用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 匯基 (東九龍) 有結果啦!
樓主: weweroxy
go

匯基 (東九龍) 有結果啦! [複製鏈接]

Re: 匯基 (東九龍) 有結果啦!

sweetlvhk,

應該無問題嘅. 因為响另外 topic 好多網友都叫果位媽媽先註冊德望再等女拔通知, 積係同你情况一樣.

sweetlvhk 寫道:
nganc9 ,

咁我即係可以註冊先(直資),跟住先做決定(直資),都得咯?!

nganc9 ,

但學校要求交小學學生證正本?

nganc9 ,

請問知否學校位置是東南西北?thank you    

sweetlvhk,

可以取回的.

nganc9 ,

但學校要求交小學學生證正本?

sweetlvhk,

I am sorry, I don't know.   

nganc9 ,

nganc9 ,

aiay , ­唔洗客氣你成日咁幫我答我問題我多謝你先啱

sweetlvhk,

你就好啦, 可以放下心頭大石. 我仲要再三打算, 我個仔係學校嘅成績不差, 上學期全班第3/32全級35/128, 但原來出到來真係好普通, 所以我諗都唔抱咁大祈望佢會派到英中了.     

响順利村, 紀律部隊宿舍附近,
eeee 你冇去過咩, 點面試ar?  

nganc9 ,

sweetlvhk,

Sorry, 乜你唔係問王錦輝個位置咩? 匯基我緊係知啦.

uki 寫道:
响順利村, 紀律部隊宿舍附近,
eeee 你冇去過咩, 點面試ar?  

[quote]
nganc9 ,

[/quote]

uki ,nganc9 ,

aiay 唔係呀!我想問方位…如東面、南面、西面咁咯…

sweetlvhk,

請 check e-mail.

請問一下各位媽咪:

我都想我個仔入匯基,他現在九龍城普通小學讀書(唸小三),成績ok,約全級20/120,在有游水學界比賽曾取獎項,如果第日報匯基,機會大不大,或現在轉讀直資小學機會大呢(如津美,真道或優才),因他現在小學學校程度,好像差了很多!
請各位給給意見.   

滙基收生條件首重學業成績,尤其是英文。因為大部份中學課程是以英文授課。以我來看,不需為入滙基而現在就轉讀直資,只要在原校爭取中上成績、好操行並加一樣體藝便可以。他們大約有八成為Brand 1生,其餘是Brand 2。從仔仔的 interview question 裹感到此校較注重思維性的問題和小朋友的性格品行。我仔仔的學校學科程度也不是深的那類,但正因如此,他應付自如而我又能加上補充/額外訓練給他,例如英文文法、寫作和國語會話。

多謝寶貴意見!

其實我想轉校原因,是他在現在的學校亦不用很多時間溫習,亦可取得不錯成績, 不是他叻,而是學校程度比較低,後來他做教署的英文BCA習作,英文作文不成,後來幫他找了一個補文法及作文的課程, 與他一起的小朋友,大都是直資小學,老師話他英文懂聽,懂說(因有外國人跟他英文ORAL),但GRAMMA及作文就極差,老師話怕他成日以為自己掂,其實只是未見過叻人,所以我才想轉校.

uki ,

Thank you  

nganc9 ,
你仔仔成績真係幾好喎!我個女考試名次都無咁高呀!可能係因為獎狀…唔好咁灰!點會考唔到英中,加油 我支持你~~

nganc9

可否告知你個仔係讀邊間學校呀?全班第3/32, 匯基都要waitlist, 那麼今年考匯基的人未好勁?

我有個朋友個仔被錄取了, 但不知她會不會放棄, 因為她想個仔碌波仔入 La Salle. 如果入唔到再考匯基.

nganc9, 我估有很多像我朋友的人會放棄這輪的.相信你個仔的機會是有的.Don't Worry!

sweetlvhk, lamivy,

我兒只在某間屋邨小學就讀, 所以出到黎就係D中中間間嘅成績, 正所謂高不成低不就, 又無特別材能, 所以對匯基都不抱太大希望.
‹ 上一主題|下一主題