用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 音統處長期課程
樓主: 匿名
go

音統處長期課程 [複製鏈接]

Re: 音統處長期課程

1) piece
2) scales
3) sight reading
Mrssslui 寫道:
面試考D咩架?容易嗎?

Yes. 看你有無運, 撞到d程度相約的在一起.
At that time, my daughter took level 2, but there is no audition arranged, just like lucky draw and confirm you are accepted.
Charlotte_mom 寫道:
我見你地講到班中(短期)分別咁大, 有小朋友連弓分弓都未識, 有d又廿幾歲, 咁一個老師跟咁大group人咪好難攪lor

hhma 寫道:
CHUCHU
我都係甘諗呀
得一樣piano, 好似對升中無乜大用甘.
既然佢暫時對音樂都有d興趣, 我就想佢再試多樣.
不過未諗到玩咩好.  我個人唔太like中樂, 想試大提琴個d, but驚佢細粒, 唔收佢   
我想問吓音統個d係咪留意佢個網有無收人就得架啦?

另外八吓, 你洗唔洗返工架?

hhma,

大提琴都好難 carry, 我女到依家都係佢阿媽 (我), 幫佢背琴         !  

今年阿女都剛考左插班 (大提琴), 不過聽妳地講都唔係咁易考得入, 希望有好消息啦          .

唔多覺有基礎四........可能又因為長期成十一月先開課呀.........我諗出面人插班可能難d,讀開既好d掛,睇下我女今年插唔插到就知啦...... .
哈里波特 寫道:
Sindy,
佢地可能另外有我人教的, 外展幾個月為一期, 三期加埋先等於1.5年, 你上長期初班都要2年, 仲要考試合格才可上中級, 只係上三期外展, 唔跟外面老師, 我睇插到的機會好微.
仲有, 插班通常要你repeat一年, 即你有ABRSM G3, 佢會編你入基礎三, 唔會入基礎四. 感覺好似repeat (事實真係repeat).[quote]
Sindy 寫道:
我女舊年考插班時,睇到有好多都係外展學完基礎三的呀,我都有問過,學完基礎三有咩出路,佢地話可以插中級一年級,長期都係學完兩年,就上中級一年級架...........我今年再留意下先...........
[/quote]

我囡囡個導師都曾經提議過考插班, 佢知道囡囡今年考四級, 佢話最好攞到distinction, 咁就會有機會插到.
Sindy 寫道:
   唔多覺有基礎四........可能又因為長期成十一月先開課呀.........我諗出面人插班可能難d,讀開既好d掛,睇下我女今年插唔插到就知啦...... .[quote]
哈里波特 寫道:
Sindy,
佢地可能另外有我人教的, 外展幾個月為一期, 三期加埋先等於1.5年, 你上長期初班都要2年, 仲要考試合格才可上中級, 只係上三期外展, 唔跟外面老師, 我睇插到的機會好微.
仲有, 插班通常要你repeat一年, 即你有ABRSM G3, 佢會編你入基礎三, 唔會入基礎四. 感覺好似repeat (事實真係repeat).[quote]
Sindy 寫道:
我女舊年考插班時,睇到有好多都係外展學完基礎三的呀,我都有問過,學完基礎三有咩出路,佢地話可以插中級一年級,長期都係學完兩年,就上中級一年級架...........我今年再留意下先...........
[/quote] [/quote]

下.........咁我女咪凍過水,佢也也烏三級咋喎........咪要涯多年e2????唓......又話二級就考得............
neighbour931 寫道:
我囡囡個導師都曾經提議過考插班, 佢知道囡囡今年考四級, 佢話最好攞到distinction, 咁就會有機會插到.
[quote]
Sindy 寫道:
   唔多覺有基礎四........可能又因為長期成十一月先開課呀.........我諗出面人插班可能難d,讀開既好d掛,睇下我女今年插唔插到就知啦...... .[quote]
哈里波特 寫道:
Sindy,
Sindy 寫道:
[/quote] [/quote][/quote]

如果無人爭咪得lor

Sindy,

妳女考小提琴插班?  

我見當日都唔少人考插班 (大小提琴)!  我諗我女仲更加 '凍過水' lu          .

我女考中級一年班呀,佢話二級可以考囉喎...但都凍過水呀..25/6先考.......你女係考插班,好似要四級程度.......
Zoey 寫道:
Sindy,

妳女考小提琴插班?  

我見當日都唔少人考插班 (大小提琴)!  我諗我女仲更加 '凍過水' lu          .

我見舊年都唔少人架
如果無人爭咪得lor

Sindy 寫道:
我女考中級一年班呀,佢話二級可以考囉喎...但都凍過水呀..25/6先考.......你女係考插班,好似要四級程度.......[quote]
Zoey 寫道:
Sindy,

妳女考小提琴插班?  

[/quote]

Sindy,

考中班一年 requirement 係二級呀, 我問過, 仲話有三級就考插班 tim!  我都有諗過考中班一年級嫁, 諗住要求冇咁高, 機會可能會大少少, 但最後諗過, 都係報插班啦!  上星期考左喇, 唔知幾時有結果          !

我都唔係好知幾時有結果............我女而家也也烏咁......舊年涯左成年,拉返一級,佢有成功感,但都無乜主動性........唔練琴老師都讚佢,話人地無返學果個(我女)都拉得好過你呀....我都好唔好意思呀,所以諗住報返差唔多程度..........所以先諗住skip埋個二級..........真係唔收既,再涯埋個二級
Zoey 寫道:
[quote]
Sindy 寫道:
我女考中級一年班呀,佢話二級可以考囉喎...但都凍過水呀..25/6先考.......你女係考插班,好似要四級程度.......[quote]
Zoey 寫道:
Sindy,

妳女考小提琴插班?  

[/quote]

Sindy,

考中班一年 requirement 係二級呀, 我問過, 仲話有三級就考插班 tim!  我都有諗過考中班一年級嫁, 諗住要求冇咁高, 機會可能會大少少, 但最後諗過, 都係報插班啦!  上星期考左喇, 唔知幾時有結果          ![/quote]

其實起初小朋友係邊一班學唔好太介意, 因為邊一班都會有參差, 好似我囡囡咁,舊年考左入E1, 個導師起初都怕我囡囡悶, 但囡囡又學得幾開心(可能無乜難度), 當係強化基本功, 反正大部份小朋友d拉弓 和基本技巧都唔係咁好, 我見好多學到E2第二年d拉弓都係好馬虎. 唔好太介意幾耐考幾多級
Sindy 寫道:
我都唔係好知幾時有結果............我女而家也也烏咁......舊年涯左成年,拉返一級,佢有成功感,但都無乜主動性........唔練琴老師都讚佢,話人地無返學果個(我女)都拉得好過你呀....我都好唔好意思呀,所以諗住報返差唔多程度..........所以先諗住skip埋個二級..........真係唔收既,再涯埋個二級[quote]
Zoey 寫道:
[quote]
Sindy 寫道:
Zoey 寫道:
Sindy,

妳女考小提琴插班?  

[/quote]

Sindy,

考中班一年 requirement 係二級呀, 我問過, 仲話有三級就考插班 tim!  我都有諗過考中班一年級嫁, 諗住要求冇咁高, 機會可能會大少少, 但最後諗過, 都係報插班啦!  上星期考左喇, 唔知幾時有結果          ![/quote][/quote]

哦........我唔係介意,而係我見女拉D歌仔都無乜難度,SIGHT READING都得......無乜心機,我都唔知我女乜心態,深又話深,淺又話淺....我都無咁好氣........所以同佢考高少少,得既話又睇下點囉.........我唔係D為考級既人黎架....所以之前外面老師叫我女考試,我都拒絕左.............
其實起初小朋友係邊一班學唔好太介意, 因為邊一班都會有參差, 好似我囡囡咁,舊年考左入E1, 個導師起初都怕我囡囡悶, 但囡囡又學得幾開心(可能無乜難度), 當係強化基本功, 反正大部份小朋友d拉弓 和基本技巧都唔係咁好, 我見好多學到E2第二年d拉弓都係好馬虎. 唔好太介意幾耐考幾多級

其實唔係叫基礎四, I mean G4, 我講的係舊制, 以前叫G1-G8, 新制才叫初,中,高.

新制好慘, for example, you completed elementary, you need to compete with outsider, you maybe no choice to promote to intermediate.

插班都應該係九月開課架, 唔係11月wor.
其實插唔插到, depends on 考官like唔like你. 唔係要distinction先得, past 都有機會架, don't give up.
Sindy 寫道:
哈里波特 寫道:
Sindy,
Sindy 寫道:
[/quote] [/quote]

G4即係grade 4囉.........中級一年班約三級程度

我意思係初級e1係第一年,佢十一月先開課架,所以加埋第二年,都係年零....佢地又放埋暑假呢.........

哈里波特 寫道:
其實唔係叫基礎四, I mean G4, 我講的係舊制, 以前叫G1-G8, 新制才叫初,中,高.

新制好慘, for example, you completed elementary, you need to compete with outsider, you maybe no choice to promote to intermediate.

其實插唔插到, depends on 考官like唔like你. 唔係要distinction先得, past 都有機會架, don't give up.[quote]

ic
Sindy 寫道:
G4即係grade 4囉.........中級一年班約三級程度

我意思係初級e1係第一年,佢十一月先開課架,所以加埋第二年,都係年零....佢地又放埋暑假呢.........

[quote]
哈里波特 寫道:

其實插唔插到, depends on 考官like唔like你. 唔係要distinction先得, past 都有機會架, don't give up.[quote]
[/quote]

Sindy:
其實中一年級很難說是三級,我小女今年是Cello中一班,巳4級。升班前已有2級,而本身是音統學生可能會先收返,所以外來插班會比較難,我估除非面試很出色!(因我班沒有新生,全是音統舊生升上)。

Emouse

Sindy 寫道:

哈里波特 寫道:

[/quote]

哈里波特 :

Pls check PM

Sindy,

你小朋友番邊個centre呀 ?
‹ 上一主題|下一主題