用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Deleted
樓主: kimlam953
go

Deleted [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 19-12-22 16:05
2我唔太認同
「有做」同「成效」永遠係兩回事。正如間間學校都有教中英數常,唔等於間間學校都教得好
...

尊重版主意見。
但比較緊 SPB 跟港同,以我個人所知SPB 絕對不會在這方面遜色!

kimlam953 發表於 19-12-22 18:09
多謝你的advice! 比較有興趣想知的是3. Happy school 是否大部分要靠家長外補?
而SPB比較不需要?謝謝!
...

我個人唔信 happy school, 以我所聽所聞,學生在校可 happy,原因係小朋友在外已學過,係學校可輕鬆再復習!亦因唔需要太追功課,而有餘力,放學盡情去玩 ECA。

你同家人覺得 SPB 好,只係因為佢名校同兄弟情。咁你對佢課程、教育模式有冇意見?

港同雖然唔係傳統名校,但成績好,課程你亦相對理解同鍾意,佢亦有全人教育。以前遇過舊生,佢話學校好多獎學金鼓勵同學努力發展同讀書。佢夢想職業唔係傳統職業,老師亦畀好多意見同幫助佢。

1998Ruby1998 發表於 19-12-22 20:12
你同家人覺得 SPB 好,只係因為佢名校同兄弟情。咁你對佢課程、教育模式有冇意見?

港同雖然唔係傳統名校 ...

Del

回覆 lskstephen 的帖子

我唔知你指嘅happy school係邊閰,我就講港同,當年我仔小一英文第一次默書係默10詞語(淺嘅)。另一間私校默10句句子,我又比較下佢哋DSE英文成績,港同名顯較優勝。當年我仔小一英文經常冇功課,只係睇20mins圖書,記錄書名同睇咗嘅時間就得。目的要培養佢哋嘅閱讀興趣同語文能力,我仔整個小學階段睇咗海量嘅圖書,天文、地理、科學、歷史乜都有興趣睇,完美示範自主學習嘅power,小六畢業做graduation project時,已經可以自己去成人圖書館借成人嘅英文書黎做project,自己搞掂。不過自主學習跟積優(小學階段嘅考試高分)係的確冇乜必然關係,未必係所有家長想要嘅嘢。

haihaimom 發表於 19-12-22 21:21

我唔知你指嘅happy school係邊閰,我就講港同,當年我仔小一英文第一次默書係默10 ...
Del

回覆 kimlam953 的帖子

你可以參考書院DSE成績,我自己要求低,唔作得準

haihaimom 發表於 19-12-22 21:21

我唔知你指嘅happy school係邊閰,我就講港同,當年我仔小一英文第一次默書係默10 ...

恭喜你小朋友搵到合適嘅學校,發揮所長!

只想提樓主, 不要盲目相信 happy school,從來 happy 唔 happy 要睇學生能力, SPB 跟港同皆畀 12 年時間培養學生,係無升中壓力下,在啟發學生自主學習方面,我唔會覺得有乜大分別!

但 happy school 從來係小學區一個惹火問題,唔想挑起事端,只想樓主三思!

回覆樓主:

港小從來都冇稱自己是happy school (至少呢幾年冇)
學校方面亦同家長多次提及港小不是happy school

而以我個人認為,港小可以happy地讀,不過成績多數會在較後一批,前列份子仍算勤力的,雖然比其他一線小學仍輕鬆一點
當然,勤力不代表補習多,我女成績算唔錯但亦冇乜補習,但跟功課都算貼

我覺得點解港同同其他學校比會讀得輕鬆一點既主要原因有兩個:
1. 學生本身聰明,上手自然快,學校又唔會死谷。我親眼見太多一線小學生因為太谷而令學習興趣越來越低,成績越來越差,落入惡性循環
2. 學校做既功課同assessment 比較少抄寫,著重思考同表達,如果學生聰明自然能夠越來越學得快,當然如果差少少或學習態度欠佳可能會覺得更吃力

我亦認識唔少spb既家長,我相信spb比好多男校(db,ls,qc,兩間華仁之類)更“傳統”(我自己也是讀這幾間其中之一),樓主適宜了解多一點先決定

當然,如果計舊生網絡就冇得比較

我非常同意你一點,係學習的確要配合孩子性格,家長理念亦必須相近,我亦相信SPB一定係好學校,完全唔會懷疑佢嘅實力,加上傳统名校,舊生網絡亦唔係港同可比。

lskstephen 發表於 19-12-22 19:47
我個人唔信 happy school, 以我所聽所聞,學生在校可 happy,原因係小朋友在外已學過,係學校可輕鬆再復習 ...

agree. 小小分享。

my son got offers from 港同及SPB.

港同揀嘅小朋友絕對係要有學術,三面的面試,本人覺得唔淺。小朋友要有“底子”。

相反,有點意外SPB二面只係啲基本邏輯,日常對答,認幾隻簡單嘅字。

樓主:問多啲用家兩間學校課程,小朋友外補情況,再作決定。兩間各有各好,在於你的教育理念。

LinusYip 發表於 19-12-22 23:06
港小從來都冇稱自己是happy school (至少呢幾年冇)

Del

kimlam953 發表於 19-12-23 08:42
想請教project評分?要家長幫手做嗎?

自問不是熱衷做project的家長..

我都唔鐘意做project,尤其幫小朋友做手工果類
小一印象中有兩三個幫過下手,好似用磁石(學校供應)做船仔/車之類,另外有啲VA project我地就冇幫手叫佢自己做

而家佢三年班,就算有project 通常都係幫佢開電腦同login之後自己做,最多試過一次去公園執樹枝

我估做project 算比其他學校多少少,但又唔算好多,高小應該會多啲,但應該要佢地自己做

我女只一星期補一個鐘monxxx tree,英文算ok,唔太多外補,不過佢算聰明果批,唔駛點讀都算成績唔錯

當然,有外補可能成績會更好(尤其grammer 之類有操會好過冇),但又未必有時間/金錢

LinusYip 發表於 19-12-22 23:06

麥校長主政下,已在課程上有改變,另一 post 亦有家長分享,建議有心入 SPB 嘅家長先了解....

想問下港同功課上的重思考表達有沒有例子?如學生思考力較弱的有能力自己應付定要請父母幫手?

lskstephen 發表於 19-12-22 19:47
我個人唔信 happy school, 以我所聽所聞,學生在校可 happy,原因係小朋友在外已學過,係學校可輕鬆再復習 ...

朋友兩小朋友同時入讀港同和傳統名校,港同的功課和考試明顯相對比較少
所以你說本身在外讀了還是怎樣,兩小朋友一樣都是聰明,一樣都有在外補,但傳統那個做功課有時做到十一點做到喊,最後決定插班港同

說收生聰明,很多傳統學校都收生聰明,一樣谷到爆,所以happy school是相對的

karenaleung 發表於 19-12-22 23:36
agree. 小小分享。

my son got offers from 港同及SPB.

Del

jantan28 發表於 19-12-23 09:12
想問下港同功課上的重思考表達有沒有例子?如學生思考力較弱的有能力自己應付定要請父母幫手?
...

用版友以上磁石project做例子,功課要求唔單係砌一隻車/船,仲要反覆測試多/少磁石對車/船有乜影響,鼓勵小朋友去睇書尋找答案,再將原因同結果係班上講解。所以對發展觀察/思考/表達能力都有幫助。

家長當然可以將分析向小朋友直接講寫答案,亦可以不聞不問由小朋友學幾多得幾多。但大部分家長都會配合,呢個亦係港同三面要見家長原因。

港同測考壓力相對係細,但唔代表隨便hea讀/外補就可以有好成積。

kimlam953 發表於 19-12-23 09:34
SPB有問奧數, 我覺得都不算易

請問問了什麼奧數問題?

lskstephen 發表於 19-12-22 22:27
恭喜你小朋友搵到合適嘅學校,發揮所長!

只想提樓主, 不要盲目相信 happy school,從來 happy 唔 happy ...
其實happy 唔happy, 或者小學happy, 之後點?一直有爭議。朋友子女一個讀SPB,一個讀灣仔最多人想入的女校。好明顯仔學校功課多過女好多,同樣學樂器,仔學校樂隊要求嚴格好多。不過,去到高小, 仔樂器經常可以有獎,閱讀能力高,學業方面完全無需擔心。而女除了英文好好,數學中文堪憂,尤其中文。朋友已經開始物色國際學校,覺得女兒的中文水平,應該沒有可能考到DSE
‹ 上一主題|下一主題