用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 跨區中學申請
樓主: ericwtlee
go

跨區中學申請 [複製鏈接]

Re: 跨區中學申請

咁當然啦, 但係bk mami問既係由深水步轉去沙田, 我先咁講姐.

你阿仔係邊區小學呀? 你想跨區咩? 有咩問題可以答到你架?
vivi_vivi 寫道:
rclamlam,

但係好似話誇區都要睇下個小朋友係咪係弱區誇去強區囉, 好似妳話深水埗誇去沙田, 應該banding 上都係差唔多。
但係如果係啲新市鎮,例如 將軍澳, 天水圍 呢啲弱區誇去出便啲強區, 咁banding方面就真係好難講, 所以我都好鬼煩喇, 連profile 都唔想整呀 (因為冇咩專長) , 連自行interview ge 機會都唔知有冇呀, 希望囝囝係11月初ge 呈分試唔好失手啦

vivi,

申請自行只係申請你想入既而學校收生高於自己小朋友既成績既中學, 你可以放棄唔申請, 只係唔好浪費一次機會姐.

學校無講你知小朋友係咩banding咩? 如果今次呈分試出左名次, 就大約知道banding, 學校都需要話你地知, 唔係就報唔到自行中學.

rclamlam,

因為佢哋11月初先至考第二次呈分試, 但係以佢哋一向ge 成績, 大孖就係band 1 中至下, 細孖就係band 2頭囉, 事關佢哋兩個通常考試都會失準又或者因為唔小心失分, 所以細孖方面, 我都預左搵band 2 學校俾佢, 反而大孖, 我就最驚佢做左邊緣人啫, 囝囝學校係屬於將軍澳區架, 我打算同佢哋誇區到深水埗呀.

rclamlam & vivi,

Thanks for your advices. :wink:

VIVI,

唔係呀? 轉跨區深水步, 番學都好遠喎, 咁樣對佢地來講唔係好事來架, 而且中學真係忙好多, 我女都好多時要5點先番屋企, 番到去都6點啦, 有好多課外活動同遲O的會有補課架, 有無其他區可以轉呀?

其實最夾心ge 就係band 2 生, band 1 ge 學校又入唔到, 但係要入一啲校風好成績又好ge 學校, 真係比爭 band 1 英中仲難呀。

如果係band 1 , 就算驚個小朋友讀唔掂, 都可以選擇中中丫, 選中中反而少人爭, 命中率都高啲丫.

跨區中學好似多個chance , 若果我今年大抽籤或者我都偠諗下 跨區去深水埔
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

rclamlam,

其實我已經搬離左tko 架喇, 如果我誇區去深水埗, 車程都係大約30分鐘咋, 我諗中學生應該可以應付ge.  加上我媽咪同家姐都係住係深水埗區, 有咩事都有人照應嘛.

band 1尾, 揀間男校英中, 都會有机會架喎
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

以往囝囝學校如果全級考50-55名之內都可以派到band 1 中學, 而囝囝上次呈分次ge 名次就係32, 我想佢可以再前少少, 如果係25名之內, 咁誇區我就會大把握啲

VIVI,

唔怪得啦, 搬左!

如果咁你有無諗到深水步揀邊間呀? 有無諗過大雄呀?

VIVI,

就係今次仍然係32名次, 跨區都唔會跌左落BAND 2既, 你放心啦, 無咁大差距喎.

你想阿仔入英中定中中呀? 大雄好似係中中來, 可以諗下細仔揀呢間.

大仔可以揀長天.

若果50 名內係band 1, 你係45名以上都應該原屬番band 1啦, 唔駛驚~~~~   

rclamlam,

我心儀ge 兩間中學係銘賢同滙基。

銘賢係區內比較低調ge 英中, 相對地亦都比較實是求是, 最重要ge 就係啲老師係有heart 去教班學生。

至於滙基書院, 一向都係唔錯, 加上聽到好多區內ge家長反影, 學校ge 老師又係好有heart 去教班學生, 學習氣氛又好。

其實呢二間, 机會都有, 何不唔比你囝囝自己去試左, 反正唔駛浪費机會ma

Sorlo,

咁自行我都會俾佢哋試下in 呢兩間ge, 細囝in 滙基都可能有機, 但大囝in 銘賢就未必, 事關識得有個今年升F.1 ge 哥哥仔, 佢成績好過我囝囝, 運動又得, 但係銘賢都冇得in

其實諗諗下, 係新制之下, 等大抽獎ge 機會係越黎越少架, 已經要撥10%俾全港學生攪甲部份, 跟住剩番90%學額就係乙部份攪珠, 照以往做法, 都唔會完全俾晒本區架, 又要分啲俾他區, 咁樣就算係一間又冇直屬, 又冇一條龍ge 中學, 剩番係自己區ge 學額可能係60% 咋bor, 唔知我咁計啱唔啱呢, 請指教!

我都覺得机會係少左, 但係抽獎之ma.  大家机會一樣啦

vivi,

銘賢好呀, 好多家長第一志願都唔會揀銘賢架, 如果你揀第一志願入到既機會會大左.

祝你阿仔入到心儀中學.

vivi,

有左甲部份比全港10%, 到本區就未必好似以往咁有咁多他區架啦, 有都唔多啦, 都要按番比例架.
vivi_vivi 寫道:
其實諗諗下, 係新制之下, 等大抽獎ge 機會係越黎越少架, 已經要撥10%俾全港學生攪甲部份, 跟住剩番90%學額就係乙部份攪珠, 照以往做法, 都唔會完全俾晒本區架, 又要分啲俾他區, 咁樣就算係一間又冇直屬, 又冇一條龍ge 中學, 剩番係自己區ge 學額可能係60% 咋bor, 唔知我咁計啱唔啱呢, 請指教!
‹ 上一主題|下一主題