用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 05-06年升讀小三的家長, 請進入>>
樓主: siulisa
go

05-06年升讀小三的家長, 請進入>> [複製鏈接]

Re: 05-06年升讀小三的家長(妳

jazzmama

一言九頂 ∼∼∼∼∼∼萬象更新
兩句都來得應景呀!

Dear All,

My son also will be a P.3 student.

Hi Jazzmama,

一言九頂 ? - Sometimes la !
:-P

wwyee 寫道:
係怕佢頂咀,谷到你嘔血先死呀!

希望呀仔中英文默書唔好孖date。
希望呀仔唔好咁多咀。
希望呀仔比人罰小d。
希望呀仔做功課快d。
希望呀仔醒dd。

放心喇, 妳愿望一定成真

hi easy,

Happy to see you here again.
I am in trouble again.  
If you have time, I want to chat w/ you again.

你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

Hi jazzmama,

Happy to see you too.

Don't be hesitate to chat me anytime.
I have dayoff today.
What is your trouble ? Send PM to me.
:-P

me too. 想

小三係一個難關, 功課加深, 思想開始人細鬼大, 但又知d唔知d, 一言九頂, 唉..........總之就激氣勞氣駛氣, 大家都有排受

我個囡都升小三, 真係一諗暑假就完就驚!

Beautymum 寫道:
我個囡都升小三, 真係一諗暑假就完就驚!

我都係呀, 一諗又要勞氣叫佢

仲唔知學校會唔會特別為評核試而操佢地, 諗起又驚多幾分.

siulisa 寫道:
小三係一個難關, 功課加深, 思想開始人細鬼大, 但又知d唔知d, 一言九頂, 唉..........總之就激氣勞氣駛氣, 大家都有排受

Ha, this is quite true!   And a lot of BCA assessment exercises too!  

醒目開學勳章

HI :

我個囡囡都係九月升小三,  嘆了兩年今年轉傳統教學她都要辛苦D,  睇完今年新學期D書,  最深個科係中文, 而家我都開始操緊的中文,  評估試我反而冇想.

siulisa

Hi, 我只係買左d練習俾佢做, 我係在職媽媽, 都無時間陪佢。
你仔仔補習ok嗎, 是否補全科? 每天都會補習嗎? 我女女暫時未補習, 不過遲d三年級就唔知啦! :-|
siulisa 寫道:
joanneka

冇乜特別呀, 但就開始幫佢補習囉.

妳呢?

小女都是今年升小三, 時時同細佬爭o野玩, 話佢大個啦, 唔好同細佬爭o野玩, 佢就話我偏心, 錫細佬唔錫佢.  我就想快o的放完暑假, 他們兩姐弟日日掛住看電視, 因我要返工,  日日開住個電視做公文數, 平時5-10分鐘做完(我在的時候), 依家要半個鐘至一個鐘才做完. 回家罵他們, 老公就話不如唔好做, 攪到依家兩姐弟時時話, 寧願daddy在家, 好過mammy
真係氣死我.  希望快o的放完暑假等他兩姐弟回覆有規律的時間表可能會好o的(關係都好o的).  至於小三評核試, 我想學校一開學就應該會通知我們怎樣操佢地, 到時候再幫她排時間表.  

joanneka

我都係在職媽媽, 佢只係二, 四補咋, 補英文同數學, 其它科等開佐學睇

WYmom 寫道:
[quote]
siulisa 寫道:

我諗到時仲要加埋冇氣添呀

Ha, this is quite true!   And a lot of BCA assessment exercises too!  [/quote]

siulisa

你仔仔有無參加d課外活動呀, 我女女有彈琴, 游水, 畫畫 & 公文呀, 星期六日我仲累過返工呀!    [quote]
siulisa 寫道:
joanneka

我都係在職媽媽, 佢只係二, 四補咋, 補英文同數學, 其它科等開佐學睇

joanneka

同妳女女一樣, 但就冇學公文, 不過游水只係暑假學, 學到8月30日就完結. 我都係星期六最忙

FengMaMa,
我個仔都係九月升小三, 佢最弱係中文, 尤其係作文....唔知三年級要作幾多字?
其實似媽咪番學多過仔女自己番學......佢

各位,

我個囡都係會升3年級, 暑假除了一本暑期作業, 仲有一本英文的accessment作業, 不過真係幾深, 仲要有past tense, 佢都未學過.  我都驚阿女升上3年級辛苦, 因為跟住出年仲要分班, 入唔入到精英班就靠今年了.

‹ 上一主題|下一主題