用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正小一有結果!!!
樓主: smmama
go

培正小一有結果!!! [複製鏈接]

Re: 培正小一有結果!!!

唔好意思. 我想知已被培正取錄的小朋友的家長, 是否與培正有相同的宗教信仰, 同埋都係專業人仕 ?

我的女兒也被取錄,請問你說的“If you chose to register, you may not suggest to get in 統一派位.”是甚麼意思?
聽聞培正會在5/2註冊時,要你簽一份放棄統一派位的文件,是否真有其事呢?謝謝!

我都好想知需唔需要放棄統一派位?
Good Hope and Pui Ching , 你會點選擇?

my son is accepted by PCKG
I believe same religion is one of the reasons
but I and my husband are not professionals

smmama 寫道:
我都好想知需唔需要放棄統一派位?
Good Hope and Pui Ching , 你會點選擇?

梗係德望啦~
以中學計, 差好遠
德望樣樣都好過培正

醒目開學勳章

請問有無家長係決定會讀培正,但呢2 日又有無去到交lucky draw 張form 架?

醒目開學勳章

應該係睇下小朋友同家長2 方面:

GH:
如果$$ 唔係問題, 自己又有時間做"陪讀", 起碼又有好幾樣課外活動學緊係手, 小朋友又可以受壓o既,咁就應該揀GH, 因為佢地自己本校都競爭好大.

PC:
雖然佢係中中, 但係佢英文係英中o既程度. 呢間學校校內
o既競爭性無咁大, 同學同家長都可以relax d. 學費又平GH 成$1XXX, 又唔係學咁多樣課外活動來傍身, 慳埋呢少少$用來讀大學都好.
FUNG12345 寫道:
[quote]
smmama 寫道:

好多意見都對GH睇高一線,
pizzahut ,你係唔係有小朋友讀緊GH呀!好想知多D你話〝佢地自己本校都競爭好大〞,咁又有幾大呀?請指教。

I used to study at GHS. From my experience, I did not feel any pressure during my study there. The only ECA I had was piano. Besides, unless one is the last 5 in class academically, she will be promoted to secondary school with no problem. Regarding homework, if memory serves, I can finish all of my homework in less than 2 hours. The amount of homework is not as bad as outsider thinks. Hope it helps you in making your decision.  

smmama 寫道:
好多意見都對GH睇高一線,
pizzahut ,你係唔係有小朋友讀緊GH呀!好想知多D你話〝佢地自己本校都競爭好大〞,咁又有幾大呀?請指教。

Thanks!     

梗係德望啦~
以中學計, 差好遠
德望樣樣都好過培正

"以中學計, 差好遠" - Is it ture?
Here is the "香港中學會考狀元學校分佈統計"
http://www.hokkaidohk.com/education/hkcee_top.htm
Rank 17 培正中學
Rank 20 德望中學

請問培正面試教小朋友什麼呢?謝謝

chrischeung 寫道:
請問培正面試教小朋友什麼呢?謝謝

chrischeung:

Hi,小女今年報考培正,已被取錄,現分享她面試時的情況及內容,看看對你有沒有幫助。

面試當日分兩個時段(大約8:45-10:15及11:00-12:15),所有參加面試的同學分成十多組,每組約有20位小朋友,進入班房後坐下看圖書,逐個等候召到教師桌前面試。(家長不能陪伴,亦毋須面試)

面試內容包括:
1. 自我介紹,這只是開場白。
2. 連環圖,根據圖意自行創作故事。
3. 觀看圖片答問題(兩至三幅)
4. 給予圖形拼砌,考創作
全程著重考核小朋友的創意及觀察能力

Dear RonMM,

Congratulation! Your son is so smart!
May I know which Kinder is your son studying?

Thanks!

ko06879 寫道:
[quote]
梗係德望啦~
以中學計, 差好遠
德望樣樣都好過培正

"以中學計, 差好遠" - Is it ture?
Here is the "香港中學會考狀元學校分佈統計"
http://www.hokkaidohk.com/education/hkcee_top.htm
Rank 17 培正中學
Rank 20 德望中學[/quote]
呢d排名假嫁=.=
有好多學校都有10a, 但個表都冇, 好似英華咁

中學計, ghs的確勁過培正, 培正除左成績ok外, 其他都唔係好勁
ghs各方面都比培正好

學校乃育人之地,能培育出好學生的學校就可放心讓子女讀,選學校冇所謂勁唔勁。

培正及德望都曾出過10A狀元,都是好學校,選那一間悉隨尊便。至於你說英華(男校)都出過10A狀元我就聞所未聞(英華女校就出過狀元,所以狀元榜上有名),請問英華男校10A狀元是出自那一年及學生名字?畢竟在網上胡亂吹水誤導他人的人實在太多了。

英華本校史有寫
1997年曾申翹

同埋, 有10a其實唔代表d咩
好多名校都冇10a係因為好少會比人讀10科, 甚至唔比
重有, 有部份有10a o既學校其實平均計, 可以好差

Fung12345:
你所提供的英華10A狀元據悉應是經上訴後,英文科由B升上A,變作10A狀元,故坊間資料欠缺不足為怪。該10A狀元應是英華創校以來首位及至今唯一一位的10A狀元了。

當然,有部份取得10A狀元的學校平均成績未必很好。但培正中學2005年會考成績:中、英(全部學生考B卷)、數三科合格率匀在98%以上,平均每人摘 A 率是0.51個,最佳六科成績平均是18.3分。會考最好佳六科平均成績及摘 A 率己比一般學校(如德望或英華男校)畧高了!德望2005年會考平均每人摘 A 率是0.4個,最佳六科成績平均是17.8分/英華2005年會考平均每人摘 A 率是0.5個,最佳六科成績平均是17.9分。

培正2003年會考最好成績:9A1B
培正2004年會考最好成績:10A
培正2005年會考最好成績:9A1B

而近年培正不論小學或中學的成績還在上升之中。需知培正的學生大部份都是由幼稚園直升上小學及中學,不論小學或中學的外來生都很少(小學今年有900爭40個位,中學只有十多個位供外校生),不像一些沒有附屬小學的Band 1中學只收區內各小學的好學生,培正有此成績已算難得了。

ob1 寫道:
Fung12345:
你所提供的英華10A狀元據悉應是經上訴後,英文科由B升上A,變作10A狀元,故坊間資料欠缺不足為怪。該10A狀元應是英華創校以來首位及至今唯一一位的10A狀元了。

當然,有部份取得10A狀元的學校平均成績未必很好。但培正中學2005年會考成績:中、英(全部學生考B卷)、數三科合格率匀在98%以上,平均每人摘 A 率是0.51個,最佳六科成績平均是18.3分。會考最好佳六科平均成績及摘 A 率己比一般學校(如德望或英華男校)畧高了!德望2005年會考平均每人摘 A 率是0.4個,最佳六科成績平均是17.8分/英華2005年會考平均每人摘 A 率是0.5個,最佳六科成績平均是17.9分。

培正2003年會考最好成績:9A1B
培正2004年會考最好成績:10A
培正2005年會考最好成績:9A1B

而近年培正不論小學或中學的成績還在上升之中。需知培正的學生大部份都是由幼稚園直升上小學及中學,不論小學或中學的外來生都很少(小學今年有900爭40個位,中學只有十多個位供外校生),不像一些沒有附屬小學的Band 1中學只收區內各小學的好學生,培正有此成績已算難得了。

你係唔係睇網上d排名資料呀?
假嫁

2005年英華平均a係0.8喎
而德望應該都係差唔多或者更高
反而培正就應該年年0.5-0.7左右啦

而且, 英華2005年ce有20幾30個28分以上喎, 佢地都好不幸地差少少拔到尖
加埋文科d低分人士
平均都乜冇可能咁低

好似我之前所講, 好多學校都唔鍾意比人讀10科
培正多d10a唔代表佢好過ywc同ghs
單論英華, 每年都係有1-2個人讀10科

計課外活動, 校際獎項, 培正更加唔洗比

Hi ob1:

May I ask where did you get that information from? According to GHS website, they only post the number of students getting A-C in public exams. There is no break down of how many As and the average "score".

Good Hope Public Exam Results

ob1 寫道:

德望2005年會考平均每人摘 A 率是0.4個,最佳六科成績平均是17.8分
‹ 上一主題|下一主題