用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1頭生如果乙二放b2因為今年競爭好激烈,是否太保守? ...
樓主: richy
go

B1頭生如果乙二放b2因為今年競爭好激烈,是否太保守? [複製鏈接]

richy 發表於 19-4-29 08:32
如上
其實唔好集中係係B1定B2,唔可以一刀切。不如 critical 啲諗下,可能會更好。
首先將表內學校按照小朋友同埋你心目中既喜好排名,喺前三分一學位數嗰度畫條線。線下既學校係你唔會派到既學校。
然後,你考慮下,線上既學校係唔係間間都接受到,如果係既話,你點都派到接受到既學校,根本唔需要煩。
如果線上既學校唔係間間你小朋友同你都接受到既話,你就需要諗下策略,策略不外乎睇下典型競爭對手點排,博弈論既實戰,然後睇下點樣可以 outsmart  你既競爭對手。

Arabellahk    發表於 19-4-29 13:12

cowboybaby 發表於 19-4-29 10:57
唔該曬,有埋份list 好清楚  他區得少量學校和2/3個位,都唔容易  同埋95區跳出去會唔 ...
嘜唔係個個人都係揸住同一份教育局既 list 揀學校既咩?

hkpapa852 發表於 19-4-29 10:50
SPC本身水平, 都未試過差到好似SLS, 王華湘咁
我反而覺得係辦學團體既理念同策略問題,慈幼會既理念係按照聖若望鮑思高既教育理念,強調德、智、體、群、美、靈六育,希望以理智發揮正確人生觀,以宗教之善薰陶品德,同埋以仁愛、親切之情循循善誘。佢哋亦都強調,只要唔係犯法既,嘜都可以做,所以學校比較自由。
其實學業成績只係佢哋六育中「智」既一部分,只係喺香港大部分家長過於強調咗「智」裡面既成績部分。

Arabellahk    發表於 19-4-29 13:12

cowboybaby 發表於 19-4-29 10:57
唔該曬,有埋份list 好清楚  他區得少量學校和2/3個位,都唔容易  同埋95區跳出去會唔 ...

先要知道位多位少與盡力為孩子增取入學機會要分開去諗,"命中率"好微都大於""零""嘛!就算填咗都無損最差被派到一所區內B2a熱校,只要係B1生就可以盡填B1中學。另外,去到乙部大抽獎程序,只計你本區所屬Banding,不會因為你所選擇嘅他區中學的位置而再重新比較一次孩子的Banding如响該區的Banding位置。放心填孩子所屬嘅B1組別能行駛嘅第一優先選校權吧!

王家爸爸 發表於 19-4-29 10:58
其實唔好集中係係B1定B2,唔可以一刀切。不如 critical 啲諗下,可能會更好。
首先將表內學校按照小朋友同 ...
好啱

如果b2是大熱也是難說

young8888 發表於 19-4-29 13:33
如果b2是大熱也是難說
除非佢大熱到B2生都抽唔入, 如果係咁學校應該會叫B2生唔好揀呢間B2學校喇, 因為B1生都抽唔入, B2生又點會抽入呢?
個人認為老師叫B2學生放咩學校係乙一/二, 嗰間就會係B1生既底線!

YmOra 發表於 19-4-29 12:27
先要知道位多位少與盡力為孩子增取入學機會要分開去諗,"命中率"好微都大於""零""嘛!就算填咗都無損最差 ...

明白曬,thx so much!

王家爸爸 發表於 19-4-29 11:00
嘜唔係個個人都係揸住同一份教育局既 list 揀學校既咩?

因為仲未係小六生,入黎學野咋

pccw2017    發表於 19-4-30 09:45

cowboybaby 發表於 19-4-29 22:30

啱架!小五生家長早DD知到遊戲玩法和與本屆升中程序家長同走一趟,出年輪到自己就容易好多了。

YmOra 發表於 19-4-30 07:46
啱架!小五生家長早DD知到遊戲玩法和與本屆升中程序家長同走一趟,出年輪到自己就容易好多了。
...

自己小朋友叻叻就真係容易得多喇😅😅

hkpapa852 發表於 19-4-29 10:50
SPC本身水平, 都未試過差到好似SLS, 王華湘咁

王華湘點差法

nillnill 發表於 19-4-30 08:45
自己小朋友叻叻就真係容易得多喇😅😅

都未必架!我區有Djm成績只屬B2b、B2c學生,她們早在小三就開始為孩子去聽中學簡介會,因為孩子屬比較懶散型,jm就盡量揀D適合孩子的中學,結果响小六選校填得好容易,事前準備功夫做得好,點都會易DD入手嘅!

bb鼠 發表於 19-4-30 09:56
王華湘點差法
王湘華既差, 係英文4+長期低於全港平均

SPC相信未出現過呢個情況

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cowboybaby 發表於 19-4-29 22:30
早啲準備係好事,我建議你先去下載教育局唔同地區(你目標嗰幾區)既選校資料,先比較下。

Band 1頭,派唔中乙一都有機會in,你唔寫乙1-3=自我放棄, 比班band 2見到你自我放棄咁快寫band 2學校,酸爆
‹ 上一主題|下一主題