用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 長天報到區
樓主: shirleyt
go

長天報到區 [複製鏈接]

我都收到,但仍在煩惱中:長天 vs 匯基
因為仔鐘意STEM, 跨區來參觀便愛上,但對長天認識不深,想請教長天視藝科發展如何?視藝老師好嗎?因為小兒科學之外,對設計也很有興趣。另外,宗教氣氛濃厚嗎?會用心
幫助同學成為更好的教徒?最後,校園氣氛融洽嗎?男校會多衝突?老師對同學成長社交各方面問有細心輔導跟進嗎?請問教學方法是否比較傳統?功課會多或催谷?希望有前輩指教!🙏🏻🙏🏻

V.G 發表於 20-4-9 00:57
因為仔鐘意STEM, 跨區來參觀便愛上,但對長天認識不深,想請教長天 ...
我都係長天VS匯基, 我地揀咗匯基.

回覆 V.G 的帖子

長天的stem都唔差。仔仔小五時參加學校的stem小組,每星期有一天放學就啦大隊去長天,由長天的哥哥教他們寫program. 所以長天在stem方面都做得唔錯!

newcomer550 發表於 20-4-9 09:16
我都係長天VS匯基, 我地揀咗匯基.
點解呀? 可否一齊研究下? 你兒子喜歡科學嗎? 滙基科學不是強項,但我兒子最喜歡科學和視藝,我們去長天參觀時,在幾個實驗室跟學長玩實驗,我仔開心到暈左,感覺佢地做得好出色,不過完全不知道視藝科如何?視藝方面,匯基東九龍又俾我地好好印象喎!

hkmissfan 發表於 20-4-9 10:57
回覆 V.G 的帖子

長天的stem都唔差。仔仔小五時參加學校的stem小組,每星期有一天放學就啦大隊去長天,由 ...
對呀! 最初就是被他們的stem吸引才跨區來參觀的,來到便愛上了,第一間參觀,都未玩完晒啲Lab, 就要聽校長簡介會,阿仔聽校長講到一半已經話,我要讀呢間! 之後想再參觀,都因為地鐵果度開始有人抗爭而被迫中斷,都無機會睇晒間學校。

回覆 V.G 的帖子

我覺得你應該問番小朋友:佢鍾意男校定男女?
如果兩間都參觀過,佢鍾意邊間多啲?
其實兩間學校校風都好,小朋友的意願都好重要,要讀六年的是他,不是我們!
所以我在選自行時,選哪兩間?自一,自二的排位?都係我仔自己話事!

hkmissfan 發表於 20-4-9 17:03
回覆 V.G 的帖子

我覺得你應該問番小朋友:佢鍾意男校定男女?
同意呀! 因為是他自己上學的。他有主見,同時都會受我們影響,他不太在意男校還是男女校,問他喜歡哪一間,一時長天,一時匯基,沒有定案。所以我們給他的資訊會對他有影響力。

因為仔鐘意STEM, 跨區來參觀便愛上,但對長天認識不深,想請教長天 ...

視藝 - 高中DSE課程有VA讀,教授老師係好資深的。不過我仔唔鐘意VA,我冇太多研究同其他學校對比。
STEM - 呢方面你唔洗擔心,多嘢學到你驚 同埋搵好多拔尖資源同參加校外科學比賽,機械人有之,創意科技有之,齋做卷嘅科學比賽有之。
宗教 - 始終係教區學校,都OK架。每年都有同學領洗成為教友的。
男校相處 - 我對比我女讀男女校,我覺得男校反而單純啲,冇咩機心,咁耐以嚟冇聽過有同學打交。
成長社交 - 正常支援會有
教學/功課 - 因有分精英班,每班功課都有啲分別。唔算催谷。

duplicate, deleted

男仔之間相處其實很真,未入男校前,會以為男仔一定喜歡郁手郁腳,作為家長真的很怕會有打架事件,但事實並非如始,呀仔和同學相處得很好,是是非非亦比較少,可能男孩子比較爽朗,少了那些呀A唔喜歡呀B那些情況(emoji)(emoji)(emoji)

silvia_ng 發表於 20-4-9 18:52
視藝 - 高中DSE課程有VA讀,教授老師係好資深的。不過我仔唔鐘意VA,我冇太多研究同其他學校對比。
STEM - ...
十分感謝你鉅細無遺咁回覆我嘅疑問,減少了好一些顧慮,感謝萬分!

Yvonnehoney 發表於 20-4-9 21:46
男仔之間相處其實很真,未入男校前,會以為男仔一定喜歡郁手郁腳,作為家長真的很怕會有打架事件,但事實並 ...
唔講唔知,原來我真的對男校有偏見呀!謝謝分享!

V.G 發表於 20-4-9 22:00
唔講唔知,原來我真的對男校有偏見呀!謝謝分享!

唔好客氣,我相信兩間都係好好嘅學校,都係有心去培育我哋嘅下一代,如果有機會嘅話,再和呀仔再去呢兩間學校行吓睇吓,讓佢感受下自己喜歡邊度多啲

想借位一問:仔有長天,另匯基在pending中。因為知道呢排開始匯基會再call人,所以想諗定先。
長天近屋企,仔喜愛運動,數學也不錯,相信佢入讀會幾開心。另方面,匯基男女校丶設施更完善、有外語學,好似比較幫助佢全面發展多D,而且在敎學模式上更學習自主。但離家較遠,在運動上也應不及長天般看重。
兩者應如何抉擇呢?請賜教

Gooblovebb 發表於 20-4-16 20:42
想借位一問:仔有長天,另匯基在pending中。因為知道呢排開始匯基會再call人,所以想諗定先。
長天近屋企, ...

講運動,長天出色好多,如果佢放學後要練習或校隊,住得近好好多。至於外語,講真都係好初級嘅,如果小朋友冇興趣但又必修,唔知好定唔好。

Gooblovebb 發表於 20-4-16 20:42
長天近屋企, ...

男女校 vs 男校已經係最先決考慮

最重要係你仔鐘意邊款學校?

bbba05 發表於 20-4-16 21:16
講運動,長天出色好多,如果佢放學後要練習或校隊,住得近好好多。至於外語,講真都係好初級嘅,如果小朋 ...

運動係長天好吸引的地方,所以真係好吸引

boboT 發表於 20-4-16 21:16
男女校 vs 男校已經係最先決考慮

最重要係你仔鐘意邊款學校?

我地覺得男女校好點,佢自己呢方面就冇取向

Gooblovebb 發表於 20-4-16 23:08
我地覺得男女校好點,佢自己呢方面就冇取向

祝你如願以償

回覆樓主:

想問大家
今年自行想報長天
如果不是疫情 面試形式是怎樣進行呢?
感謝
‹ 上一主題|下一主題