用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教vs九龍灣聖若瑟英小vs禮賢vs音小
樓主: CDYSY
go

高主教vs九龍灣聖若瑟英小vs禮賢vs音小 [複製鏈接]

多謝咁多位寶貴嘅意見,我自己都考慮左幾日,亦等埋今日自行派位嘅結果(衰左),決定選擇高主教 offer,其他會放位的。

一來有一間唔錯嘅中學backup,如果仔仔讀得好仲有機會更上一層樓(希望),阿妹如在12網的話,第時就更加多好嘅學校可選(但要先睇睇阿妹係咩料,而家先得歲幾)

若果仔仔真係讀/搞唔掂(保佑不會),到時再另覓更適合學校

PS 九龍灣聖若瑟冇去尖沙咀校車,我在網址查閲過,如果選擇呢間都要搬

CDYSY 發表於 20-11-20 01:57
男仔  (已收offer),有妹跟尾
聽話受教守規矩、可谷、中英文底子唔差、但普通話唔得
住址不是問題(本來住尖 ...

禮賢,音小  

回覆 PTL_L 的帖子

請問如何申請?因為我計劃仔仔讀高幼升中小 但住東區 見東區比灣仔區多少少好既男女校

Ethanfan 發表於 20-12-14 23:34

請問如何申請?因為我計劃仔仔讀高幼升中小 但住東區 見東區比灣仔區多少少好既男女校 ...
你意思係如何起升小時揀返東區中文小學,對嗎?
如是,自行階段可揀東區心儀小學,如幸運應可離場,如不幸運,你要考慮夠唔夠膽唔要升高小既優勢(如高小收,因不是100%收返上高小)。

如果高小不收,就可玩大抽獎(跟住址,即你是東區咪揀返東區囉)

高主教

小學有乜好撿,當然撿近屋企果間啦,比來比去無意義,學的好升中學想去咩學校都得

HOWARDTSE 發表於 20-12-16 09:27
小學有乜好撿,當然撿近屋企果間啦,比來比去無意義,學的好升中學想去咩學校都得 ...
問題是,你確保到自己小朋友呈分時既能力嗎?實在太多影響既因素,就算而家小朋友能力突出,但難保數年後被人迎頭趕上。
另一方面,師兄師姐pre s 1成績直接影響師弟師妹既升band 1中學學位數量的,所以多band 1中學位的區分是較容易修讀,如少的,就競爭較大了。

無能力去乜地方都無用啦,無能力去個壓力小的學校可能仲好點

HOWARDTSE 發表於 20-12-16 17:01

無能力去乜地方都無用啦,無能力去個壓力小的學校可能仲好點 ...

唔完全認同,學習氛圍好重要,「近朱者赤 近墨者黑」有啲小朋友就是要呢種學習氛圍激發潛能,剛升小就認輸?
另外,如明知自己小朋友能力有限,更加要搵升中壓力少的學校,任何小學都會為升中作準備,你自己無所謂,但學校一定唔會,俾你讀樓下二線小學都好,升中壓力可能比一線更吃力,辛苦。

不是不是 我說得不清楚 我意思是如果高幼成功升高小 高小升中時我捒返東區14 網

Ethanfan 發表於 20-12-16 22:06

不是不是 我說得不清楚 我意思是如果高幼成功升高小 高小升中時我捒返東區14 網 ...
明白了,升中係東區,12,14網只是升小時劃分
當然可以呀,先在自行一,自二揀心儀東區中學。如真是好想又好有信心,是可以於大抽獎時將校網轉返東區(住址),那乙部就可以填返東區網內學校,但亦代表你放棄高記直屬位,要出公海與其他人爭了。

如不將升中校網轉回(即往址網)的話,乙部是不能填東區,只可填灣仔區,因高小屬灣仔區。當然,會有借位情況,那係就可以乙部填東區借位,但要提提,借位會少啲,加上要有放棄直屬乙一的勇氣來填借位東區的學位。

Ethanfan 發表於 20-12-16 22:06

不是不是 我說得不清楚 我意思是如果高幼成功升高小 高小升中時我捒返東區14 網 ...
升中大抽獎甲部是可以填跨區,所以甲部都可填東區中學

回覆樓主:

高小
‹ 上一主題|下一主題