用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求意見! 插P5 TSL 值得轉嗎?
樓主: nortybunny
go

求意見! 插P5 TSL 值得轉嗎? [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 21-7-26 17:42
SJAC每年升中都有好幾個人可以自行入到SJC或九華, 如果令郎位列前10, 其實無必呢一刻先嚟轉 ...

級10佢仲要加鞭

nortybunny 發表於 21-7-26 17:46
級10佢仲要加鞭
咁好睇你升中要求, 如果只求入到一間B1中學, 無論自找麻煩今時今日嚟轉校 (要轉應早一兩年囉!)
如果要搏更上一層樓, 努力係原校谷好成績可能仲易 (話晒全部都係"老對手")
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

nortybunny 發表於 21-7-26 14:07
二者都不是,所以掙扎有冇需要轉, 轉了學習環境不同,視野會擴濶左, 未知能否啟發佢再上一層樓, 仔仔讀 ...

如有信心,加決心去到 TSL 可以令升中更上一層樓就去。

但如果只係為名氣,而名次上係原校已可穩奪 Band 1 側要再諗諗,因未必值得。

回覆 nortybunny 的帖子

咁即佢應該已經係Band one, 真係一動不如一靜,係我嘅我唔會轉.觀塘都有一間男校Band one

我個女係五年級轉的, 但情況不同, 因為阿囡當時嘅成績,再升上去都佢冇可能升到原校嘅中學, 而且佢嗰區冇中間band 2學校, 在一個冇出路嘅情況之下我只有跳走.

而家已經讀咗一年嚟緊升小六, 佢現在反而好開心, 因為已經唔需要需要越級挑戰⋯⋯喺學校反而能夠攞到好成績,自信心高咗, 呈一暫時band 1. 希望嚟緊兩次都可以好似成績

現在阿囡就喺油尖旺網了.

nortybunny 發表於 21-7-26 17:46
級10佢仲要加鞭
認真的,令朗學校學生既中文水平普遍較一般手,不如早D專心攪好佢
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

WWW仔女升中 發表於 21-7-26 19:09
回覆 nortybunny 的帖子

咁即佢應該已經係Band one, 真係一動不如一靜,係我嘅我唔會轉.觀塘都有一間男校B ...

多謝你意見,希望你女女取得好成績(emoji)(emoji)

一動不如一靜,唔係能力問題,萬一一時未及適應考試模式,成績表出嚟有機會唔夠靚仔

Joanlpk 發表於 21-7-27 15:24
一動不如一靜,唔係能力問題,萬一一時未及適應考試模式,成績表出嚟有機會唔夠靚仔
...

呢個係最擔心既問題

nortybunny 發表於 21-7-26 12:43
仔仔讀緊傳統英小, 也讀得開心, 但不是一條龍小學, TSL 有2ND 機會......_掙扎中..... ...
我唔會起呈分前轉一間非龍非直既學校,轉新環境係要時間適應,有啲好快,有啲好慢,正如我阿大,初小轉校都要差不多1年成績要重回正軌,但到畢業時,都係未完全適應到,所以非有back up,唔值得。

回覆樓主:

讀得好唔會轉

呈分先嚟轉去一間冇龍嘅小學,我就唔會咁做

多謝咁多位寶貴意見,感激,考慮只是校網較好同升中派位結果,但我都明好大風險
‹ 上一主題|下一主題