用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 12網, 灣仔區
樓主: TT
go

12網, 灣仔區 [複製鏈接]

Re: 12網, 灣仔區

donnacrystal,

my daughter get 5 mark can study in st francis school 2006 i want to know many homework for this school and many friend say master ms.wan is good can you give me more info for this school for homework more or little

hilouey

我自己都有好多親戚讀灣仔d學生, 有Marymount, St Paul Catholic, 軒官上午, 聖雅各.  St Francis, 我睇過佢地d測驗, 好明顯灣仔聖方濟各d卷比較淺, 雖然頁數多, 但程度明顯係淺, 好似我其中一個親戚讀St. Paul Catholic, 做St.Francis Wan Chai 的 英文 & 數學測驗, 就明顯35分鐘內做起, 有90幾分, 但佢自己係St Paul d 測驗就麻麻, 平時只係取得70~80幾分. 係屬於成績中等的學生.

所以St Francis 的程度, 在同區Marymount, St Paul Catholic & 軒官上午比較之下比較淺, 佢係呢區好尷尬, 唔上唔落, 所以近2年有5分都基本會收. 係仲容易過"真光", 香港真光中學雖然唔係英中, 但佢今年收小一的成績不比St Francis遜色.
好似我朋友, 佢自己都係St Francis畢業, 係校友, 有分實收佢個女,但下年佢都選擇幫個女報Marymount/ St Paul Catholic, 而我有個親戚, 佢有2個女讀st francis (P4 & P5), 佢都話間學校d老師好鬼嚴肅, 又成日好多閱讀要看, 但成績又唔係話好好...., 佢彈多過讚, 仲成日同我講希望轉校,  又唔似你地講到咁好...?

christy100 寫道:
我自己都有好多親戚讀灣仔d學生, 有Marymount, St Paul Catholic, 軒官上午, 聖雅各.  St Francis, 我睇過佢地d測驗, 好明顯灣仔聖方濟各d卷比較淺, 雖然頁數多, 但程度明顯係淺, 好似我其中一個親戚讀St. Paul Catholic, 做St.Francis Wan Chai 的 英文 & 數學測驗, 就明顯35分鐘內做起, 有90幾分, 但佢自己係St Paul d 測驗就麻麻, 平時只係取得70~80幾分. 係屬於成績中等的學生.

所以St Francis 的程度, 在同區Marymount, St Paul Catholic & 軒官上午比較之下比較淺, 佢係呢區好尷尬, 唔上唔落, 所以近2年有5分都基本會收. 係仲容易過"真光", 香港真光中學雖然唔係英中, 但佢今年收小一的成績不比St Francis遜色.
好似我朋友, 佢自己都係St Francis畢業, 係校友, 有分實收佢個女,但下年佢都選擇幫個女報Marymount/ St Paul Catholic, 而我有個親戚, 佢有2個女讀st francis (P4 & P5), 佢都話間學校d老師好鬼嚴肅, 又成日好多閱讀要看, 但成績又唔係話好好...., 佢彈多過讚, 仲成日同我講希望轉校,  又唔似你地講到咁好...?

咁係聖方濟各又幾好喎....唔駛好辛苦...就可以上英中....

EVA222 寫道:
[quote]
mimi1234 寫道:
佢話好多在聖方濟各考前面的女生(成績好),升上原校中學唔係佢地的首選,佢地會考庇理羅士(佢認為庇理羅士比聖方濟各好)。唔知我這個朋友的說法,你們認同嗎?因為我覺得佢非常主觀。

我相信較top的學生,原校不會是首選.
姪女全級第十名,首選都是英華女校,在英華讀緊中三了.[/quote]

幾時top果堆都想轉校架啦.....

各位灣仔家長,

如果是大女, 細仔, 應如何擇 ?

ttma

所以近2年有5分都基本會收. 係仲容易過"真光", 香港真光中學雖然唔係英中, 但佢今年收小一的成績不比St Francis遜色.

HK 真光 is a private school. 唔關幾多分事.
+香港真光係英中

軒官上午比St Francis 程度淺?但St Francis 好多(about 80%)學生都直上其英中,但軒官要好top先升到其英中Be.Pub Sch,記得係約只有三十個升到(上午)

St Francis 近2年有5分都基本會收

should be 15分, 基本會收?我唔應同,但有15分有好大機會入St Francis+St Paul's Catholic 就真,講真,有20分都選marymount 啦,係港島區唯一資助英小ma

Overall,
St Paul's Catholic 功課多,吹谷d,
St Francis老師嚴d
marymount學生讀得輕鬆d,無咁多功課
軒官低小輕鬆,但高小就開始多功課吹谷d

如有錯請更正
做人至緊要開開心心 :-D

puibb,
Agree!

TTMA
我都係有一個大女加個細仔呀,好多12網家長如果有一仔女的話都會選軒小,但我無咁做,

我既strategy就係:
大女first round選marymount(資助) ,之後首先一定要報考一d比較易入既小如St Clare's,要有野係手先,跟住再考target 私小或直資如SPCC, SFA.

細仔選聖若瑟,跟住同考直資同私校如St Paul's boy, 高主教,St Louis's,呢三間都係男校,雖然報紙成講話有成千人報讀, 但其實好多家都報曬三間, 所以有些入到waiting list的最後都入到,唔放心想有野係手的話,可以報埋九龍區崇真

醒目開學勳章

puibb
英雄所見略同.我都係咁諗喎.唔怪之得妳個囡都入埋Marymount.
puibb 寫道:
TTMA
我都係有一個大女加個細仔呀,好多12網家長如果有一仔女的話都會選軒小,但我無咁做,

我既strategy就係:
大女first round選marymount(資助) ,之後首先一定要報考一d比較易入既小如St Clare's,要有野係手先,跟住再考target 私小或直資如SPCC, SFA.

細仔選聖若瑟,跟住同考直資同私校如St Paul's boy, 高主教,St Louis's,呢三間都係男校,雖然報紙成講話有成千人報讀, 但其實好多家都報曬三間, 所以有些入到waiting list的最後都入到,唔放心想有野係手的話,可以報埋九龍區崇真

puibb
英雄所見略同.我都係咁諗喎.唔怪之得妳個囡都入埋Marymount.

唔知個囡讀唔讀得店,眼見好多入到名校但第二年就出返黎
...阿媽已盡力搵間好學校,比好既讀書學習環境,比精神時間栽培佢,希望佢生性啦...
你小孩多大呀?

請問大家對St. James有何見解,我見他下年轉全日,與現在的教學有什麼不同?學術成績和校風又如何?
讀書只係人生一部份,
孩子有良好心理質數, 才可勇往直前。

我自己都有好多親戚讀灣仔d學生, 有Marymount, St Paul Catholic, 軒官上午, 聖雅各.  St Francis, 我睇過佢地d測驗, 好明顯灣仔聖方濟各d卷比較淺

christy100,

咁你有冇研究過,邊間程度最深、邊間最淺?如果可以比你選,你會想小朋友讀邊間呀?

呢個比較係初小定高小?

如果係小一、二,我覺得高、低分總係臨場表現重要啲,基本上佢地大部份題目都識嘅,係做嘅時候小唔小心啫!

如果係小四以上,就真係睇得出深淺....

[quote]
Hilouey 寫道:
donnacrystal,

my daughter get 5 mark can study in st francis school 2006 i want to know many homework for this school and many friend say master ms.wan is good can you give me more info for this school for homework more or little

hilouey[/quote Hi,Hiloueyand各位媽媽.
先答本校功課問題,如沒有默書比較繁忙些,大約每天4至五樣功課,如放假前7至8樣,但做的頁數少,而且看亦簡單,但亦要看自已女兒資質,因我們1,3,5,年級都是下午班,我知道我的女兒有D同学每天做到11点幾,但都是初初不習慣.
我亦看遍其他媽媽的意見!本人亦有以下看法.可能揸着Text卷對比本校text卷从為略淺,機本上好像小女現在就1年級,開學9月頭,10月尾就測驗!而ST Paul就只剛剛Text完,考的Text卷自然深過我們,先生教多一個月書好更要啦!
如果說从上女校更係瑪利曼最深.始终是英小,如果暫時看我們,ST PAUL and 华仁都是差不幾多,因自已有好友現時都分布在這幾間學校就讀一年級,時常暢談仔女经,每間学校的先生各出奇謀谷緊自已仔女.讀後就知感受.
為人父母更想自已仔女再上一層樓,不過.....................
而本校校長是姓温,人如其名,很温柔和譪,先生大多數平和,但一定有一兩個惡啦!吾係小朋友會作反.是嗎?     

今日去完軒小參觀, 感覺都幾好. 但是自行收生時都有好多人報(我報別的), 區內的小學唔夠收??    
寶血小學又如何??

大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

請教各位媽咪

~聖若瑟 (英文程度好,但老師教完就算, 大部份都係自己,有8班小一, 想升回自己中學就會爭位)

~華仁 (英文好似冇聖若瑟咁好, 但都係老師教完就算, 大部份都係自己, 升回自己中學機會都大)

~軒小上 (英文程度唔清楚? 但見 d 小朋友讀得幾開心, 升中見有 18% 男仔 入皇仁)  另軒小下 唔知係唔係一樣呢?

以上都係我聽番來的江湖傳聞......唔知係唔係呢, 想請教其他媽咪....

totoro 寫道:
今日去完軒小參觀, ...

軒小有得開放參觀咩? 或是你自己去?

Hin.Hei,
係幼稚園攪的比高班, 低班家長去. 你知啦要報小一, 緊係去參觀下易些選擇. 之前都參觀過李賜豪, 聖雅各.

乜其他幼稚園唔係咁咩??  
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

HI Hilouey.
今天收到通告學校07年遂步轉全日制.我相信妳的女兒讀更2年級,好嘢!吾駛一年上一年下.搬都是在灣仔區.大家調動不大.           
‹ 上一主題|下一主題