用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文拼音重唔重要?.......請發表意見
樓主: yan98
go

英文拼音重唔重要?.......請發表意見 [複製鏈接]

Re: 英文拼音重唔重要?.......請發表意見

小女都是要學一年,一堂學一個拼音,是否有問題

Hi all,

我想問如果小朋友幼 稚園都有教, 那是否需要找外面的再學呢?
幼稚園教的是否已足夠呢?
Thanks!

我自己覺得若果學校已經有教其實又唔大必要再出去學了..
因我自己雖然無學過,但都知道要學正統拼音都有一定難度的,若打算只係輔助小朋友去串字or讀字,其實進度慢少少都無乜所謂啫,因為要學到"以拼音去串一個生字"唔係一朝一夕的,但"以拼音去輔助串字or讀生字"又真係ok....
我個女讀左4年幼稚園都有拼音,拼音唔可以叫叻o架,但我反而覺得因為教得慢,完全無壓力,佢真係可以將所學到的運用番,而家小一就一星期一堂由net老師教,又係學得好輕鬆,我要求唔高,所以覺得ok呢~
我諗若果話"phonic無乜要學"係對d年紀大少少的小朋友吧,若已經五六年級,佢本身都學左一大堆vocab,大約都識得將一個生字拆開嚟記,可能呢個年紀先學又未必效果太明顯囉!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

yan98,
咁如果10堂唔貴, 你真係要試下d間補習社.  so far 我諗無一間教phonics 既可以話10堂學得哂拼音.  就算吸收能力幾好都咁話.  單係2個英文字母既組合已經有好多.  希望間野唔會呃你啦.  good luck.

yan98 寫道:
yan98寫道:
補習社老師話拼音唔難學,但係都要睇個小朋友吸收能力,十堂裡面已經包括A-Z單音(老師話單音好容易)及2個字以上拼音.
--- 2J 作品

10堂學得哂拼音

我小朋友學letterland學左80堂分4個grade. 一套complete 的phonic course 冇話10堂,8堂可速成的

yan98,
不如你先俾你小朋友睇睇呢個網頁---->click here
我女幼稚園都教晒a-z發音,但到而家小一都重間中開呢個網睇....我一路都放左入"我的最愛",當係俾個女耐唔耐溫習吓!
呢個拼音網幾好o架,學完a-z,可以出番去主頁有更高level俾佢聽同玩,,,,,
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

本人都同意學phonics無論對小朋友英文讀音、串字和閱讀都很有幫助。不過我的一位美國朋友就有不同看法。他現在的工作是在香港和國內替人補習英文,客路多元化,繼有小學生、中學生、在職人士,亦有備戰基準的小學英文科教師,據朋友說一些小學教師的英語水平十分不濟,很多連基礎發音都弄錯。

最近和他討論小朋友學phonics的問題,他竟十分反對學phonics,說只要學曉IPA(國際音標)便行,又說香港的phonics班大行其道,目的只是為「略水」。我表示學IPA對四、五歲的孩子來說會較難掌握,學phonics應較為適合,在爭論之時他讀了英文字「貓」的發音,問我該怎麼串,我答C-A-T,他問我為何不答K-A-T?之後又讀了英文字「二」的發音,我答T-W-O,他就問我那T-O-O又如何發音?還有好一些其他例子。他認為學IPA便不會有以上問題,因每個字都有其獨特的音標指示發音,絕不會有模稜兩可的情況出現。

IPA 比較正统,  可以學到標準的發音, 長遠來學其他語言都有用呀!
而 phonics 實在有太多漏洞啦!! 有時仲誤導 讀音 / 串字 呀!   
我個"得意" 越來越難搞!! :-o :-o :-o :-o

Phonic is different from Phonetics.

Better you call to ask IPA learning center. or Browse the website
www://www.ipa.edu.hk
They also have 親子班. But look like not over 10 leasson.
All the skill already teach you.
成人班都係6堂.
Their image is good.

Hin媽媽 寫道:
各位有冇拼音班好介紹?

唔係播two同too既IPA係完全相同架喎. 有時語言的確係模稜兩可架,不過會有上下文邏輯可以幫助判斷字義啫.

我反而覺得,掌握拼音或IPA,其實只係語音文字裏面讀音或拼寫個部分.俾你100%掌握,都只係見到唔識既字會串會讀啫,文法通唔通,語言習慣岩唔岩,完全冇必然關係.就好似一個人寫中文,成篇冇一個錯字,唔代表呢篇就係好文章.(當然如果係內容好精警,但通篇錯字,一樣係唔理想).所以我只會視拼音為學習既其中一件工具.有冇都唔係好大問題.

IPA 10堂  比較正统, 可以學到標準的發音, 長遠來學其他語言都有用呀!

80堂 一套complete 的phonic course (phonics 實在有太多漏洞啦!! 有時仲誤導 讀音 / 串字 呀, 「略水」, need long time)   

Ensure you find the phonic course is good otherwise don't go .     

Money can be earn but money can’t buy time, please carefully .

yan98寫道:
我個女而家係呢間補習社補習,因佢地有拼音班,所以我想俾個女學埋,價錢唔貴$300/4堂(我會諗,如果間補習社呃錢,唔係呃甘少,10堂學晒!?),所以我打算俾個女試試,價錢算平,就算係呃,都唔會好多,因為曾經有個bk媽咪介紹荃灣一間拼音學校$580/4堂,都幾貴.
我知道補習社係9/10月已經開左班,個補習老師同我講,已經有一個學生可以自己拼音.
但我真係唔明,點解個個都話要學一年以上!

yan98 寫道:
yan98寫道:
我個女而家係呢間補習社補習,因佢地有拼音班,所以我想俾個女學埋,價錢唔貴$300/4堂(我會諗,如果間補習社呃錢,唔係呃甘少,10堂學晒!?),所以我打算俾個女試試,價錢算平,就算係呃,都唔會好多,因為曾經有個bk媽咪介紹荃灣一間拼音學校$580/4堂,都幾貴.
我知道補習社係9/10月已經開左班,個補習老師同我講,已經有一個學生可以自己拼音.
但我真係唔明,點解個個都話要學一年以上!

Phonics -> 看字讀音教學法; 聲學
IPA (International Phonetic Alphabet ) ->國際音標字母

May be 10 堂 is learn IPA , so go try .

我仔仔的phonics老師說明-----phonics可以大約拼到7乘的生字, 而其中有時s,c......k,c......等, 會在不同的時候有不同的發音.

但phonics是可以令到小朋友能掌握到閱讀時的技巧和對串生字有很大的幫助, 所以也不防一學.

而選擇一些質素較好的老師是必須的, 我看見一些朋友的孩子學phonics只是教數個月的發音便完事..........而小兒的老師是教了響音"a"的話, 她會自製一些相關的story books,e.g.:[Tab is a cat. Tab has a hat................]給孩子塗塗顏色, 再教小朋友讀, 並請他們每天讀一次(一兩分鍾左右), 去強化他們的記憶. 我想這是必須要over一年時間的.

王國長老

chk 過 IPA 最小起碼要小三, 有冇好介紹俾小一???
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

我覺得Phonetics非常非常重要.回想我讀中學時,偶然接觸到IPA&honetics,覺得好奇,經自學後才知26個英文字母大部分都讀錯了!再研究下去,又發覺很多基本英文字都讀錯.最後我幾乎將所有學過的英文字都在字典上核對過拼音.
現在我教孩子IPA&honetics,他們雖然還讀小學,但已基本掌握到精要,自己可查字典讀出生字的讀音,跟native English speakers讀得一樣.他們不須再行崎嶇路了!

其實小一學拼音,小朋友學完會否很快忘記呢.

yan98寫道:
請問如果我個女在P.2先讀拼音班,P.3再讀IPA,會否令到她有混亂淆?

今年我個小朋友係第4年讀幼稚園(n,k.1,k.2&k.3),由n班起,學校既英文課程已有教phonics,但最緊要都係自己認為使唔使再俾佢係出面學,我個小朋友而家都有係星期六,返由學校搞既phonics興趣班,可以加深佢既記憶.

Dear Auriga,

Would you please let me know, what the difference
between phonetics and IPA ?

My son is in P2, if I choose one item only.
Which one is better for him ?

Thanks for your information.

‹ 上一主題|下一主題