用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有關學琴.....
樓主: mamisuki
go

有關學琴..... [複製鏈接]

Re: 有關學琴.....

簽名被屏蔽

我囝囝再下個月就七歲喇~~~!!!
cheungmanwai 寫道:
我都想比個女學琴, 佢5years old, 想問你地d囝囡幾大呀?

[quote]
stellacl 寫道:
bandband :
再唔係就找遲d教我個女果個一齊上門教埋我個仔...

[[size=x-small]我前兩日搵到個上門老師,可教個女半小時小提琴,教個仔半小時鋼琴,佢都係收我(睇PM) 咋!所以我而家都考慮緊好唔好上門,不過又怕佢地係自己地方學唔聽教
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

^^:係呀...咁我都係俾囝囝學番呢間先...因為我最怕就係教兩教唔教既老師,老師成日轉人都唔係咁好噃...
bandband :
我果間叫智樂園(新油天對面的其中一間), $90/30min 咋     
不過已經換左2個老師, 所以我唔係甘鐘意 (因為d freelance 老師, 話走就走架喇), 但而家就由個老闆娘自己教番, 所以都無問題, 再唔係就找遲d教我個女果個一齊上門教埋我個仔...

[quote]
bandband 寫道:
stella,

你囝囝學嗰間好唔好?收費如何? 萬一我個仔學緊嗰間有問題,我都可以幫佢轉嘛~~~!!!

係呀,原本我係諗住搵上門教嗰啲(有朋友介紹),但我老公咁提一提,我又覺得係,容乜易個仔掛住攞超人怪獸俾老師睇,唔好好地學琴架?!!     
joey媽媽 寫道:
[quote]
bandband :
再唔係就找遲d教我個女果個一齊上門教埋我個仔...

[[size=x-small]我前兩日搵到個上門老師,可教個女半小時小提琴,教個仔半小時鋼琴,佢都係收我(睇PM) 咋!所以我而家都考慮緊好唔好上門,不過又怕佢地係自己地方學唔聽教

青苗好貴嫁~~~ 我又唔覺得佢教得特別好喎~~~

至少平過通利先啦...我俾個仔出面學都預咗嗰啲琴行唔會教得特別好,只係俾個仔試吓學,睇佢係咪真係鐘意彈琴,等佢考到三級或以上,我都會幫佢轉私人嗰啲,始終你一開始俾佢學啲貴既或者專業既,只會side錢同埋搞到個仔好辛苦...因為話時話私人嗰啲老師真係好嚴,費時嚇怕個仔嘛...
ningning8208 寫道:

[size=x-small]但係柏斯收我$120一堂30分鐘WOR   
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

簽名被屏蔽

通利仲貴呀...仲要迫我夜晚學,所以最後都無去報通利呀...
joey媽媽 寫道:
[quote]
[size=x-small]但係柏斯收我$120一堂30分鐘WOR    [/quote]

[quote]

wewangwang : 嘩 ! 你仔仔甘叻叻, 學完一年就可以比賽+表演

比賽係通利幼兒組咋,都入唔到圍,不過就'呃'張CERT.

表演 係老師租個場俾所有學生上台表演,父母買票睇,in house 咋,你估李雲迪個d咩?   

咁都叻吖~!我嗰陣想報通利學都係想個仔有呢啲機會咋~~!! 可惜時間唔啱...就唔到...     
wewangwang 寫道:
[quote]

wewangwang : 嘩 ! 你仔仔甘叻叻, 學完一年就可以比賽+表演

比賽係通利幼兒組咋,都入唔到圍,不過就'呃'張CERT.

表演 係老師租個場俾所有學生上台表演,父母買票睇,in house 咋,你估李雲迪個d咩?   

簽名被屏蔽

你地都好啦!個仔有機會表演~!至少佢都可以俾個機會佢發揮!自信心都大啲!
wewangwang

都好呀, 有cert, 又有上台表演機會, 練大個膽...
我個仔試過幼稚園聖誕表演, 佢靜係掛住望人地, 唔記得望住個琴呀....激c..

Hi...experienced parents,

Do you think that it is a good start to learn piano from 3 years old?  Is it too young?  Please share.

Thanks.

其實都係嗰句囉!七八歲至學都未遲~!但係如果自己真係有咁既疑慮,你都可以試吓報啲平既俾小朋友試幾堂先囉!到時真係太細學唔到至算囉!又唔會有啲咩影响既!不過開頭學時,真係唔好迫小朋友去練或者要學得好叻,開頭至重要係培養小朋友對鋼琴同埋音樂既興趣先!等佢鐘意鋼琴時,有時真係唔駛迫佢,佢都會自動自覺去彈吓鋼琴,千祈唔好俾壓力佢!
AliciaMom 寫道:
Hi...experienced parents,

Do you think that it is a good start to learn piano from 3 years old?  Is it too young?  Please share.

Thanks.

bandband,you are right~ I totally agree with you!!!

Hi Bandband,
      thx, then I will try to teach him do,re,mi ... first. to develop his interest.

stellacl,
      I just moved around there for 2 weeks. maybe we will meet later.   

唔駛客氣~!租琴房半小時應該唔係好貴咋~! 俾心機培養囝囝既興趣!我諗一定無問題!或者你都可以間中同佢逛HMV,俾佢聽吓啲鋼琴音樂,我諗佢都會鐘意架!我囝囝依家聽多兩聽仲想學大提琴添...不過我都係等佢打好音樂基礎,等佢學耐啲鋼琴至考慮俾佢學,始終專注學一門才藝會好啲!大家一齊努力啦!平日我地都可以交流吓心得既~!我都係初哥嚟咋!
Steven2005 寫道:
Hi Bandband,
      thx, then I will try to teach him do,re,mi ... first. to develop his interest.

stellacl,
      I just moved around there for 2 weeks. maybe we will meet later.   

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題