用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 PID 功課
樓主: iknos
go

PID 功課 [複製鏈接]

Re: PID 功課

hengheng

我仔仔係Aaron, 其實佢地成日一齊玩, 之前佢地係同組的, 現在可能唔同, 希望佢地會做好好好朋友

tigermom

多謝你關心, 我都明白小朋友就係咁, 所以佢果晚講到眼濕濕的時候, 我就同佢一齊禱告, 我都唔會干涉佢交朋友的事情, 只係會提點同做聆聽者, 昨晚佢都已經話比我聽又有5個小朋友同佢玩 小朋友真係可愛  
仲有呀, 佢識得tiger仔架
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

Heng Heng 係唔係頭髮剪得很短(亞女話叫吉吉頭 ),你仔仔面圓圓很可愛,有時返學我都會見到佢落校車.

請問各位,知唔知通告P029是什麼?因為老師話要明天帶返學校,但我完全毫無頭緒

Hi Venus,

我的仔仔說已經認識Aaron, 現在大家一齊加入了歌詠組,日後一定有很多機會一齊   

Hi,

P029   有關一日一篇,英語閱讀計劃, 須付hkd 100/per year. 早二日比架.
SABEMA 寫道:
請問各位,知唔知通告P029是什麼?因為老師話要明天帶返學校,但我完全毫無頭緒

Hi Chloeha,

Heng Heng 說沒有同學叫他 " 吉吉頭 " , 他是 3 號 校車 請問你的囡囡叫什麼名字?

我個仔叫iknos(黃子謙),他和Heng Heng 是好朋友,我常聽我的仔提起Heng Heng 的名字,還有其他男孩子。現在他們一起入歌詠隊呢!

hengheng

你都係3號車, Aaron都係呀, 真係好喇.

iknos

Aaron之前都話iknos係佢好朋友, 現在唔知係唔係  

好開心佢地都入到歌詠班, 以後大家有好多時間一齊.
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

heng heng,

我囡囡叫adrienne.初初返學經常提起你仔仔,佢話heng heng 好仲意講笑. 因為我囡覺得頭髮剪短後吉吉地,所以叫做"吉吉頭"(小朋友講說話就係咁攪笑).我相信她只係形容比我聽唔會咁快幫同學改花名,如果有..就通知我等我 佢.  

我個仔說男仔較喜歡玩得粗魯些,如動手動腳,又或上堂說話,所以給老師分開了,現在我個仔同四個女仔一組呢!

Hi 各位媽咪,

我只是隨便問下..聽講今年有幾間直資新校都未趕起啲冬季校服比小朋友.我哋學校情況如何呀? 換在季未呀? 套校服係咪好beautiful 呢? 我個係 girl 是否同夏天一樣是裙褲? 又係格仔圖案花紋? 怏啲出年就好喇!!      
*** Piglet 328 ^ ^ We have happyland.....

Hi, piglet328,

我打過電話去天宝校服問過,佢哋話女仔都係著格仔裙褲.
不過顏色同布料就唔一樣.

我都想佢哋快d起貨呀!!  因為越來越冬啦......  

piglet328,

未換季,曾問過學校是裙褲,校服公司在趕工,仍未看過圖樣.

其實最緊要小朋友著得舒服,遲些少不是問題.

Hi Super_nanny & RonWeasley,

Thanks for your reply. I understood....
不過, 呢排真係涼在好多....要小心下佢地, 唔係凍到氣管就唔好喇!! 但係我想套校服一定係好靚既. 唔知著全統既校褸定係棉褸呢...    哈哈.. 又黎喇,成日掛住唸埋晒的未到既野...不過我總覺得呀囡讀一年班會係我同佢一個新旅程...
多謝你地每個熱情的家長啊!!   

Super_nanny 寫道:
piglet328,

未換季,曾問過學校是裙褲,校服公司在趕工,仍未看過圖樣.

其實最緊要小朋友著得舒服,遲些少不是問題.
*** Piglet 328 ^ ^ We have happyland.....

piglet328,

照價單看是夾棉校褸.假如未趕起的話,我想校方會安排著便服嘅!因盧校長真的很緊張和關心每位播道學生的.請放心!

你囡囡讀一年班肯定是你同佢的一個新旅程.....來年,你有排忙...買書,買書包,買文具,買校服,買鞋,orientation day......

Hope you and your daughter enjoy primary school life!

另外,大家都是EC學生及家長,所以大家都很樂意分享經驗,所以,唔好客氣啦!

Yes, you're right! Thank you...

[quote]
Super_nanny 寫道:
piglet328,

照價單看是夾棉校褸.假如未趕起的話,我想校方會安排著便服嘅!因盧校長真的很緊張和關心每位播道學生的.請放心!

你囡囡讀一年班肯定是你同佢的一個新旅程.....來年,你有排忙...買書,買書包,買文具,買校服,買鞋,orientation day......

Hope you and your daughter enjoy primary school life!

另外,大家都是EC學生及家長,所以大家都很樂意分享經驗,所以,唔好客氣啦!

我都希望快d有冬季校服, 因為這幾日真係涼左好多, 加上學校果邊應該大風好多, 我仔已經病左, 睇左醫生, 希望佢快d好返.

del

piglet328,

期待已久,今天我們派冬季校服了,你不用擔心!是格仔裙褲,我覺得很漂亮.起碼非一般款式 .

piglet328 寫道:
Hi 各位媽咪,

我只是隨便問下..聽講今年有幾間直資新校都未趕起啲冬季校服比小朋友.我哋學校情況如何呀? 換在季未呀? 套校服係咪好beautiful 呢? 我個係 girl 是否同夏天一樣是裙褲? 又係格仔圖案花紋? 怏啲出年就好喇!!      

Super_nanny,

絶對同意   
‹ 上一主題|下一主題