用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會協和小學 9月份加入協下小一的家長
樓主: Snake
go

9月份加入協下小一的家長 [複製鏈接]

Re: 9月份加入協下小一的家長

Thanks for your reminder.

maku 寫道:
下星期一要返普通话班, 要准备$24.00購買cd.   

milkcat

Hello!  我會比佢坐6號車 (司機叔叔溫傑), 其實好似冇mug其他選擇lu!  應該ok ge, 因為其他bk家長都介紹佢比我!
您要佢手電, 可pm予您

講得對。
真係無其他選擇lu,最衰學校"校車"在此區無服務!
因為坐了一年感覺服務態度真是十分差!!
(有時學校有o的特別活動早放學/上學,或特別通告又唔清楚,佢o的話安排唔到車叫家長自行接送,如果可自行接送洗鬼坐佢車咩!!)

老公話今朝返有d混亂, 老師叫家長排隊買課本.   但通告明明叫將錢放入信封內, 後來校長才叫學生上課室.

我女女昨天好傻, 鎖在自己toilet 出吾到, 好彩同学通知老師幫女女打開門    

milkcat

哦! 您所說ge服務態度差, 是否我pm予您的保母車??
如果係都冇辦法, 冇校車及其他車到, 佢地咁低班, 好多時都朦朦地, 家長始終唔放心!  我會試下搭, 如果好唔ok, 會叶工人姐姐去接送!

maku

嘩! 咁都得, 唔好話小朋友, 大人都驚!  好彩有個醒目同學仔!

大頭玲 寫道:
maku

嘩! 咁都得, 唔好話小朋友, 大人都驚!  好彩有個醒目同學仔!

我問女女當時有没有哭?我女女就話没。
我又問咁同學仔又知你在裡面?我女女就話可能醒目同學仔見她很久没出來, 所以通知老師。

要多谢那位醒目同學仔   

各位

我想請問通告話普通話教材包埋cd, 但我女女無收到cd, 你地有無收到呀?

未收到 !  我個女話可能9月先派 !

Snake 寫道:
未收到 !  我個女話可能9月先派 !

thank you.

我個仔都未收到cd!

您地有冇去睇25日 (fri) 仔仔女女表演? 我冇去到, 錯過左, 佢地係咪好得意?   

唔知係咪太 耐冇"聽書", 26日(sat) 家長會, 我有d遊雲, 加上係課室, 老師趕時間, 講得好快, 我更加"收唔到"! 希望亞仔下星期開學, 唔好似亞媽咁!   

大頭玲 寫道:
我個仔都未收到cd!

您地有冇去睇25日 (fri) 仔仔女女表演? 我冇去到, 錯過左, 佢地係咪好得意?   

唔知係咪太 耐冇"聽書", 26日(sat) 家長會, 我有d遊雲, 加上係課室, 老師趕時間, 講得好快, 我更加"收唔到"! 希望亞仔下星期開學, 唔好似亞媽咁!   

我女26日中午才提我要去家長會   ,
我兩公婆都要返工, 早幾日都係賓賓帶她去普通話班/看表演.
你可吾可以講下家長會的內容? 萬分感激

maku
可以, 如果您唔怕我講錯比您知!

重要內容約:
1) 3 測 改為 持續性評估 (次數雖多過測驗, 但間隔較短, 相對範圍較小, 望改善學童壓力)
2) 英文科要求家長協助學生多看書本, 看後填 回報告表o
3) 多學詞彙, 但不要求懂得寫, 認得已經可以 (中英皆是)
4) 9月6日要穿運動衣
5) a)家長教師會代表
     b) 長 老會牧師
     歡迎大家入會及參加聚會
6) 回學生課室, 與中英數三科老師會面 (老師講述他們要求)
7) 開學第一個星期, 帶中英數書便可, 因為唔會跟時間表上堂及不會上運動課o

如果有錯漏, 請更正!   

大頭玲 寫道:
maku
可以, 如果您唔怕我講錯比您知!

重要內容約:
1) 3 測 改為 持續性評估 (次數雖多過測驗, 但間隔較短, 相對範圍較小, 望改善學童壓力)
2) 英文科要求家長協助學生多看書本, 看後填 回報告表o
3) 多學詞彙, 但不要求懂得寫, 認得已經可以 (中英皆是)
4) 9月6日要穿運動衣
5) a)家長教師會代表
     b) 長 老會牧師
     歡迎大家入會及參加聚會
6) 回學生課室, 與中英數三科老師會面 (老師講述他們要求)
7) 開學第一個星期, 帶中英數書便可, 因為唔會跟時間表上堂及不會上運動課o

如果有錯漏, 請更正!   

好詳盡, 還有當日, 學校有沒有派過什麼? 例如, 手冊/上堂時間表等等

謝謝

maku

除左校報, mug 都冇!   

大頭玲 寫道:
maku

除左校報, mug 都冇!   

thanks for your information.   

各位早

明天第一天要帶什麼?普通话書

maku

張memo話9月1日開學, 唔駛帶書!     

大頭玲

我女女10下10下, 我要靠你仔仔啦       
‹ 上一主題|下一主題