用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想問瑪利諾小學的家長....
樓主: 2TMummy
go

想問瑪利諾小學的家長.... [複製鏈接]

該用戶已被刪除

Re: 想問瑪利諾小學的家長....

Hi, can you teach me how to count the marks? How do I get 20 marks?
thankyou!

Sharon'sMum 寫道:
請問有無媽咪識人今年20分first round 都入不到 ?
因我身邊認識的 20分全都成功 !

My friend got 20 scores, failed in 1st round and she told me that all her friends with 20 also failed wor!  I will try my luck this year ar!  So worry

Pls refer to this website:

http://embhsc.hkedcity.net/primary/

momfromhkg 寫道:
Hi, can you teach me how to count the marks? How do I get 20 marks?
thankyou!

咿!既然有d話識嘅人全部入到,有d話入唔到. 不如做個統計,實際有幾多%吧! 反正大家其實都係估估吓! 朋友個朋友的囡囡入了,20分 

The chance is around 30% in the first round with 20 marks.  

2TMummy 寫道:
咿!既然有d話識嘅人全部入到,有d話入唔到. 不如做個統計,實際有幾多%吧! 反正大家其實都係估估吓! 朋友個朋友的囡囡入了,20分 
A working mother with two kids

I think it will be around 10% - 15%.

這麼低? 唔係掛? 不過同我一齊等校車的一位家長,她的大女是在瑪利諾讀三年班,她說學校收細女都唔夠位,所以她叫我最好借定地址wor! 但係我覺得好似呃人,所以唔會這樣做!

妹妹 mud 唔係跟大女入番瑪利諾咩(必收)?
2TMummy 寫道:
這麼低? 唔係掛? 不過同我一齊等校車的一位家長,她的大女是在瑪利諾讀三年班,她說學校收細女都唔夠位,所以她叫我最好借定地址wor! 但係我覺得好似呃人,所以唔會這樣做!

細女當然收哂啦!她的意思是細女收完後給街外人的位就更加少,叫我唔好太樂觀可以抽到. 不過其實是否有這麼多細女呢?

所以第一輪應該沒有餘額撥給計分抽韱的組別,而剩下給第二輪大抽獎的學位也會減少了。第一輪抽韱得三十幾個位,而斷估都應該有幾佰人申請,當中不知有多少是25分的,所以10%中韱的估計可能已經是比較樂觀的猜測。

據BK的網友所說,多年來20分者都要抽韱,其中有幸、有不幸。機會率根本沒有資料亦未必有用,好彩的話,千分一的機會都可以中;唔好彩的,1/2機會都會抽唔中。有20分就有機會抽中,所以揸住20分就只要考慮博唔博。唔博而揀一些辦得不錯的其他天主教小學,20分在第一輪差不多可以必入。博唔中就要愁下一步要點行。這是一個幾傷腦根的抉擇!

bbqueen 寫道:

妹妹 mud 唔係跟大女入番瑪利諾咩(必收)?[quote]

2TMummy 寫道:
[/quote]

請問第二輪大抽獎約有幾多個位?

想請問第一輪抽韱得三十幾個位是怎樣計出來的,我都係最近先開始知個遊戲點玩,請指教.

第一輪抽韱有 93 個位,放榜果日我數過!!!而第二輪大抽獎都係有 9+ 個位,之前有mami post 過出黎!!!

AmyWonglo 寫道:
所以第一輪應該沒有餘額撥給計分抽韱的組別,而剩下給第二輪大抽獎的學位也會減少了。第一輪抽韱得三十幾個位,而斷估都應該有幾佰人申請,當中不知有多少是25分的,所以10%中韱的估計可能已經是比較樂觀的猜測。

據BK的網友所說,多年來20分者都要抽韱,其中有幸、有不幸。機會率根本沒有資料亦未必有用,好彩的話,千分一的機會都可以中;唔好彩的,1/2機會都會抽唔中。有20分就有機會抽中,所以揸住20分就只要考慮博唔博。唔博而揀一些辦得不錯的其他天主教小學,20分在第一輪差不多可以必入。博唔中就要愁下一步要點行。這是一個幾傷腦根的抉擇!

我的回應是指在第一輪有20分可抽韱,細女必入是不用討論的了。

第一輪93個位之中60%留給有姊姊讀緊的細女,這些位不用計分,有剩就撥給第一輪抽韱,唔夠就由第二輪的學位中抽調。所以第一輪的40%,就是三十多個位是給抽韱的。而第二輪的學位也未必會有93個。

旣然妳數過今年第一輪得93個位,即表示今年收細女沒有超過六成的第一輪學位,所以第二輪可以有全數93個位來大抽獎。至於會否有由六成預留給細女的學位,因申請人少於該學位而將這些名額撥入首輪抽韱,就不得而知。

不如轉話題唔好講分啦! 請問AmyWonglo,你是否瑪利諾的家長? 我想知校長領導如何? 其他天主教學校多數是神父�修女做校長的,反而出名的這所女校是位太太,很奇怪!   

Pls view the Quality Assurance Inspection Report on MCS for more information. The current Principal was then the Deputy Principal. You can find positive comment on her.

http://www.emb.gov.hk/FileManager/TC/Content_965/P30-MCSpri_x.pdf

‹ 上一主題|下一主題