用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問可以中三下學期轉學嗎
樓主: susucathy
go

請問可以中三下學期轉學嗎 [複製鏈接]

回覆 持之以恆 的帖子

我地未搬屋前個女係係大埔讀嘅 我個女話佢係嗰到讀嘅時候過得好開心 同一班嘅人無論男女都可以一齊玩到 就算唔鐘意對方 大聲講出來或者鬧一場交就冇事 聽我可以玩得好開心 但係依間學校 佢唔中意你唔會同你講 會擺係個心到 表面都係笑笑口咁 等到啱時機先一次過爆出來 啲人都好好心機又八卦 無論男女都係咁 跟住仲有人同我咁個女講 你係依啲地方冇心機係冇可能生存得到 佢話佢小學睇唔慣一個人就夾埋其他比較蠢嘅人陷害佢 然後講責任推去比較蠢嘅人到 我想講點解屯門啲人咁細個就可以諗埋依啲野 佢地究竟係係一個點嘅環境長大 先會咁樣諗野 未搬去屯門之前完全冇試過係咁

回覆 持之以恆 的帖子

未搬屋之前我個女喺大埔讀書 佢話嗰度啲人都好好 大家無論男女都可以玩埋一齊 完全唔會有小圈子嘅問題 就算唔妥對方大家講出嚟或者鬧一場交就冇事又可以玩得好開心 但係嚟到屯門讀書之後就好多小圈子出現特別係女仔 之前有個同學同阿女玩得好埋 佢同女講係呢啲地方冇心機完全係生存唔到 我就唔明點解屯門啲人會係咁樣嘅 係佢得嘅生活方式唔一樣 咁細個就係咁樣 仲要唔係一兩個 係全部我女識嘅都係咁 之前仲有同學試過係老師面前扮喊 屈另外一個同學但其實係佢嘅錯 係佢後尾同返我個囡講嘅

susucathy 發表於 19-10-15 20:16
回覆 持之以恆 的帖子

我地未搬屋前個女係係大埔讀嘅 我個女話佢係嗰到讀嘅時候過得好開心 同一班嘅人無論 ...
又未必關區份事,你女情况我仔學校都有發生,老師唔想理又或理唔到咁多。

susucathy 發表於 19-10-15 19:49

唔係 係男女校來 但係佢話啲女仔都好衰 例如之前我幫我個女買左一支比較貴嘅潤唇膏 佢地特登整斷左 依啲野唔止一次 仲有試過趁我女唔係班房 去佢個位拎佢書包來睇 俾我個女撞正 明明我個女已經就算同班都完全冇同佢地接觸 但佢地都係要不停係到講我個女壞話 針對佢 都唔知話佢地妒忌心太強定係點 我個女宜家日日都過得好唔開心

從分享嘅例子,明顯係針對,轉校係比較好D,就算留一年班都係值得嘅,開心學習最重要。jm朋友個孩子給老師針對,返學返得好唔開心,決定轉去一所Banding較低嘅中學,但仍然修讀到自己喜歡的選修科,結果讀得又開心成績又十分好。

susucathy 發表於 19-10-15 20:01
回覆 In2c68 的帖子

宜家間學校啲人際關係冇可能緩解到 我個女依家俾佢地講壞話講到我個女覺得每次見到佢 ...

如果係咁,唔好等到有事先走,為左個女著想,降band都轉吧,反正係讀到去到邊用心d一樣讀到!睇下有無邊間學校有你個女小學的好朋友讀緊,去有熟人係到易融入d!

回覆樓主:

早走早著,已經唔係讀書問題,影響緊個女既身心理。試想一日返學時間仲多過係屋企(扣除訓覺),如果日日返去都唔開心,冇人幫到自己, 到有一日頂唔順到極點爆煲, 唔知會發生咩事。

由大女入中學, 我最緊張係佢人際關係,見到佢識到好幾個固定好朋友先安落D。

kirstyau 發表於 19-10-15 23:55
早走早著,已經唔係讀書問題,影響緊個女既身心理。試想一日返學時間仲多過係屋企(扣除訓覺),如果日日返 ...

有共嗚呀!我也認為中學時期找到"好朋友"十分重要,好大機會會伴隨成長到老。

2jkidsfather    發表於 19-10-17 12:17

kirstyau 發表於 19-10-15 23:55
早走早著,已經唔係讀書問題,影響緊個女既身心理。試想一日返學時間仲多過係屋企(扣除訓覺),如果日日返 ...

我都係咁話,成績當然重要,但可以在中學搵到一兩個好朋友一齊成長更重要!有番一兩個朋友番學都精神d!

回覆 YmOra 的帖子

同banding會唔會插得入?

susucathy 發表於 19-10-17 21:29

無論同banding得唔得,都應盡快行動試咗申請先! 贊同樓上講就算降少少banding, 只要阿女能與同學開心正向相處一齊學習也是值得! 又或者你會否考慮搬噃大埔,阿女試吓可否讀噃之前大埔間學校?應該收噃她機會都大!

唔好誤以為同Banding或更高是沒可能插班成功,對你女兒來說,轉校係比較好,咁!就不要諗太多,盡快轉才是目標,未必如你心願想揀同Band定佭Band中學,其實,甚至高少少Band都要試下去叩,要考慮勝算才去叩就大大減少了成功率了。祝成功!

樓主,小妹忽發奇想,會否考慮於原校留班一年,問題可能會變得容易DD解決。目的係為避開難夾的同學仔。

回覆 lctang 的帖子

阿女轉校前嗰個校長就已經同我地講返返來都唔會再收返 所以……

費事啦 見到大家都係唔係咁好 我今日已經去左兩間學校拎表啦 一間banding好啲 一間冇咁好 都試下先

susucathy 發表於 19-10-18 23:52

費事啦 見到大家都係唔係咁好 我今日已經去左兩間學校拎表啦 一間banding好啲 一間冇咁 ...

預祝轉校成功  
‹ 上一主題|下一主題