用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 高小(小四至小六)家長大召集
樓主: 東京mewmew
go

高小(小四至小六)家長大召集 [複製鏈接]

Re: 高小(小四至小六)家長大召集

我想問高小的家長,你們會否要求小朋友考劍橋英語?如果會考,哪一年級考是最好的?   

寫道:
mabel0809:

你好! 你對仔女好可愛! 我同你一樣, 大仔(都係肥仔)小五(本來小六, 因轉校想佢適應得好d, 小四果年俾佢重讀), 細女(肥妹)小一....所以兩個都係相差5年...

你講既問題我都一樣, 今次考試成績仲好差tim....都唔知點揀中學! 好惆悵!  :-|

Hi Hellomummy,

想問你對仔女讀邊間小學?

C:\Documents and Settings\Tommy\桌面\jumppooh1.gif

今日攞成績表,而家先得閒上bk,好開心,囡囡keep住band1頭,而家要開始填表啦。
穎妍媽咪--我囡囡五年級時考flyer,無報讀任何course有14個盾,今年報KET,要1月先報得,劍橋張証書都好有用的,尤其自行報學校&叩門時。

mabel0809 寫道:
寫道:
mabel0809:

你好! 你對仔女好可愛! 我同你一樣, 大仔(都係肥仔)小五(本來小六, 因轉校想佢適應得好d, 小四果年俾佢重讀), 細女(肥妹)小一....所以兩個都係相差5年...

你講既問題我都一樣, 今次考試成績仲好差tim....都唔知點揀中學! 好惆悵!  :-|

Hi Hellomummy,

想問你對仔女讀邊間小學?

mabel0809:

我阿仔讀東涌裡面既小學, 所以校網不太好..我都打算俾佢出九龍讀中學.....但唔知邊間好.....你有無心水? 以前我地住tko, 就讀過黃永樹...是小四搬屋才轉入黎的.....

我都未知佢係band幾, 你呢? 係咪間間學校既分法都不同? 我真係一舊雲咩都唔知...

咁你仔仔讀那一間?

比較不正常而靈裡較感貧窮的人, 比起正常而靈裡不感貧窮的人, 成長的更多......

Hellomummy 寫道:
mabel0809:

[quote]

Hi,東京mewmew,
我都有個肥仔讀緊小五,同你case差唔多,細女出年讀小一,
個仔好似未開竅咁,電視電腦就不知幾尊心,一講到讀書就...
我都好惆帳,永遠估唔到佢下一回合會點,好快就要考報分試了,
真係好擔心   
[/quote]

Dear Hellomummy and mabel0809,

Sorry, 咁遲先至覆, 我個囡都好鍾意電視、電腦架, 但係可能係囡仔, 始終都會緊張下D成績, 咁佢又唔衰得, 而家暫時成績都O.K., 我都有D驚佢小五同埋小六既呈分試架 :-|
我家有四隻可愛貓貓, 老公係巨貓, 亞女係肥貓, 仔仔係細佬貓貓, 而我呢.........梗係靚靚貓媽咪啦 !!!

[quote]
LilyMaMa 寫道:
今日
我家有四隻可愛貓貓, 老公係巨貓, 亞女係肥貓, 仔仔係細佬貓貓, 而我呢.........梗係靚靚貓媽咪啦 !!!

[/quote]

mabel0809:

我阿仔讀東涌裡面既小學, 所以校網不太好..我都打算俾佢出九龍讀中學.....但唔知邊間好.....你有無心水? 以前我地住tko, 就讀過黃永樹...是小四搬屋才轉入黎的.....

我都未知佢係band幾, 你呢? 係咪間間學校既分法都不同? 我真係一舊雲咩都唔知...

咁你仔仔讀那一間?

[/quote]

我個仔讀保良局馮晴紀念小學,不過我知佢唔適合傳統教學,所以我同佢都好辛苦,每次同佢溫書都好似打仗咁 什麼親子關係都無晒    佢成績非常一般 :-| 叫做科科合格,但就強差人意 :cry: 唉,好大壓力.........或者如果有需要,中學我會考慮報直資,(小班個隻)不過唔想太多啦,到時先算 :cry:
C:\Documents and Settings\Tommy\桌面\jumppooh1.gif

Hellomummy,

Heard that a DSS named YMCA Christian College at Tung Chung is very good, English standard very high, why don't you try to apply instead of going out to Kowloon?

I might consider this school for my daughter as well.

Hellomummy

你地搬去東涌, 好唔好住呀!  本來我地都唸住搬去東涌, 我老公好like東涌, 就係因為為左學校才改變主意. 係呀! 匯基好似幾好ka, 不過要pay money.

Lilymama

恭喜! 你個女真係醒, 無報讀任何course都有14個盾 , 佢一定考到理想學校...KET... 乜東東ah.  

穎妍媽咪
你個女報cambridge ah, 我想問下如果summer考, 幾時要報ah?  Thanks

happyma,

其實,我想阿囡小五(明年)報劍橋-flyer,冇計啦,為咗報中學.
至於考劍橋英語的時間表,你可以到英國文化協會網頁查看.

WYmom 寫道:
[quote]

Hellomummy,

Heard that a DSS named YMCA Christian College at Tung Chung is very good, English standard very high, why don't you try to apply instead of going out to Kowloon?

I might consider this school for my daughter as well.

[/quote]

Dear all,

如果東涌有好學校, 就近返學好似好D喎

WYmom:

見你個名好熟口面....我地之前係咪傾過呢? 在初中教育果邊? 不過費時搵喇....

我都在果邊聽過ymca幾好, 我教會有朋友個仔都讀緊中一, 不過佢係打算遲d送佢去外國, 我都不會排除會揀呢間, 尤其今日聽news話07年開始可以自行揀2間中學, 咁我阿仔係第一批受影響, 看來我地應該開心, 因為入心儀學校機會好似double左.....但maybe競爭又大左....

其實我覺得揀學校幾睇學生質素, 教學理念再好, 但如果問題學生多多, 老師都跑去handle問題學生了, 那有時間去做好理念? 所以新校都要睇多幾年佢既成績, 校風等, ymca是新校, 又在老遠東涌...所以都有點保留..

我阿仔成績不是很好那類.....我只求找到一間校風好band 2,3都心滿意足了! 最緊要佢唔好學壞.....呢個反而係我最concern既問題呢!

你會考慮ymca? 你是住那區呢? 你覺得它最好是什麼地方? 其實我都想了解多些!

WYmom 寫道:
[quote]

Hellomummy,

[/quote]
比較不正常而靈裡較感貧窮的人, 比起正常而靈裡不感貧窮的人, 成長的更多......

happyma,

我自己就不大喜歡東涌...可能我住屋村, 較多新移民, 而且交通真的太遠, 入了來住後很少提起勁去找親友, 好像被放逐咁...嘻!

不過無計啦..洗濕左個頭....住多幾年再睇下點....如果阿仔真係考到九龍好學校, 都唔排除搬番出去, 因為我細女都係在外邊讀緊小一....

happyma 寫道:
Hellomummy

你地搬去東涌, 好唔好住呀!  本來我地都唸住搬去東涌, 我老公好like東涌, 就係因為為左學校才改變主意. 係呀! 匯基好似幾好ka, 不過要pay money.

hi     

Thanks  東京mewmew and happyma.

mable0809,

原來你都係住tko, 係呀...保良局d學校入得去都預左谷...你阿仔捱左5年都算係咁喇!

我阿仔在黃永樹唔夠2日已經出事喇!

mabel0809:

咁你仔仔讀那一間?

[/quote]

我個仔讀保良局馮晴紀念小學,不過我知佢唔適合傳統教學,所以我同佢都好辛苦,每次同佢溫書都好似打仗咁 什麼親子關係都無晒    佢成績非常一般 :-| 叫做科科合格,但就強差人意 :cry: 唉,好大壓力.........或者如果有需要,中學我會考慮報直資,(小班個隻)不過唔想太多啦,到時先算 :cry: [/quote]

WYmom:

見你個名好熟口面....我地之前係咪傾過呢? 在初中教育果邊? 不過費時搵喇....

我都在果邊聽過ymca幾好, 我教會有朋友個仔都讀緊中一, 不過佢係打算遲d送佢去外國, 我都不會排除會揀呢間, 尤其今日聽news話07年開始可以自行揀2間中學, 咁我阿仔係第一批受影響, 看來我地應該開心, 因為入心儀學校機會好似double左.....但maybe競爭又大左....

其實我覺得揀學校幾睇學生質素, 教學理念再好, 但如果問題學生多多, 老師都跑去handle問題學生了, 那有時間去做好理念? 所以新校都要睇多幾年佢既成績, 校風等, ymca是新校, 又在老遠東涌...所以都有點保留..

我阿仔成績不是很好那類.....我只求找到一間校風好band 2,3都心滿意足了! 最緊要佢唔好學壞.....呢個反而係我最concern既問題呢!

你會考慮ymca? 你是住那區呢? 你覺得它最好是什麼地方? 其實我都想了解多些!

I don't know too much about this school, but know that YMCA is quite a good organization, and the school has accepted some non-Chinese students, and English standard is high.  There will be an open day on Dec 10 (coming Sat), so can take a look and understand better.  I think it is not a band 2/3 school, maybe around band 1/2.

[quote]
mable0809,

原來你都係住tko, 係呀...保良局d學校入得去都預左谷...你阿仔捱左5年都算係咁喇!

[quote]
Hellomummy,
咁恐佈 點出事呀? :-x  :-x

多謝你話我知! 上午開始了嗎? 我下午要去阿女家長會....

WYmom 寫道:
[quote]
WYmom:

I don't know too much about this school, but know that YMCA is quite a good organization, and the school has accepted some non-Chinese students, and English standard is high.  There will be an open day on Dec 10 (coming Sat), so can take a look and understand better.  I think it is not a band 2/3 school, maybe around band 1/2.[/quote]

係呀...佢係恐怖份子....哈!

之唔係, 俾老師投訴law.......

[quote]
mable0809,

[quote]
Hellomummy,
咁恐佈 點出事呀? :-x  :-x
‹ 上一主題|下一主題