用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問今年升中派彩幾時公報呀∼∼∼
樓主: timmysum
go

請問今年升中派彩幾時公報呀∼∼∼ [複製鏈接]

Re: 請問今年升中派彩幾時公報呀∼∼∼

咪係,又要心跳加速喇

sorlo 寫道:
依家諗下自行分配先咁, 咁快就諗叩門

vv

係囉, 七月既事, 依家就諗, 你仲要double 咁加速呀
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

唉.........自行 我都諗定輸數

成400人爭果60個位 入紙都係搏下

Timmy

你諗住自行分配只係選一個机會, 定係選哂兩個机會呢?
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

兩間都報呀

timmysum

不過照計如果自行唔冇得interview,我諗叩門就更加之冇機會啦。

我聽到有的人話, 自行只係揀一間, 因為若果你揀第二間收左你, 變左你連大抽獎既机會都無埋

即係好定唔好呢

我個人就會選兩間囉, 除非第一間非入不可

肯定冇, 自行可以博, 但填表就要踏實 d ........ 到叩門就係盡人事, 除非去叩既係直資門
vivi_vivi 寫道:
timmysum

不過照計如果自行唔冇得interview,我諗叩門就更加之冇機會啦。

填得兩間就最好預左 either one 您都會接受到, 唔係就真係不必喇 ..........
sorlo 寫道:
我個人就會選兩間囉, 除非第一間非入不可

2bzmummy 寫道:
多數學校都會係八點前後派成績, 唔駛擔心, 派得好去飲茶, 派唔到既, 要知道已經唔會有好多時間考慮, 最遲要係前一晚決定去邊間叩門, copy 晒 d 資料 (e.g. school reports, reference letter, certificates, etc.) 連埋放榜結果馬上飛 taxi (會發現通街都係同樣既父母同子女) 去所選既學校, 唔好咁多心, 您最多夠時間跑兩間, 好多學校都係早上收 form, 下馬上考, 有筆試同面試通常, 也有馬上考既, 多數都係即日有 result, 收左您會拎埋您張放榜 slip... 有 d 見到您成績唔達到佢地要求會拒收, 所以最好 check 定人地既要求, 唔好徙時間, 到頭來一間合心意既都搵唔到 .......

Above is my experience ....  :  :  :

DEAR 2B,
嘩, 你好詳盡呀,多謝晒你既指引呀!
人人常歡笑, 不要眼淚掉! :-) :-) :-)

我就報左兩間囉, 第一間博大霧,機會渺茫,第二間符合囝囝程度,而佢亦鍾意該校!   
人人常歡笑, 不要眼淚掉! :-) :-) :-)

咁好似合理 d .............     祝您成功 (放左榜馬上同小朋友去飲茶 !)      
yygoodo 寫道:
我就報左兩間囉, 第一間博大霧,機會渺茫,第二間符合囝囝程度,而佢亦鍾意該校!   

我都係會揀一間較有把握既, 一間就進取的咁

但係我係 bk 見到好多家長都話, 我揀兩間, 想入個間入唔到, 唔係好想個間又收左, 咪好蝕底, 連大抽獎既機會都冇埋 ...........      
sorlo 寫道:

所以我覺得點揀係好關鍵啦

煩..........     

我女個陣係8點半先有結果看到, 但係要9點先可以拎到註冊証.

所以如果係想一定要入個間既, 自行就唔好報兩間啦, 呈願係統一時甲/乙部再抽過好.
2bzmummy 寫道:
但係我係 bk 見到好多家長都話, 我揀兩間, 想入個間入唔到, 唔係好想個間又收左, 咪好蝕底, 連大抽獎既機會都冇埋 ...........       [quote]
sorlo 寫道:
[/quote]
‹ 上一主題|下一主題