[size=large]SFA筆試招生考個十頁八頁紙 唔一定收到'最高素質的學生', 因為唔係個個家長都認同 小朋友咁細個就要操練佢地, 個十頁八頁紙收到既係認同佢地教學理念既家長,就係小朋友從小就要勤[size=large]操猛練,浸淫係 Homeworks, Dictations, Pre-Dictations, Tests, Assessments, Examinations 之中成長,而且家長相信小朋友 咁樣將來先至可以成材……唉!                       

考筆試有壓力, 考口試無壓力, 這些只是我門成年人define出嚟嘅, apple這個字好淺, papaya個字較深, 亦是我門大人define出來的, 小朋友根本就無深淺, 壓唔壓力呢樣野的觀念, 只是我地大人覺得做某些事自然會有壓力, 而反射在小朋友身上, 舉個例說不要問小朋友讀書辛唔辛苦, 你這樣問其實已define了也灌輸了讀書是辛苦的觀念給他, 為何不問他學到這麼多開唔開心, 我門成年人往往將自己的價值觀, 施加在白紙一張的小孩身上, 其實筆試好, 面試也好, 只要他喜歡考便無問題, 對一些小朋友來說可能考筆試反而興奮開心, 考口試則有壓力,記得我讀書時人人都很怕考試, 但我卻愛上考試, 因為覺得將自己所學, 在一定時間內寫晒出來很有成功感, 很富挑戰性, 這樣對覺得考試是壓力的大多數人來說, 我便是怪人, 說了這麼多, 唔知大家明唔明  

小朋友考筆試壓力大!? 講真, 我覺得考口試先至大壓力.  好似TSL咁, 上年一間房成10圍台人, 然後叫個小朋友用英文大聲介紹自己同講故事, 你話小朋友小D膽都被佢嚇死, 仲恐怖過大人去見工1對1面試, 因當時係1對15 (12個家長小朋友+3位口黑面黑既老師).

我個人認為筆試最公平, 有能者居之, 小兒全部考筆試既學校都收佢 (包括考第二輪補選考筆試既TSL).

另外, 小兒考筆試前我絕對無催鼓過佢, 佢所有既知識都係我由K1 開始俾佢上唔同既課程 (包括 : 英文, 珠算......)所得既, 而佢非常喜歡學新事物.  所以我話, 考筆試口試唔係一個問題, 問題只係在於小朋友是否屬於這一類型而已........

我相信特登 "挑"起是非的家長, 一定是那種自己小朋友沒這種能力, "非我族類"的人  
:evil:  :evil:

bluediamond 寫道:
考筆試有壓力, 考口試無壓力, 這些只是我門成年人define出嚟嘅, apple這個字好淺, papaya個字較深, 亦是我門大人define出來的, 小朋友根本就無深淺, 壓唔壓力呢樣野的觀念, 只是我地大人覺得做某些事自然會有壓力, 而反射在小朋友身上, 舉個例說不要問小朋友讀書辛唔辛苦, 你這樣問其實已define了也灌輸了讀書是辛苦的觀念給他, 為何不問他學到這麼多開唔開心, 我門成年人往往將自己的價值觀, 施加在白紙一張的小孩身上, 其實筆試好, 面試也好, 只要他喜歡考便無問題, 對一些小朋友來說可能考筆試反而興奮開心, 考口試則有壓力,記得我讀書時人人都很怕考試, 但我卻愛上考試, 因為覺得將自己所學, 在一定時間內寫晒出來很有成功感, 很富挑戰性, 這樣對覺得考試是壓力的大多數人來說, 我便是怪人, 說了這麼多, 唔知大家明唔明  

我明呀!仲好鬼同意呀! 不過樓主好似只是想插SFA, 我地好似無幚拖, 唔知係唔係唔係幾好呢?

Sorry樓主, 有錯都唔好打頭, 幚頂!

我相信特登 "挑"起是非的家長, 一定是那種自己小朋友沒這種能力, "非我族類"的人

Maybe her child is smart enough, but I can sure that this woman need to see a doctor! You are right, she is really "非我族類"的人.

講得好呀,我都忍唔住要出聲。我本身同SFA冇任何關係,但收生係為學校把關,各施各法,我唔明有乜錯?我都話家長唔buy的話,就自然唔會報。
要怪都怪教統局多事幹,人地係私小,又冇接受政府資助,關乜差佢事?至於你話校長講大話,的確唔係咁好,但in this case,你想佢點講呀?
講真,比較起黎,我覺得訓練個仔講話去應付面試仲難過筆試,因為筆試有跡可尋,但面試真係控制唔到。
呢位家長唔好再針對SFA喇,SFA出黎的學生質素之高大家有目共睹,自己個仔冇咁福份都唔洗插人!

完全同意. 坦白講, 好多父母都一早知sfa係點考(唔知重抵打, 因為代表事前無做research), 亦應該知道sfa對學生的要求. 根本就係擺明居馬要d願意接受傳統填教育(谷)的學生, 父母幫得子女報, 就應該有心理準備, 亦應認同學校的理念. 各種學校都有各種market, 唔認同學校理念的父母就不要幫子女報名囉. 阿梁校長是否應勇敢坦白d呢?
純粹憑玩下遊戲問下姓名年齡就話interview左, 又會否公平呢? 依家唔係考幼稚園啦!  

綽盈媽咪 寫道:
同意.[quote]
ShirleyLeung 寫道:
我不明白為何收生不可以考筆試??? 既然是私校, 學校就有權去揀選他們認為理想的學生. "能者居之", 考筆試----幾公平呀, 總比搞珠(像買六合彩般靠運氣)好得多   
[/quote]

VKwan 寫道:
     講得好呀,我都忍唔住要出聲。我本身同SFA冇任何關係,但收生係為學校把關,各施各法,我唔明有乜錯?我都話家長唔buy的話,就自然唔會報。
要怪都怪教統局多事幹,人地係私小,又冇接受政府資助,關乜差佢事?至於你話校長講大話,的確唔係咁好,但in this case,你想佢點講呀?
講真,比較起黎,我覺得訓練個仔講話去應付面試仲難過筆試,因為筆試有跡可尋,但面試真係控制唔到。
呢位家長唔好再針對SFA喇,SFA出黎的學生質素之高大家有目共睹,自己個仔冇咁福份都唔洗插人!

VKwan,

I agree with you!

Sarah20023005 is po! Sarah20023005 is po!

Sarah姐今天由00:57開始, 然後03:28, 03:34, 03:41,03:52, 03:58, 04:43, 04:49…20:18 一路插SFA, 似乎冇瞓過覺, 真陰功!

Po.mummy則由今天02:15開始, 然後04:02,… 18:11, 18:42, 19:17, 19:50, 19:58, 20:06, 20:14, 20:18… 不斷插SFA, 真有耐力, 你有冇食晚飯呀?

兩位心靈相通, 見解獨到, 又有毅力, 佩服佩服! 不知兩位跟這等劣質私校有何深仇大恨, 不如說來聽聽, 讓大家有所警惕.

VKwan 寫道:

[size=large]同意!同意!
我記得幾年前,阿仔第二輪補大角咀天主教,考足3個鍾,中英數都要考,成班人都係咁考,算唔算係法律la,D細路出lei既時候都吽吽豆豆
:tongue:    
nothing has comes from nothing

bluediamond 寫道:

[size=medium]教 育 統 籌 局 禁 止 小 一 和 中 一 設 任 何 入 學 筆 試 , 但 據 學 童 教 育 中 心 Churchill Chamber 所 知 , 私 立 的 聖 方 濟 各 英 文 小 學 仍 「 偷 雞 」 舉 行 筆 試 。       

[size=medium]有教職員涉及知法犯法 [size=medium]這是違反教統局的守則[size=medium]白痴SFA家長死撐齋講廢話[size=large]係學校違反教統局的守則[size=large]勁發神經不負責任的白痴SFA家長[size=large]白痴校 長否 認 有 筆 試,點解[size=large]咁講呢?[size=large]點解唔講話一直都有筆試呢?[size=large]白痴SFA家長

‹ 上一主題|下一主題