用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Joyful一問
樓主: Kannyyyyyyy325
go

Joyful一問 [複製鏈接]

回覆 prswinki 的帖子

你系邊間分校呀?咁你小朋友k1?可以同外籍老師對答溝通嗎?

回覆 Kannyyyyyyy325 的帖子

新校係屯門嗎?

回覆 sw.wong 的帖子

系呀~

Kannyyyyyyy325 發表於 20-5-31 22:19

你系邊間分校呀?咁你小朋友k1?可以同外籍老師對答溝通嗎?

麗城分校。我囝囝K1已可以全英同老師交流,屋企只有姐姐講英文同我會伴讀英文書,所以算唔錯。

而家囝囝K2,嚟緊會讀IS。但你要預joyful中文得3成時間,如果考直私要谷中文。另外,讀官津小一銜接會辛苦,因為本身課程唔係用填鴨式,要適應期。

小朋友火炭分校畢業,學術上完全可以銜接津小,不用擔心

回覆 Jaby 的帖子

咁佢有出面外補嗎?定只系學校only?

沒有,如果想考直私,建議外補,考cert

Kannyyyyyyy325 發表於 20-5-22 22:35
有用家可以分享一下對joyful 既conment嗎?聽聞讀一年N小朋友英文已進步好多?

...

我小朋友讀PN既am班,9月開學時大約17個學生,3位老師,返學好開心,英普都進步得好快,10月,11月,12月都有小朋友插班入,大約22位同學左右。
停課期間,開頭2月係video, 3月已經有zoom同每星期有learning materials (教具)拎返屋企同小朋友玩。
am班會多人d, pm班9月開學好似10個左右,每個月會多人插班。

請問麗城分校d老師有愛心嗎?我囡黎緊讀K1, 因本身屋企語境只得廣柬話,怕佢返學英普難適應。另外停課期間有zoom 及video 支援嗎?足夠嗎?Thanks.

Ftm2020 發表於 20-8-6 04:06

請問麗城分校d老師有愛心嗎?我囡黎緊讀K1, 因本身屋企語境只得廣柬話,怕佢返學英 ...

麗城老師好好,不用擔心。
同埋麗城好似係學校既headquarters 咁,Ms Shirley (即係學校話事人)長期駐麗城校睇住。
k1應該好快適應,之前疫情,每星期有video 有zoom,仲每星期有d material pack返學校拎,支援算充足。

回覆 蚊蚊mosquito 的帖子

Thanks for sharing! 請問校監事件學校如何處理及同家長交代?有受影響小朋友嗎?佢仲係度教嗎?我睇完呢单新聞有d擔心,thanks

Ftm2020 發表於 20-8-10 08:07
回覆 蚊蚊mosquito 的帖子

Thanks for sharing! 請問校監事件學校如何處理及同家長交代?有受影響小朋友嗎 ...

冇再係度教
因為件事係再上一個學年,果時我小朋友未入學,我不太清楚詳細

Ftm2020 發表於 20-8-6 04:06

請問麗城分校d老師有愛心嗎?我囡黎緊讀K1, 因本身屋企語境只得廣柬話,怕佢返學英 ...

麗城老師好好。疫情其間一星期4日40分土鐘zoom,外加5-10個video 同埋工作紙&art material。算係幾有心幫小朋友跟進度。

本身我除咗伴讀同姐姐會講英文,我屋企用廣東話,小朋友唔難適應。但始終英文7普通話3,小朋友英文流利,但普通話就少講啲,但都明的。

我女當年讀左一年joyful n班,佢中B遲開學,但到7月時已可用簡單普通話交談。英文當時已從學校學完26個beginning sound, 並可以分辨詞語個Beginning sound。 小朋友番學極開心,老師有愛心。最後都係有龍校offer轉走。我家長會都忍唔住喊左出來!
‹ 上一主題|下一主題