用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一選校小心技術犯規
樓主: smartdd
go

小一選校小心技術犯規 [複製鏈接]

Re: 小一選校小心技術犯規

[quote]
szema 寫道:
你可以做定profile,不過不是間間學校會收(因為其實政府講明係唔可以收,只不過有d學校犯規)。另外,profile要自己做ga,幼稚園有

smartdd : thank you very much
szema: 請問你提及的小學是那一間?

chaimaa
咁即係到時會一起抽獎,分配同一學校
Thanks

lemonnazybaby,

這裡不便提名,只能說是九龍城區一間幾有名的學校。

lemonnazybaby 寫道:
smartdd : thank you very much
szema: 請問你提及的小學是那一間?

俾d貼士啦
如X沙小學, 刪去一些字講出黎好嗎?

仲有, 教搜社篇文寫得好正, 好有用, 多謝smartdd post出黎     

冇可能係x沙小學,因x沙小學15分冇機會抽。

係九龍城區一間兩個字嘅女校嚟! (同區有兩間同名嘅)   

szema 寫道:
係九龍城區一間兩個字嘅女校嚟! (同區有兩間同名嘅)   

x 家小學, 15 scores?

Hi JCHANG,

我吾知會吾會一齊抽獎,不過聽過d 媽咪話如果係"孖"的話,好多時都會派返同一間小學。

想請問各位媽咪 ,
如果已經註冊左一間直資, 可唔可以註冊多一間直資?

報多少間直資無規定, 你鍾意報多少間都得。

係X恩, 係咪?

係孖既話...只要志願一樣,同埋自行時有一項要tick的,咁會當同一個申請處理,所以係'一定'派到同一學校架

醒目開學勳章 王國長老

咪傻啦 我覺得做人要學下保護自己(同埋仔女)
學校話抽籤姐, 鬼知到時真正情況點咩 , 既然佢收extra資料, 就唔好蝕底, 一定要交!
我夠識人15分入左x心津校啦! 佢話我知, 交表時夾埋"知規守禮"成績表架, 咁多人15分, 真係巧合?
szema 寫道:
教統局規定係要抽,唔可以揀同面試,但真係有學校收自行收生表格時叫家長比school report, cert & profile ,我仲問我個friend點解你揀個間學校會收嘅??如果佢收得我相信佢一定會睇,唔係收嚟做咩???我friend個小朋友就係15分入到果間小學,而佢同班的同學因為媽咪冇帶這些文件,又費事第二日後補(心諗都係計分啫),結果第一輪就入唔到(佢地兩個小朋友係同分ga),不過可能我個friend好彩喇!

以上年小一選校為例,我小朋友d同學仔揀嘅學校,很多都冇講同分時是學校自己抽定交番教統局抽,剩係我小朋友揀果間喺交表時比通告d家長話同分時是會由教統局抽咋!

[quote]
YuYuMother 寫道:

應該唔存在住自行收生階段學校可自己揀人.

我朋友在小學教書, 佢話自行階段學校可以交上資料比教統局抽籤, 亦可自己抽籤. 但如果自己抽籤, 會有教統局人員監場, 而且要寫報告. 所以多數學校都會交比教統局抽, 費事麻煩.
[/quote]

e........x心收架?...........我而家先知.....修女應該唔會做犯法既野噃...........
Charlotte_mom 寫道:
咪傻啦 我覺得做人要學下保護自己(同埋仔女)
學校話抽籤姐, 鬼知到時真正情況點咩 , 既然佢收extra資料, 就唔好蝕底, 一定要交!
我夠識人15分入左x心津校啦! 佢話我知, 交表時夾埋"知規守禮"成績表架, 咁多人15分, 真係巧合?
[quote]
szema 寫道:
教統局規定係要抽,唔可以揀同面試,但真係有學校收自行收生表格時叫家長比school report, cert & profile ,我仲問我個friend點解你揀個間學校會收嘅??如果佢收得我相信佢一定會睇,唔係收嚟做咩???我friend個小朋友就係15分入到果間小學,而佢同班的同學因為媽咪冇帶這些文件,又費事第二日後補(心諗都係計分啫),結果第一輪就入唔到(佢地兩個小朋友係同分ga),不過可能我個friend好彩喇!

以上年小一選校為例,我小朋友d同學仔揀嘅學校,很多都冇講同分時是學校自己抽定交番教統局抽,剩係我小朋友揀果間喺交表時比通告d家長話同分時是會由教統局抽咋!

[quote]
YuYuMother 寫道:

應該唔存在住自行收生階段學校可自己揀人.

我朋友在小學教書, 佢話自行階段學校可以交上資料比教統局抽籤, 亦可自己抽籤. 但如果自己抽籤, 會有教統局人員監場, 而且要寫報告. 所以多數學校都會交比教統局抽, 費事麻煩.
[/quote][/quote]

醒目開學勳章 王國長老

Sindy
除非我俾人呃左啦   

Charlotte_mom :

請指教如夾埋"知規守禮"成績表, 可否好像考私校profile  可入"pocket folder" 內, 還是"唔好太張揚"呢?

入埋梗係好啦
但係依家既階段好似交額外野, 無乜用喎

我講果間又係修女學校嚟噃,佢叫你俾埋成績表同cert啫,但冇話會揀人,但當中的實際意思、家長如何理解就適隨尊便喇。

如果佢收嘅,俾埋佢又何況?如覺不公平,就直情唔揀呢間囉!(我會選擇後者,因為我會質疑學校本身的操守,又如何教育下一代!) :-|  :-|

醒目開學勳章 王國長老

huihui
我舊年自行報津校時, 係一大個20袋裝pocket file咁夾埋一齊交既, 好多人都係咁做
至於間學校收唔收, 就視乎個別做法喇
(講埋邊間都唔怕--marymount! 由於我考左私校無join統一派位, 可能佢見我誠意唔夠掛....我叩門都無消息!)
‹ 上一主題|下一主題