用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 數學要練習多d?又或者係做多d提高思考能力題? ...
樓主: catcatmom
go

數學要練習多d?又或者係做多d提高思考能力題? [複製鏈接]

Re: 數學要練習多d?又或者係做多d提高思考能力題?

catcatmom

嘩.....你中學 d 中史到依家仲記得, 佩服, 佩服......
我本來打算中四就同個仔 cut 中史, 但佢如果真係鍾意中史就由得佢讀啦.........
"真係覺SUPERKIDS比起CIS係淺" -- 咁又未必, 我個仔讀 SUPERKIDS 時有幾個國際學校學生黎考入學試, 全部唔合格, 要讀低一年.......國際學校學生聽同講就好掂, 但 grammar 就好差.........

小彬彬

你咪笑我啦!成2X年邊鬼到記得喎!更係web到搵,我成日上web睇中史,我喜歡清朝&近代史,因讀書無讀清史&近代史。
係呀!亞仔接觸好少grammar,E+學緊過去式&現在進行式,學到深D就之死。佢係果間CIS派左張note番來,學"definition of limited company"。我老公都話深,佢得8年歲炸!d國際學生多數走Comprehensive Approach,我地細個學grammar Approach,所以d鬼仔d grammar 唔掂,但都有例外,睇一定都好過我地讀local。

小彬彬 寫道:
catcatmom

嘩.....你中學 d 中史到依家仲記得, 佩服, 佩服......
我本來打算中四就同個仔 cut 中史, 但佢如果真係鍾意中史就由得佢讀啦.........
"真係覺SUPERKIDS比起CIS係淺" -- 咁又未必, 我個仔讀 SUPERKIDS 時有幾個國際學校學生黎考入學試, 全部唔合格, 要讀低一年.......國際學校學生聽同講就好掂, 但 grammar 就好差.........

仲有"津"理!

小彬彬 寫道:
callrubytso 寫道:
可否幫忙是否女仔數學差o的,還有若理解差哪裡有學更好基礎中一生地區有否上水或粉嶺。

英皇, 現代教育都有中一 maths 補習班, 可以一試......
小兒學校同學 maths 唔合格大部份都係女仔, 但中文唔合格就大部份係男仔.........
如果真係補習都唔掂到中四可以揀文科, 文科黎講 maths 冇咁重要......[/quote]
‹ 上一主題|下一主題