用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 土瓜灣基道中學是怎樣的中學?
樓主: martindu
go

土瓜灣基道中學是怎樣的中學? [複製鏈接]

Band 2B-2C,DSE成績一年比一年好,校風嚴謹,老師有愛心

初中
AB兩班英文班, CD兩班中文班
D班是成績較差及留班生
F.1-3 原班升讀
三個班主任
中/英文再按成績分三班上課
即AB班中英文成績頭20一班(E1), 中等成績20個一班(E2),  尾20個又一班(E3)  
中/英文頭20個代表學校參加朗誦比賽
F.2 有國內交流團, F.3-4 海外交流團
除家長日外每年學校都舉辦 F.1 & F.2家長坐談會及F.3選科講座
數次欠交功課將撥入功課班,完成功課後才可離校
學校安排暑期約一星期補習

高中
兩個班主任
按成績分班
按全級名次來選科, 每科約有20人
CD班人數越來越小, 部份海外升讀, 成績較差亦轉讀職業先修
一星期放學後補課三天 (按選修科目而定)
每科老師都開設whatsapp群組跟進功課或測驗考試
老師要求成績六成以上才達標, 未能達標午飯或放學後補課
選修科目如不合格, 學校可能會要求drop科, 專注返五科成績, 希望最小也能達到副學士
學校安排暑期約一星期補習

我留意基道中學有一段時間, 覺得適合小兒那樣自律能力差的學生, 但想問過來人, 學校那樣密集的補課, 會否令學生感壓力? 學生的學習氣氛如何? 學校有提供方法提高學生學習興趣嗎?先謝謝回覆

想知多唔多基道小學一條龍直升上基道中學的學生呢?

回覆 jenfungbb 的帖子

F.1 適應期
F.2 蜜月期, 最開心一年
F.3 辛苦年, 因為要讀齊文理科之科目預備選科

F.4-F.6 轉入直路, 學校才會有無限量補課
其實除了學校外都要睇個小朋友能否谷得上, 而學習氣氛好睇身邊朋輩影響, 因為十五十六歲時候最麻煩, 眼見同學初中時名列前茅, 升高中第一年已經留班! 高中後某些科目不再是死背書而係用推理方式.

回覆 se6b03 的帖子

小女是四年前入讀,唔算多同學是基小

基小最叻個部份同學都選同區Band 1 或 2A

基中是同區較新中學, 近五六年成績開始進步,開始多老師和同學留意

yamyau 發表於 19-7-26 11:28
回覆 se6b03 的帖子

小女是四年前入讀,唔算多同學是基小

小女果屆最少有三十人直升,今年好似少左十几人左右,往年年年都有2x吧,因為小學差果班學生多數都直升,吾直升就會派b3了

瑩希媽媽 發表於 19-7-26 14:03
小女果屆最少有三十人直升,今年好似少左十几人左右,往年年年都有2x吧,因為小學差果班學生多數都直升, ...
係咪只得九龍城基道小學有得直升?油尖旺基道有無直升?

bbforever 發表於 19-7-26 14:09

是的,不過過多兩年,主科一科不合格也不能直升了,有小學同學升左上去不是英文班。朋友講并沒有講到咁谷,反而話個仔天天在學校做完功課回家就一直打機,好hea,亦不是好多功課做,可能英文班多,她说不知道,反正见到個仔天天沒事做,系有功課班,做完才回家,自由參加的

bbforever 發表於 19-7-26 14:09
無!但油麻地基道每年都有幾位係通過自行考入嘅。

回覆 瑩希媽媽 的帖子

補充:
英文班同中文班唔同,用書都唔同(英文、數學、科學),說話考試也不同,成績要求亦唔同,相對補課也小,代表學校出賽也小,放課後練習也小。

功課班是有兩種:
1. 五星同學會,放學後自由參加
2. 一星期數次欠交功課而被班主任點名要求出席

yamyau 發表於 19-7-27 10:26
回覆 瑩希媽媽 的帖子

補充:

應該系每間學校對精英班或英文班要求也是不同吧,正常的

回覆 yamyau 的帖子

謝謝回答, 也解答了我一些疑慮

‹ 上一主題|下一主題