用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 仁愛堂家長請入
樓主: A-one
go

仁愛堂家長請入 [複製鏈接]

Re: 仁愛堂家長請入

fpy,

呢暑學校話有駐校社工,可以輔導小朋友,好似幾好wor!!

有駐校社工又真係唔錯wor,咁社工係咪日日都係學校ga?又係咪仁愛堂間間分校都有駐校社工??

annie-5 寫道:
我剛剛報左仁愛堂龐盧淑燕幼稚園,琴日交左書部費及註冊。

呢間幼稚園好新好大,interview時個老師好nice,好有禮貌,好知小朋友的需要,亦好詳細地向我地介紹學校,如果第時佢係亞仔的班主任就好啦。

但門口個書記對家長的態度就無老師咁好啦,問多少少野好似好唔耐煩。好彩佢只係書記,亞仔唔係由佢教。

總括來說,我對這學校的印象不錯。

你講果個書記係咪長頭髮、白白淨、鼻大大?佢叫陳小姐。係呀,佢講野都好大聲,對d老人家就無顏老師(普通話老師)咁有耐性。

你講果個書記係咪長頭髮、白白淨、鼻大大?佢叫陳小姐。係呀,佢講野都好大聲,對d老人家就無顏老師(普通話老師)咁有耐性。

[/quote]

係呀,佢係叫陳小姐,我聽其他老師咁叫佢,佢講野真係好大聲,問佢野牛頭唔答馬嘴!!

其實我真係好想知我個小朋友將會係讀邊班,邊個老師教?因為想同佢班主任交流多d!!!

其實我真係好想知我個小朋友將會係讀邊班,邊個老師教?因為想同佢班主任交流多d!!!

其實我都好想知出年邊個教呀仔,唔知學校幾時會通知家長呢?等我得閒問下葉校長、簡主任先。

不過我希望出年呀仔的班主任可以嚴d、惡d,因為今年佢兩個班主任太過 "林善",d小朋友都唔怕佢,好似唔係好聽佢地話!!

我今日終於去了仁愛堂龐盧淑燕幼稚園門口望過,d小朋友好乖wor,返學時在學校門口排隊等開門。不過我就無入過學校,無同過書記姐姐傾偈,所以唔知佢係咪講野大聲同唔耐煩。

不過樹大都有枯枝,我覺得最緊要係d老師好就得啦,你知啦,小朋友會學老師,而老師又直接接觸小朋友。

咁你地知唔知呢間學校幾時接受07-08年既小朋友報名?

papa_611 ,

咁你知唔知校長同主任叫咩名?等我行開時順便搵佢地傾下,問下d資料先。

另外,呢間幼稚園好似話有全日班,咁你地知唔知茶點膳食ok嗎?下午訓省後會做什麼?

A-one,

仁愛堂龐盧淑燕幼稚園既校長係葉校長 同簡主任,校長成日唔係學校,每次湊仔返學都唔見佢,放學就有時見到佢。至於簡主任就成日係度,你可以同佢傾下偈,佢好nice ga。

至於茶點方面,有面包、餅乾,有時會食下通心粉、粥等等;而飲品方面,多數係水、阿華田,如果有埋橙汁、豆漿、維他奶之類會更好。

至於全日班的午餐,我就覺得ma ma 地,因佢地係叫飯盒,有時見到茶點壁報板時,見到佢會食燒味飯,如:三寶飯、切雞飯之類的飯盒,好唔健康law。

不過佢全日班下午的茶點會豐富d,有水果同煮既食物,所以都唔明點解佢地午餐唔請人返來煮而去叫飯盒??

至於全日班下午做什麼?我站時唔清楚,你不如試下打電話問下啦

papa_611 寫道:

我都係仁愛龐盧淑燕的家長。我仔仔今年讀上幼愛。

你仔仔讀邊一班?邊個老師教?

我小朋友讀上幼誠,老師耐唔耐會打電話同我地傾返小朋友係學校的情況。

ringo1314 寫道:
我小朋友讀上幼誠,老師耐唔耐會打電話同我地傾返小朋友係學校的情況。

wah......咁你地既老師好d啦,我仔仔既老師好少打電話,打親都係追交通告。

前排學校有家長觀課,你有無去? 聽其他家長講話班中有一個好 "活躍"的小朋友,成日 "蝦"d小朋友。果d家長都有同兩個班主任講過呢種情況,但好似無什麼改善。

你果班有無咁既情況??

papa_611,

哎呀,我唔記得去觀課,不過唔緊要,我既小朋友日日返來扮老師同講其他小朋友既事比我聽,所以唔洗觀課都大致上知道佢係學校做什麼。

唔.......我就無聽過我小朋友那班有個好活躍的同學仔,會唔會班班唔同??

會唔會你兩個班主任比較年輕,無經驗處理小朋友呀?
你仔仔兩個班主任姓什麼?? 我小朋友的班主任係周老師同梁老師。

得閒再交流下啦!!!

ringo1314,

我他仔班主任是黃老師同楊老師,之前係廖老師教,但佢教左一陣之後便轉左楊老師教。

無經驗?我諗唔會,咁大間仁愛堂我諗唔會請d無經驗的老師來教。

係啦,話是話,前排睇過個職員架構表,都無寫老師有幾多年經驗,如果加埋就好d。而且我亦發現了楊老師係社工,但好似佢地都無什麼辦法令小朋友聽佢地話,真有d失望。

hi, papa_611,

你又咁早上來gei??咁你又唔好咁失望,你有無同學校或者老師反影??或你趁老師打開電話比你時,順便講下啦。我都係趁老師打開來順便講我小朋友的事比老師知。

其實我覺得K1小朋友返學最緊要學守規則,同埋學聽話。佢有時扮梁老師點名,講晴雨表、講線條練習.......,好好笑。

在言談之間,都知道梁老師教K1都有經驗,而周老師都教左好多年書,所以我都好信任佢地。

想問吓你地講緊呢間幼稚園,係未係今年先有嘅幼稚園呀?校長---葉玉帶.如果係呢個校長的話.咁你地就可以放心.除咗葉校長之外,主任同其他老師都係好有愛心同禮貌,因為大部份係由大窩口個間轉過黎架.
仲有,有乜野意見,投訴或提議,可直接向校長或主任傾,佢地會好有誠意聽講.
我覺得係一間唔錯嘅學校(我兩個小朋友都係讀仁愛堂架).

papa_611 寫道:
A-one,

仁愛堂龐盧淑燕幼稚園既校長係葉校長 同簡主任,校長成日唔係學校,每次湊仔返學都唔見佢,放學就有時見到佢。至於簡主任就成日係度,你可以同佢傾下偈,佢好nice ga。

至於茶點方面,有面包、餅乾,有時會食下通心粉、粥等等;而飲品方面,多數係水、阿華田,如果有埋橙汁、豆漿、維他奶之類會更好。

至於全日班的午餐,我就覺得ma ma 地,因佢地係叫飯盒,有時見到茶點壁報板時,見到佢會食燒味飯,如:三寶飯、切雞飯之類的飯盒,好唔健康law。

不過佢全日班下午的茶點會豐富d,有水果同煮既食物,所以都唔明點解佢地午餐唔請人返來煮而去叫飯盒??

至於全日班下午做什麼?我站時唔清楚,你不如試下打電話問下啦

Nymph_ 寫道:
想問吓你地講緊呢間幼稚園,係未係今年先有嘅幼稚園呀?校長---葉玉帶.如果係呢個校長的話.咁你地就可以放心.除咗葉校長之外,主任同其他老師都係好有愛心同禮貌,因為大部份係由大窩口個間轉過黎架.
仲有,有乜野意見,投訴或提議,可直接向校長或主任傾,佢地會好有誠意聽講.

係呀,學校剛剛去年先開。你的小朋友係讀大窩口個間仁愛堂??又係同一個校長、主任咩??
係呀,我都覺得簡主任好好人!!
其實係咪每間仁愛堂的幼稚園既課程都一樣?

其實呢位校長,主任同有部份嘅老師,係由大窩口過去新校架,所以你地講佢地,我咪知囉     
簡主任之前係老師黎架,之不過之後升咗主任.
其實係咪每間仁愛堂的幼稚園既課程都一樣?呢樣我就唔清楚.不過你放心啦,佢地D課程同小一係涵接到架,小朋友升小一時會冇咁辛苦.

ringo1314 寫道:
[quote]
Nymph_ 寫道:

係呀,學校剛剛去年先開。你的小朋友係讀大窩口個間仁愛堂??又係同一個校長、主任咩??
係呀,我都覺得簡主任好好人!!
其實係咪每間仁愛堂的幼稚園既課程都一樣?
[/quote]

[quote]
Nymph_ 寫道:
其實呢位校長,主任同有部份嘅老師,係由大窩口過去新校架,所以你地講佢地,我咪知囉     
簡主任之前係老師黎架,之不過之後升咗主任.
其實係咪每間仁愛堂的幼稚園既課程都一樣?呢樣我就唔清楚.不過你放心啦,佢地D課程同小一係涵接到架,小朋友升小一時會冇咁辛苦.
     [quote]

咁佢地有無默書同考試??

以我所知,k1無默書,但k2及k3就唔知啦!!
至於考試,佢地叫評估,上學期一次,下學期開學時一次,來緊下兩星期又一次。
其實都幾密,我覺得一年三次大多,兩次就差不多。

papa_611 ,

十分認同。

本人都覺得多了少少.考試2次差不多.
聽講上到k2及k3,每日都有功課做.
:-D  :-D  :wink:  :pint:  :lalala:  :lalala:  :hammer:
‹ 上一主題|下一主題