用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國大學罷課
樓主: galatea
go

[英國] 英國大學罷課 [複製鏈接]

醒目開學勳章

上年都有擺工
https://std.stheadline.com/daily/article/2412909/%E6%97%A5%E5%A0%B1-%E5%9C%8B%E9%9A%9B-%E4%B8%8D%E6%BB%BF%E6%94%B9%E9%9D%A9%E9%80%80%E4%BC%91%E9%87%91%E5%89%8A%E7%A6%8F%E5%88%A9-%E8%8B%B137%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E6%95%99%E5%B8%AB%E8%B4%8A%E6%88%90%E7%BD%B7%E5%B7%A51

bbba05 發表於 22-9-8 11:13
有 full list在內
https://inews.co.uk/news/university-strikes-2022-which-universities-strike-staff-w ...

郵政同火車罷工取消
大學罷工會唔會取消?

Some strike action cancelled after the Queen's death
https://www.bbc.co.uk/news/business-62827929

DOCTORGG 發表於 22-9-8 18:30
2019年嗰次大學罷工又維持咗幾耐呢?
無記錯的話,好似起碼兩星期。

而家事頭婆走咗,係咪暫緩唔strike 住?
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

大家是否都已經交咗大學10月開學的學費?

galatea 發表於 22-9-12 08:50

未交,10月先到期繳交。

你係米好擔心英國大學出現罷工,你所交的學費有損失?覺得唔抵?或者你講多少少,睇下我們有多點分享可以幫到你。

罷工,英國好多工種,近幾年都有罷工出現,見怪不怪。就算有大學罷工,都唔係影響得好誇張。

香港的大學由2019至今,都出現長時間停課又改用網上學習,學費都係無退款。特事特安排,大家理解。

哥哥間大學就已經交咗學費, 即使罷課都無辦法.但妹妹間大學往年8月尾就通知要交學費, 但今年到現在都無通知要交學費, 人已飛去了英國, 都唔知發生咩事.

就算罷工都唔會罷好耐,影響唔係好大,當自修。

galatea 發表於 22-9-12 12:48
哥哥間大學就已經交咗學費, 即使罷課都無辦法.但妹妹間大學往年8月尾就通知要交學費, 但今年到現在都無通知 ...

哦,唔好擔心先,或者學校多行政野處理。我孩子都係在星期五收到大學學費單乍。

galatea 發表於 22-9-8 08:23
聽說十月開學就罷課, 大家share update 一下情況.交咗學費點算好呀?

你可以去告學校要求退錢

未交,我女間大學,一般都係開左學先交學費。一交就交全年,宿舍費用就每個term交。

回覆樓主:

舊年囝嘅大學Lecturers 都有罷工, 唔只一次.
‹ 上一主題|下一主題