用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 龍校的迷思
樓主: BabyBookBu
go

龍校的迷思   [複製鏈接]

balls 發表於 21-5-19 16:27
係啊,其實無論咩學校都係要保持戰鬥格,只不過真神龍嘅話真係會少點煩惱,起碼唔需要喺茫茫公海中浮沉。
...

對,就算讀100%龍都要保持戰鬥心。如果hea 足6年上中學部,自幼養成呢個心態,高中時都好難突然醒覺,發奮圖強去考DSE.

creambun 發表於 21-5-19 16:45
係香港讀書真係無乜邊間無壓力。你暫時只見到非龍校的升中壓力。但不同龍校內部的壓力你只是未知道罷了。
...

小朋友讀緊100%龍,內部真係冇乜壓力。學校程度ok, 跟到進度就可以,慳番好多時間金錢外補  少功課加上冇咗升中壓力,同學仔好多都多才多藝!

Gummama 發表於 21-5-19 16:55
小朋友讀緊100%龍,內部真係冇乜壓力。學校程度ok, 跟到進度就可以,慳番好多時間金錢外補  少功課 ...

係,無乜需要拗。當然阿媽要做龍校top果d都無得hea,但係係個人選擇

小朋友讀緊100%龍,內部真係冇乜壓力。學校程度ok, 跟到進度就可以,慳番好多時間金錢外補  少功課 ...
唔駛一定係龍,直中都慳返唔少時間,金錢玩其他課外。

Jean1769 發表於 21-5-19 17:11
係,無乜需要拗。當然阿媽要做龍校top果d都無得hea,但係係個人選擇

係呀,我心頭唔高,直上中學部已經可以,冇壓力要考神校 起碼喺龍校有呢個選擇。

回覆樓主:

龍校進可攻退可守,有保本,點都係好過一般死谷爛谷博成績既小學,無可否認家長和小朋友心理壓力都細d

PTL_L 發表於 21-5-19 17:16
唔駛一定係龍,直中都慳返唔少時間,金錢玩其他課外。

其實要考入去的小學,小朋友底子普遍唔錯, 而且學校學術偏深,維持住中中等等的成績,到中學才發力也不遲。

Gummama 發表於 21-5-19 17:25
其實要考入去的小學,小朋友底子普遍唔錯, 而且學校學術偏深,維持住中中等等的成績,到中學才發力也不遲 ...
其實除咗考入去既小學外,會見到大部分有直中既都傳統名津,呢班學生雖然大部份搞珠入,但有係old boys ,old girls 小朋友,亦吸引到有質素既扣門、插班生,就算大抽獎入既都有部分家長都係有部署地抽入,所以質素都可以。

PTL_L 發表於 21-5-19 17:49
其實除咗考入去既小學外,會見到大部分有直中既都傳統名津,呢班學生雖然大部份搞珠入,但有係old boys ,ol ...

我諗大部分揀得龍/有直中嘅家長唔想喺小學過度催谷學術,多啲發展其他興趣。
小學打好基礎同埋培養學習動機比分數重要,好多小學平平中學跑出嘅就係嬴學習態度。

Gummama 發表於 21-5-19 18:00
我諗大部分揀得龍/有直中嘅家長唔想喺小學過度催谷學術,多啲發展其他興趣。
小學打好基礎同埋培養 ...

認同

話說同朋友傾開,佢提起佢小朋友舊校啲進取家長,真係一分都不想失又不能少(讀冇龍冇直既小學),攞既要係100/99/98,中英數都係,最重要係小朋友又配合,每日都做額外練習,操到盡量唔失分。但問題嚟喇,升上中學呢?仲要夠父母操?操到幾時?青春期既自主神經好跳脫,真係會咁聽話?有時我會諗,如果呢個家長係我朋友,我會唔會多事提下佢呢?

不嬲都係冇最好的學校,只有最適合的學校。讀甚麼學校都係no pain no gain,想要好成績只有不斷努力。朋友仔係名私小,佢地其實都係靠家長背後發功多,學校裡面都係有同學跟唔上或者家長頂唔順要轉學的。這點同普通津校或者其他龍校都係一樣。

PTL_L 發表於 21-5-19 18:07
認同

話說同朋友傾開,佢提起佢小朋友舊校啲進取家長,真係一分都不想失又不能少(讀冇龍冇直 ...

明白冇龍/直中的真係一分不能少。我阿媽當年就好似你位朋友咁, 操到我以級頭成績入名中,但過分操練令我討厭讀書,加上中學對手強勁,之後嘅成績係free fall 狀態。
我的中同自小父母冇比壓力,由初中成績一般,到高中後來居上幾條A讀神科,所以令我有呢番領悟。

Gummama 發表於 21-5-19 18:24
明白冇龍/直中的真係一分不能少。我阿媽當年就好似你位朋友咁, 操到我以級頭成績入名中,但過分操練令我討 ...
所以我都認為小學階段培養學習態度比分數更重要。

PTL_L 發表於 21-5-19 18:38
所以我都認為小學階段培養學習態度比分數更重要。

培養學習態度和學習習慣真係好重要。

唔知你講邊間龍校,但我小朋友讀果間完全唔似你講,老師好有愛心,會幫助成績唔好嘅小朋友。以我了解,部分成績好top嘅私小似你講,好多讀唔到嘅小朋友會轉校,龍校大多壓力細好多。

Jean1769 發表於 21-5-19 10:12
係,除非指明100%升上中學部的真龍。否則六年又係要keep住谷,咁當然比無中學好
...

我以為100%升中先係龍校,如果只係半龍,情況又唔同晒。

Gummama 發表於 21-5-19 18:00
小學打好基礎同埋培養 ...

係,每個家庭選擇唔同,無必要拗。二線龍VS一線小,我都揀咗二線龍。我同意no pains no gains,但我都唔想小朋友只谷成績,咁細個日日戰鬥格唔係我嘅培養目標。

PTL_L 發表於 21-5-19 12:30
龍校唔止一種,津龍只有Mary ,其餘大多都是直或私龍,認同讀龍校唔係唔駛讀書,亦需要父母跟進,但起香港讀 ...

我阿大嚟緊要玩升中,又要有cert 又要入隊,最重要係keep住成績,怕呈分突然失手,自行唔得又要講運...

我阿細嚟緊升龍小,小一飛咗嘅內容已經自己教完,完全冇諗過hea,希望保持中遊位置,至少偶一失手冇咁驚,反而興趣可以隨心,想玩就學,唔想玩就停,廻唔使整portfolio 。

醒目開學勳章 王國長老

唔知回覆嘅帖之中,有幾多人係用家,但好似比用家更清楚

deco99 發表於 21-5-19 19:54
係,每個家庭選擇唔同,無必要拗。二線龍VS一線小,我都揀咗二線龍。我同意no pains no gains,但我都唔想 ...

我當初也放棄了有直中嘅傳統女校,就係唔想日日逼迫佢做功課  就算直中banding 比龍校高少少,我都冇後悔。
‹ 上一主題|下一主題