用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問34校網邊幾間小學是較好????
樓主: HELENCHOW
go

請問34校網邊幾間小學是較好???? [複製鏈接]

Re: 請問34校網邊幾間小學是較好????

本人是農圃道畢業的, 所以我囡囡第一倫可能已入到. 不需要參加第二倫.
但我又想參加因為好多家長說現在第一志願和第二都容易了.而因為我外生現在六年班了.他說很辛苦. 而我姊姊說現在轉了校長好好多了. 但亦比較重成績, 好似今年的一年
班已引進了星加坡的英文書, 深了很多而且小一已要英文故事了.所以可能比我外生仲辛苦.而我囡囡比較好動, 不知是否合她. 我的第一志願是協恩, 第二志願是聖羅撤.大家比d意見

我個人就比較喜歡協恩     

hi,

所以話真的很多人喜歡, 而且我個地址是我媽媽, 但她好可能會搬.
而自己住大埔, 個人認為九龍的學校好像好些. 如果到時冇左個
地址農圃道就是我的首選. 很多人說太遠, 小朋友會辛苦. 但我亦見很
多小朋友出九龍返學. 大家可否給些意見.

Hi Hugub  ,

雖然啟思程度不太深,但仔仔反學很開心, 所以很傷腦筋要傳統式定要活動式   

仔仔自小很鍾意英文和看書,不知如何選擇,不知那問好??

DouglasMaMa :lol

考SFA啦!出名的英文小學!

UP

請問34網的農圃道官立小學好,還是馬頭涌官立小學好?
34區可否報35網農圃道官立小學?(紅墈)?
邊間好D?34區那一間男女校較好?本人的小朋友是女兒但想佢讀男女校多D.唔知報41 定34區好?(男女校)

please give me some suggestion .

心急的人上

農圃道官立小學和馬頭涌官立小學都好

lulutang

34區可否報35網農圃道官立小學?(紅墈)?........同係34區同36合併之後同係34. 35網係黃埔

is the gov school has active teaching?
becoz my nephew not very good in commincate with ppl and we worry go to traditional school will be hard for him
any good suggestion??
we perfer whole day school

我都煩緊用41網定留在34網??雖然41網對男仔好d,多學校,但不一定得,就算有20分未必入到,如34網,又不知那一間好,真傷腦筋??
DouglasMaMa :lol

I live in net 34, if I choose Heep Yunn as first choice, how about the second? St. Rosa or Farm Road or Ma Tau Chung? Anyone can give advice?

恐怕如果協恩不能順利入圍
其它學校亦不是放於FIRST CHOICE都不會成功
*** 我個人比較保守

cathycr611 寫道:
I live in net 34, if I choose Heep Yunn as first choice, how about the second? St. Rosa or Farm Road or Ma Tau Chung? Anyone can give advice?

HELLO栗子媽媽

我同你的見解相同恐怕如果協恩不能順利入圍
其它學校亦不是放於FIRST CHOICE都不會成功,
所以我會放棄協恩,因叩門機會很小,寧願第一志願選
聖羅撒或農圃道,而且我個女讀書不太好,選協恩恐怕
她會太辛苦     

hi asteryeung,

你和我的看法一樣, 協恩實在太難了. (但我又想如果個個都
是這個想法可能都會有希望?) 農圃道/聖羅撤/馬頭圍都是不錯
的學校, 但聖羅撤有中學. 農圃道我外生現在讀緊, 小六
了現在選中學, 我姊姊說農圃道很多中學都喜歡收這間學校的學生.
而且轉了由沙田官小轉來的校長, 好似幾好我姊姊大力推介.
由於我是這間學校的畢業生所以我個女第一輪都已入到.
但我又想聖羅撤是否太多心, 請大家比d意見.

莎朗 寫道:

咁如果呢兩間for 2nd choice, 邊間會好d, 多機會d?

以我估計協恩,農圃道官小,馬頭涌官小,聖羅撒及陳瑞祺first choice入唔到,到second choice=無機會,所以如first choice選了以上任何一間,為免浪費second choice為有選獻主會或靈光等其他次一等學校,anyway叩門不成功(first choice),都有間次等讀,不須要讀其他三四等學校,唔知我呢
個諗法right or wrong,請各位比d意見啦
iwc 寫道:
[quote]
莎朗 寫道:

咁如果呢兩間for 2nd choice, 邊間會好d, 多機會d?[/quote]       

Put those two schools as first choice.

Hi vickycheung36

可唔可以講多D關於農圃道間學校D嘢呀,(例如:多唔多功課,
多數上邊間中學呀,一般媽媽想知嘅嘢)你姊姊點樣大力推介法呀,因我都諗緊FIRST CHOICE選佢 OR聖羅撤,點解你個
女第一輪都已入到農圃道,但又想聖羅撤(放棄自行收生等大
抽獎呀)
vickycheung36 寫道:
hi asteryeung,

你和我的看法一樣, 協恩實在太難了. (但我又想如果個個都
是這個想法可能都會有希望?) 農圃道/聖羅撤/馬頭圍都是不錯
的學校, 但聖羅撤有中學. 農圃道我外生現在讀緊, 小六
了現在選中學, 我姊姊說農圃道很多中學都喜歡收這間學校的學生.
而且轉了由沙田官小轉來的校長, 好似幾好我姊姊大力推介.
由於我是這間學校的畢業生所以我個女第一輪都已入到.
但我又想聖羅撤是否太多心, 請大家比d意見.

‹ 上一主題|下一主題