用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 哪一間幼稚園英文好?york?st. cat?
樓主: Brica
go

哪一間幼稚園英文好?york?st. cat? [複製鏈接]

該用戶已被刪除

Re: 哪一間幼稚園英文好?york?st. cat?

Hardly heard anyone compare St. Cat with York.  U cannot compare apple with orange.  People usually KV with St. Cat.  York?  No way!

nicole&Wai

咁你無報st.cat.?我仔仔現在讀緊st.cat.你問我邊間好d,其實我都唔係太清楚,不過,你要注意一點(因為我自己都miss咗呢樣嘢),就係st.cat 在k1時係採取雙班主任制(即一位中國籍及一位外籍老師),但k2 & k3 時只剩下一位中國籍老師,而外籍老師只會出現在英文堂,但係york係點我都唔係太清楚,所以你要check清楚
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

nicole&Wai

仔仔d英文係好咗,因為他現在k1,所以每日返學有一半時間係
用英文,但係你要留意一點當他升到k2 & k3時就唔會有咁多機會啦,st.cat 好似唔會同學生參加公開考試
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

nicole&Wai,

我同您一樣都是聽講york的英文不錯,所以被他吸引。
但點算好?有些話york is  the best;有些則說york九龍塘的龍尾。差咁遠,點算好?

K&R,

您話st.cat int. 時無給小朋友warm up,另一個mami又話york int 時無俾小朋友warm up。不好意思,千萬不要誤會,我不是 challenge 您們。
我只是想知多些關於他們的資料,但出來的反應好相反,有些講到 york 很好,有些就講到york很差。
所以我覺得好難諗。

我個仔int york 時,要等好耐,在出面玩,差不多等了1.5hr,因他戒了片,所以我好驚佢在 int 時 急急想去 wee wee。於是在 叫他名之前,我同佢去了差不多4次 toilet,佢都唔肯去。我見在 toilet的工友很好,幫手 "tem" 佢去 wee wee。雖然最後都不成功,但我覺得個工友很有耐性,很好。

另外,在 int 時我覺得那個老師都很有愛心,很好。

同時間,我都見到校長在給另一位家長講解,我聽不到他們說什麼,但透過玻璃門,我覺得佢好不斯文,我見佢啲手勢好似在賣保險咁。

我是我在 york int 當天的體現。

講吓 st. cat, 我未 int,下星期 int.,但我打電話給st. cat問野時及交表格時 (我親身交,因我個仔在劍鳴讀緊 nursery,好近 st. cat),我都覺得啲工友態度極度惡劣。

我有些驚。小朋友嘛,到時要去 wee wee,或 大便,工友咁惡,我覺得會不會很怕麻煩。您們知啦,對小朋友一定要很有愛心嘛。

真的不好意思,一次過都多口水。
只是想同大家分享多些。

Brica
請問會不會交留位費給"york" ?
我1516
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

Brica,

我未去過 york, 好難話 york 的英文程度係唔係跟 SC的不相伯仲. 至於St Catherine's 的小朋友, 就我仔讀緊果班而言, 好多小朋友本身在屋企係跟父母講英文, 所以小朋友的英文程度, '驟眼' 看來比較高.

St Catherine's  的嬸嬸叔叔, 我見到的, 對小朋友或家長的態度 ok.

醒目開學勳章

Brica

我好記得上年 in sc 既情況. 因我地 in 9:30, 場面唔算虛陷.我記得 sc 無鎖起晒d 玩具, 因有張放滿 lego 既枱係等候室度任玩. 而事實係 playground 既遊玩設施會圍起--無得玩. 上年我女因有得睇無得玩而喊, 但 in 我地既老師好有心機, 佢用布偶逗我女答問題.

每個人既要求及機遇唔同, 或者我好彩, 或者我要求低. 真係要親身去體驗下. 祝你好運.
‹ 上一主題|下一主題