用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 今日見左優才....
樓主: bebe_c
go

今日見左優才.... [複製鏈接]

Re: 請教各位巳面試優才的家長

我囝囝話老師問佢幾條加數,寫字和讀字,又話老師叫佢要寫得又快又靚先得. 同時,老師都問我囝囝鐘唔鐘意數學和對他學術方面的評價, 我唸佢哋會將家長和小朋友的表現合併作參考. 有乜缺點和家長有誠唔誠實,其實都可以略略睇到.

以上只是個人感覺.

Re: 今日見左優才....

me too. 我覺得老師是係gam意問下的題目, 看完成績表就還給我. 不過我自己就覺得希望不大了.

問阿囝, 他說淨是講中文, 冇普通話及英文. 其他都問唔到他什麼.

不過在地下等的時候, 有家長考小朋友計數: 4+7x8=?, 那小朋友不用2秒有答案. 我好奇問其家長, 其家長答是自己教的. 實在令我敬佩, 自問一定唔識教到小朋友計數這麼勵害, 及沒這般心機.     

LamMAMA 寫道:
Eugene mama,

Agree with you, it seems that they not interested to ask me question, and did not ask me to give the school result copy to them.

Lammama
waiyinmama

各位

我個囝囝就一條問題也說不出老師問過甚

在interview時候,老師有提及"志潔"舊生一起上課, 但因本人不太喜歡旺角區, 我選擇tko, 影響不大.

waiyinmama 寫道:

4+7x8=?,

我個仔個半月後返優才P1喇, 但剩數仲完全唔識.  莫講話2秒鍾答"4+7x8=? ", 睇來我要檢討一下喇.  
[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

hkchina2000,

你唔洗內疚。
我兩年前響補習社做過,我教果班2年級學生,8個裏面有5,6個,連減數到未識。

我唔太贊成"谷", 我希望培養佢對學習的興趣, 從而自已主動吸收知識, 相信呢個亦係與優才的教學理念不謀而合.

如果希望"谷"的家長, 可能優才並非最理想的選擇.

話說回來, 如果屬於數學資優的學生, K2識計 "4+7x8" 亦一d都唔出奇, 優才能在學生資優的一方面加以培育, 將來一定有好的成績.  不過應該我個仔就無份了.

dabbycheung 寫道:
hkchina2000,

你唔洗內疚。
我兩年前響補習社做過,我教果班2年級學生,8個裏面有5,6個,連減數到未識。
[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

[quote]
rhinegarden 寫道:
各位

我見到仲有叫小朋友控球射龍門的環節.
問父母關於小朋友優點及缺點,怎樣過親子時間,小朋友特質..etc.
樂熙was born,日日樂樂熙熙

LamMAMA 寫道:
Eugene mama,

Agree with you, it seems that they not interested to ask me question, and did not ask me to give the school result copy to them.

Lammama

Eugene, Lam mama,

I have the same case with both of yours.  We only discussed with teacher around 10 min., but my three friends all took around 20 to 30 min.  The teacher asked them many questions.  I told myself maybe my answer in the application form is really clear, no need to ask more.       

我見老師都唔超過十分鐘, 個老師又係冇乜興趣問我問題, 但前過我來的家長仲坐

簽名被屏蔽

我個囝囝淨係得個叮噹印, 一個字都冇.....

[quote]
Amyyiu 寫道:
[quote]
rhinegarden 寫道:
各位

Same as you.  仲有就

LamMAMA,

What's the three missions in GT?  Did teacher ask you to provide K2成績?  I forgot to pass to her.  Do we need to send copy to the school?

We made interview yesterday at 12:30 and finished around 1:30.  It seems everything are Okay.

我個仔只係得一個winnie the poon樣的印仔,冇字呀......

簽名被屏蔽

我們昨天11:30面試的, 跟小朋友再見後就參觀不同的課室,然後等叫名見老師. 老師問小朋友的長處, 短處, 為什麼揀這間學校, 覺得此學校有什麼好, 大約見了15分鐘.回到家問囡囡只知老師考了中文, 數學英文都沒有問.名牌貼紙上倒是有個印, 但沒留意是什麼圖案.
我看到"操場"的面積, 覺得小孩子的活動空間太小, 而且旺角的空氣較差, 真有點猶疑. 不知是否可以揀在調景嶺上課, 不知大家意見如何? :cry:

個老師問我&老公,愛心、創意、勤奮,我倆都是答了一個,但個老師都冇叫我地答多個bor!
老師仲問左,你的小朋友的缺點&優點。
................幾年前政府口號,**求學不是求分數**問我倆點睇。
................仲有點解會選擇“優才”。
囡囡果方面,佢話老師同佢玩,樓下玩踢波,鬥快坐地席,跟住就上課室,佢都話老師同佢地玩答問題,囡囡話老師比左D英文字咭比佢讀&數有幾多個心心和密蜂,仲要佢地畫畫,老師在她身邊囉住張紙寫野。
我地接走囡囡時,佢件衫多左張[size=x-small]有進步既貼紙,仲係佢個名旁多左個公仔印,真係唔知咩意思
我仲以為貼紙是純綷送比佢地添   
LamMAMA 寫道:
Amyyiu,

The three missions are 愛心,創意,勤奮,叫我諗多個,我識就做校長啦!答又死唔答又死!
個老師都冇叫我比成績表佢睇,我諗睇唔睇都冇所謂,一定唔收我個女!
d貼紙,我個女話答arm問題就有,咩公仔圖案都冇特別意義!
另外,我見有d家長好有心機做'個人檔案'加d乜cert.,而我就乜都冇,我諗果d先係佢哋嘅target!
該用戶已被刪除

‹ 上一主題|下一主題