用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有沒有家長像我一樣,要決擇女兒在銅鑼灣聖保祿學校 ...
樓主: Sindybel
go

請問有沒有家長像我一樣,要決擇女兒在銅鑼灣聖保祿學校(小學部)或瑪利曼就讀呢? [複製鏈接]

Re: 請問有沒有家長像我一樣,要決擇女兒在銅鑼灣聖保祿學校(小學部)或瑪利曼就讀呢?

flower99 寫道:
引文:
--------------------------------------------------------------------------------
如果我好似你咁幫個女選校,個女真係唔方唔壞!選校唔係比家庭背境,有錢讀SPC都唔一定係好人,唔通你想個女係睇人家境先肯做朋友,咁細個就狗眼看人低,將來點算?
呢個topic係比較兩間學校o既程度和校風,唔係學生o既家庭環境

agree

Re: 請問有沒有家長像我一樣,要決擇女兒在銅鑼灣聖保祿學校(小學部)或瑪利曼就讀呢?

It seems that those parents do not agree with primary2006 all are/will be Marymount students' parents.

I also agree that we should not compare the background of the parent. However, it is a fact that schools cannot control the quality of students in lucky draw. It is why some schools change to DSS or private school in order to get the right of selecting students.

品德修養與貧富不是成正比的,最重要是家庭教育.君不見很多有錢人的子女,其品行一樣令人難以接受嗎?

其實兩間學校都有優缺點,一樣樹大有枯枝,唯一分別是一間要交學費,一間免費.不要以為津校學生大多家境一般,MPS很多家境非常富裕的學生,我想大部份是代代相傳原因.

既然學費問題不列入考慮之列,我想升中應是一個重要考慮因素.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

No doubt that govt school does not have chance to choose the students they like. The philosophy behind would be quite like that of catholicism. Even though the bad guy comes, our Jesus also would open wide the door to welcome him/her.

In fact, if you take it another way, the school with more various type of people would provide an environment more like our society. The kids would be trained how to deal with different kind of people. They would have chance to come across various kinds of people. To me, it is a good training especially with their parent's proper gudience. It is very important to implant 正確人生觀 and 價值觀 to our kids nowaday.  :

孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

醒目開學勳章 王國長老

spc真係咁易原校升中? 但我見隔離屋個妹妹升唔返spc, 去左第2間(當然係差d既學校啦), 咁佢d成績咪好.....

Hi samuel,

How are you & your girls???

Is the girl's name Jxxxxxxx?

samuel,

Please check PM

Sorry, 想講一句題外話, 如果想入SPC, 可考慮先入讀位于大埔的 St Paul Catholic Day Nursery, 是SPC 直屬, 過去幾年, 報讀SPC的全部都收, 今年有12個報, 12個都收, 成功率比SPK更高.
[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

王國長老

我覺得如果學費不是考慮因素,
最要考慮既係原校升中機會。
SPCS轉為直資之後,
大多學生只要中、英、數合格可以直升,
但MSS是津校的關係,
好多野唔係學校可以控制的,
比如直屬學額,早兩個月前才又減過…
好多名津校都有呢個問題,
睇將來,只會有直屬小學跟中學脫鈎,
結龍好多胎死腹中,多得嗰個85%達標!
可能會有學校陸續轉為直資,
但天主教既教學理念…轉直資不是易事。
如果我有女兒,兩間都是好好既學校,
睇長遠D,我會選SPCS。

Hi 珠豬媽

如果你真明白我的意思,就唔會"有點反感"!    
標題所討論只是小學,並非中學. 無論如何,多謝你提供MSS 中學的資料!  

珠豬媽 寫道:
對不起﹐我知道你無惡意﹐亦明白你既意思
只是﹐作為外來生的我﹐真的有點反感

其實當年入去的外來生﹐大概有40多個
我地有五班﹐A-C班的99%都係原校升
D班就50/50,E班就99%外來生
好老實講﹐MSS都算係一間幾好既學校又有小學
我地要考入去唔容易的
所以一般外來生的成績都較好﹐只是英文差一點罷了
並沒有特別壞或背景較複習的學生
好多時原校生都要我地幫助學習中文或數學

[quote]
primary2006 寫道:
MMS 同 SPC 邊間好的,以學術計真係難分高下. 我反而會睇MMS係一間津校,學生係計分同抽獎入讀,學生的家庭環境可以好參差,而 SPC 則是一私校,學生的家庭環境相對比較接近! 如果我果個係獨生女,我就會選 SPC, 因我唔想她有機會"群"埋的家庭比較複雜的同學家庭成員! 到高年班時一下唔覺意識著個同學的"複雜"哥哥咁就... sorry, 可能睇得電影多!

個人意見,如果家庭負擔得起,我寧可撰私校及直資學校! 津校的前途太多變數!  
[/quote]

正如我開始所講,兩所學校以學術計真係難分高下! 既然難分高下,就要從其他因素分析,這是回應提問人的應有態度! 正如其他人回答可從升中途徑等考慮等,這才是正確的回應態度!

本人多提及另一考慮因素,其實就是選擇津校或私小/直資學校的問題!

提及的"學生的家庭環境相對比較接近"是指入讀小一的機制!津校的小一來自計分及抽籤,而私校及直資則由學校自行選擇學生,有幼稚園的直屬私小,更是由>95%的幼稚園生直升上,這是不容置疑的事實!  

家庭環境更不是單指富裕與否,請不要把這錯誤的觀念教育你的下一代.有些家庭可以好富裕,但家庭仍可以好複雜,兩者並不是有直接的關係.請教育你的下一代最重要戴眼識人. 我指”有機會"群"埋的家庭比較複雜的同學家庭成員”只係一個機會率的數學問題,並非指間學校係咪已經有這種人,請不用過份敏感!

小朋友的出生並不可以選擇,而他們出生時更如一張白紙一般! 在這裹討論的父母都是關心子女的父母! 愛子女的父母們一定會盡全力選一所他們認為最好的學校予他們的子女! 最終他們都相信"近朱者赤"! 如果覺得間間學校都一樣,"世界大同",根本就無需在此多作討論!

希望在此討論的父母都可以有理性的分析,這樣才可以幫到提問人! 更請不要無端端說”如果我好似你咁幫個女選校,個女真係唔方唔壞!”:evil:  如果我好似你咁講,請問你又感覺如何?!

最後,我想補充,我並不是瑪利曼小學或聖保祿小學的家長.我只是路過,提供提問人有關選擇津校或私小/直資學校的意見. 既然在此話不投機……   

祝各位有愛心的父母替子女找到一所最合適的學校!    

flower99 寫道:
引文:
--------------------------------------------------------------------------------

primary2006 寫道:
MMS 同 SPC 邊間好的,以學術計真係難分高下. 我反而會睇MMS係一間津校,學生係計分同抽獎入讀,學生的家庭環境可以好參差,而 SPC 則是一私校,學生的家庭環境相對比較接近! 如果我果個係獨生女,我就會選 SPC, 因我唔想她有機會"群"埋的家庭比較複雜的同學家庭成員! 到高年班時一下唔覺意識著個同學的"複雜"哥哥咁就... sorry, 可能睇得電影多!  

個人意見,如果家庭負擔得起,我寧可撰私校及直資學校! 津校的前途太多變數!  
如果我好似你咁幫個女選校,個女真係唔方唔壞!選校唔係比家庭背境,有錢讀SPC都唔一定係好人,唔通你想個女係睇人家境先肯做朋友,咁細個就狗眼看人低,將來點算?
呢個topic係比較兩間學校o既程度和校風,唔係學生o既家庭環境

多謝各位的意見,亦給予本人更加了解這兩所小學及發表了一些連我自已也沒考慮的問題(如升中的去向,等)

我是一個新手的媽媽,只想我的女兒在開心,沒有太大的壓力中學習。而我只知考慮學校的功課量,小朋友是否讀得開心(因小朋友唔開心,幾出名的名校也沒有用,對嗎?) 校風,師資等等。

Dear Lun Mother,

Though we both came from St Paul's Convent, I think MSS is also a good choice in the long term. My daughter graduated from MSS and she is now in Oxford.

I think we should let the parents decide for themselves which one is more suitable. I rate both schools as first class institutions.

麟媽媽 寫道:
我覺得如果學費不是考慮因素,
最要考慮既係原校升中機會。
SPCS轉為直資之後,
大多學生只要中、英、數合格可以直升,
但MSS是津校的關係,
好多野唔係學校可以控制的,
比如直屬學額,早兩個月前才又減過…
好多名津校都有呢個問題,
睇將來,只會有直屬小學跟中學脫鈎,
結龍好多胎死腹中,多得嗰個85%達標!
可能會有學校陸續轉為直資,
但天主教既教學理念…轉直資不是易事。
如果我有女兒,兩間都是好好既學校,
睇長遠D,我會選SPCS。

Dear hkchina 2000,

You should not cheat others. There is not such a thing. Check with the school concerned please, you are just telling lies.

hkchina2000 寫道:
Sorry, 想講一句題外話, 如果想入SPC, 可考慮先入讀位于大埔的 St Paul Catholic Day Nursery, 是SPC 直屬, 過去幾年, 報讀SPC的全部都收, 今年有12個報, 12個都收, 成功率比SPK更高.

在學術上,這兩間學校是很接近的。我提意不如到校園看看環境,必然會得到一定的啓示。(註:MPS的新校園還在興建中)

I think hkchina2000 only wants to provide useful information and does not deserve such harsh comments.  Furthermore, I am sure that hkchina2000's  information about the 100% admission of Tai Po St. Paul Catholic Nursery to SPC is absolutely right, as I got the same information from the SPC teachers.  

However, for parents living in the urban area, this Tai Po Nursery may be too remote to travel to.

gogochurch, 我知道有幾個小朋友從九龍入來返學.  往年都係SPC個校長過來為呢間幼稚園的小朋友interview, 今年校長唔係HK, 就由古修女過來.  據我所以, 過去三年呢間幼稚園報過去的全部都收, 不過就唔係個個都會去讀, 因為校車要$2200, 時間要75分鐘.  今年收左12個, 未知有幾多真係會過去.

有野唔知道, 唔係罪過, 不過唔去求證, 就高聲否定, 以為自已讀過SPC, 就以為知道SPC所有既野, 就真係好無知.  佢同陳日君都係咁.

至於呢位motheroffour, 新來的家長可能唔知佢d威水史, 佢可能真係好寂寞, 無人理佢都仲係度僚交艾.
[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]
‹ 上一主題|下一主題