用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 tuen mun 70 區的學校中, 有冇好介紹? ...
樓主: 茼蒿
go

tuen mun 70 區的學校中, 有冇好介紹? [複製鏈接]

Re: 70 區的學校中, 有冇好介紹?

kit7266 寫道:
8卦問下你小朋之前讀果間係何日東定屯官呢?
聽聞: xx的學生, 讀書叻那批學生是靠媽咪or補習社,
老師功勞就
有事想搵老師~~好難! 上堂只可聽不要發問!
收工準時.

我想問下你, 咩叫個讀書叻那批學生是靠媽咪or補習社呀,你個小朋友放學返嚟, 有功課唔明,你會由得佢架, 定叫佢唔好做啦,你問我我都幫唔到你架, 你明日欠交啦, 明日返去問完老師先上堂慢慢做啦, 你唔會想辨法幫佢架,佢要默書測驗考試, 你唔會幫佢溫習架, 定還是你由得佢, 唔明都唔幫佢架, 我覺得你咁講好有問題同好過份囉!

我覺得小朋友在一間普通學校,平均30-40人斑, 老師有時照顧唔到, 好正常啫, 咁放學返到屋企, 好多時父母都要返工, 放工都好夜, 而家小學功課一日都起碼3-4份, 唔通等父母返嚟先問先做呀!唯有要佢去補習, 就算父母得閒, 教佢做, 同佢溫習, 咁都係叫靠媽咪喎, 咁你平時係唔係唔會督促你個小朋友溫習架, 你督促佢都可以叫靠媽咪喎!

我自己本身讀書唔叻, 小朋友又讀精英斑, 我自己無能為力幫自己個小朋友,好無奈, 但我想佢keep住讀書好, 我唯有搵老師幫佢補習,佢返到屋企有乜唔明都有人問下, 呢樣係我自己唯一可以做, 你以為補習或媽咪幫, 成績就一定好架, 都要個小朋友努力先得架,你咁因為佢有補習或媽咪幫就抺殺佢的努力,你都好過份啫, 將勤補拙你聴過未呀, 乜嘢叫家校合作呀, 你又聴過未呀!

你咁講同嗰d會考10優生話讀書好易架,唔駛點溫書架,講埋晒d風涼話, 都係一樣咁令人討厭呀, 我就唔信讀你小朋友間學校讀書叻的學生個個都係資優生,個個都係天才,全部聴一次就明晒,過目不忘, 做功課溫習無嘢難到佢哋,個個都係靠自己,全部都唔駛媽咪叫,個個都會喺適當時侯自己溫習, 一個都唔駛媽咪幫同補習,如果有咁的學校我都想睇下.

你話搵老師都難, 上堂只係聴唔好問,你估而家讀緊幼稚園呀, 有咁既老師, 小朋友返到屋企唔識投訴架,你當佢地同家長低能架, 而家d家長咁緊張小朋友學業, 你估d家長唔識在家教會提出或向校長投訴,你估而家d老師唔驚家長投訴無咗份工架!而家邊有老師可以準時收工架, 有都好快唔駛做啦, 你仲要係聴聞既,咁你聴聞果個係唔係自己都有問題呀, 老師想幫都幫唔到呀, 淨係聴聞唔係事實唔好亂講, 咁對嗰d老師同學生好唔公平架

仲有呀! 你地話佢地培育出d只會讀書高分低b出嚟, 咁讀書高分有乜錯呀, 唔通低分先高b呀!咁你個小朋友係高b定低b呀, 你唔想自己個小朋友讀書考試有好成績咩, 學校令到小朋友讀書高分有乜唔好呀,唔通個個成績差先好呀, 成績差的學校比你都唔讀啦, 香港的教育就係咁, 成績唔好升中派位就位就會唔好, 你如果驚佢讀得太死板, 咁你可以搵d課外活動比佢,培養下其他興趣, 間間學校都有好多唔同的課外活動, 學校果d唔啱, 你可以出去社區再搵, 咁多選擇,不過都係要靠媽咪比錢喎     

學校裡面ge人??       
激過我.....   
june71212 寫道:
[quote]

我想問下你, 咩叫個讀書叻那批學生是靠媽咪or補習社呀,你個小朋友放學返嚟, 有功課唔明,你會由得佢架, 定叫佢唔好做啦,你問我我都幫唔到你架, 你明日欠交啦, 明日返去問完老師先上堂慢慢做啦, 你唔會想辨法幫佢架,佢要默書測驗考試, 你唔會幫佢溫習架, 定還是你由得佢, 唔明都唔幫佢架, 我覺得你咁講好有問題同好過份囉!

我覺得小朋友在一間普通學校,平均30-40人斑, 老師有時照顧唔到, 好正常啫, 咁放學返到屋企, 好多時父母都要返工, 放工都好夜, 而家小學功課一日都起碼3-4份, 唔通等父母返嚟先問先做呀!唯有要佢去補習, 就算父母得閒, 教佢做, 同佢溫習, 咁都係叫靠媽咪喎, 咁你平時係唔係唔會督促你個小朋友溫習架, 你督促佢都可以叫靠媽咪喎!

我自己本身讀書唔叻, 小朋友又讀精英斑, 我自己無能為力幫自己個小朋友,好無奈, 但我想佢keep住讀書好, 我唯有搵老師幫佢補習,佢返到屋企有乜唔明都有人問下, 呢樣係我自己唯一可以做, 你以為補習或媽咪幫, 成績就一定好架, 都要個小朋友努力先得架, 將勤補拙你聴過未呀, 乜嘢叫家校合作呀, 你又聴過未呀!

你咁講同嗰d會考10優生話讀書好易架,唔駛點溫書架,講埋晒d風涼話, 都係一樣咁令人討厭呀, 我就唔信讀你小朋友間學校讀書叻的學生個個都係資優生,連學校放學後的功課斑都唔駛參加,做功課溫習無嘢難到佢哋,個個都係靠自己,全部都唔駛媽咪叫,個個都會喺適當時侯自己溫習, 一個都唔駛媽咪幫同補習,

你話搵老師都難, 上堂只係聴唔好問,你估而家讀緊幼稚園呀, 有咁既老師, 小朋友返到屋企唔識投訴架, 而家d家長咁緊張小朋友學業, 你估d家長唔識在家教會提出或向校長投訴,你估而家d老師唔驚家長投訴無咗份工架!而家邊有老師可以準時收工架, 有都好快唔駛做啦, 你仲要係聴聞既,咁你聴聞果個係唔係自己都有問題呀, 老師想幫都幫唔到呀, 淨係聴聞唔係事實唔好亂講, 咁對嗰d老師同學生好唔公平架[/quote]
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

[quote]
睡覺 寫道:
學校裡面ge人??       
激過我.....    [quote]

[quote]

我唔係好明你講乜     

靠媽咪&補習班那批學生, 是因為在學校學不到, 好多生字都唔曉, 書本內容唔明. 向校長投訴, 佢話: 教學方法冇問題, 有問題的是學生, 咁是學校有問題? 還是學生有問題呢?

我由頭到尾也沒有說, "學生補習有問題的."
請不要歪曲我的原意.

Kit7266
我小朋友之前果間都係PLK,不過係另一間的上午校。

June71212
你唔好咁大 ,大家都係為咗小朋友,希望可以提供到最好的給他們,我行過的彎路,希望大家可以借鑒;如果你現在滿意間學校,就唔使煩,梗係好啦,又係精英班,咁m就要疊埋心水努力爭取好成績,爭取入到好中學,以後的路就易行好多,香港的教育制度就係咁m,一但落後,入唔到好中學,再要成功就好艱難,需付出多倍的努力。

我小朋友之前個間真係如kit7266所言:上堂只可聽不要發問!收工準時---直頭係滾水落腳。

我的小朋友好彩係唔需要補習,但係考全級第四時,老師就不滿佢冇補習,所以退步了,直頭問我:冇補習?邊個教佢?

另外我的小朋友就係參加了好多課外活動,老師唔鍾意,話會影響學業,有時要參加必須經由學校報名的校際比賽,都被萬般刁難。

…………

忍冇可忍之下,轉校!
‹ 上一主題|下一主題