用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如何訓練小朋友的英語能力
樓主: kittyBB2018
go

如何訓練小朋友的英語能力 [複製鏈接]

kittyBB2018 發表於 18-10-31 11:23
老師也跟我說要我讓她們聽BBC news。請問在哪裏可以聽到?謝謝
https://www.bbc.co.uk/podcasts
鍾意正經既可能聽 Today in Parliament,鍾意笑話既可能聽 Friday Night Comedy、鍾意廣播劇既可能聽 Archers。

kittyBB2018 發表於 18-10-31 11:19
不是我想不想的問題,是沒有資源的問題。
去 FOX 睇佢哋點讚揚侵侵,去 CNN 睇佢哋點鬧侵侵,同時學埋通識。

王家爸爸 發表於 18-10-31 18:36
去 FOX 睇佢哋點讚揚侵侵,去 CNN 睇佢哋點鬧侵侵,同時學埋通識。

王家爸爸 發表於 18-10-31 18:30
https://www.bbc.co.uk/podcasts
鍾意正經既可能聽 Today in Parliament,鍾意笑話既可能聽 Friday Night C ...
太感謝了!我剛才去聽了。真是一個嶄新的世界。
但我水平太差,我只能聽懂3成左右。可以怎麽辦呢?

另外,我昨晚真的和女兒用英語交談了整晚。我們約定,如果不懂怎麽說,就個別單詞用中文。如果我懂,我就即時教她。如果我不懂,就先放著,遲些再查字典。

希望這是個號開始,我們能持之以恆地堅持下去。

猴子爸    發表於 18-11-1 09:01
王家爸爸    發表於 18-11-1 08:57

kittyBB2018 發表於 18-11-1 08:40
太感謝了!我剛才去聽了。真是一個嶄新的世界。
但我水平太差,我只能聽懂3成左右。可以怎麽辦呢?

如果想簡單啲,適合細個(初小)既小朋友,BBC 既 CBeebies 係幾好既選擇。國外版無咁多野,不過都唔錯:
https://asia.cbeebies.com
裡面有故事、遊戲等,例如:
https://asia.cbeebies.com/activities/andys-wild-adventures-watch-capuchin-monkeys

王家爸爸 發表於 18-11-1 09:08
如果想簡單啲,適合細個(初小)既小朋友,BBC 既 CBeebies 係幾好既選擇。國外版無咁多野,不過都唔錯:
...
太好了。足夠看的了。畢竟我們現在的娛樂時間沒那麽多。謝謝你,王家爸爸。

回覆樓主

練習、練習再練習。
我囡囡就是懶,oral speaking 發音差. oral 真的好重要特別是中一interview,

猴子爸 發表於 18-10-31 14:16
我觉得“穷爸爸”的例子,最令人有启发的,是爸爸自己都一起学英文。不论自己现在的程度有多糟,但只要肯陪 ...
我覺得父母陪住一齊學, 小朋友會特別投入, 尤其越細既小朋友越明顯。

kittyBB2018 發表於 18-10-31 11:17
哎,就算是好行的方法,都要開始做,以及堅持做先得。
請外教,實在太貴了。現在只有不斷鼓勵她在學校每周 ...
小朋友仲係小一, 慢慢modify佢, 唔好咁內向, 同佢講, 屋企資源有限, 要自己爭取, 學校既然有NET, 就爭取多講, 如果課外活動有drama club, 主動去參加, 主動爭取角色等等。有網友之前建議, 某D小朋友鐘意睇既DVD, 不斷重覆咁睇, 叫小朋友學習入面既台詞, 去學習外國人既語調。
另外, 如果溫習英文課文時, 有對話, 你又可以同佢分別扮演角色, 投入語氣同感情咁講, 唔係死古古咁讀, 有趣好多。

little_yolky 發表於 18-11-1 17:35
我覺得父母陪住一齊學, 小朋友會特別投入, 尤其越細既小朋友越明顯。
身教是也

little_yolky 發表於 18-11-1 17:42
小朋友仲係小一, 慢慢modify佢, 唔好咁內向, 同佢講, 屋企資源有限, 要自己爭取, 學校既然有NET, 就爭取多 ...
小五啦。所以好着急。

猴子爸 發表於 18-11-2 09:38
身教是也
不過父母真係要有終身學習既心理準備至得, 真係幾忙。BB時要陪佢睇書, 學講故事技巧, 大個佢學古箏我同佢一齊學, 佢學琴我又一齊學(緊係初初時), 小學普教中又驚自己普通話唔得, 手機輸入法改做漢語拼音自己先鍛練好, 佢學粵曲我又要先背好曲同佢對唱, 上網搵故事背景同佢講, 仲要學埋化粧、做頭飾、戲服分類等等, 真係少D精力都唔得。唔怪得人哋話有仔趁嫩生。_

回覆 little_yolky 的帖子

您真是一個好媽媽!
我也總是和女兒説,好感謝她!因爲有了她,媽媽有更大的需要去做一個更好的自己,因爲要給她做榜樣。在此同時,媽媽也有機會和動力去學很多東西。

kittyBB2018 發表於 18-11-2 10:39
小五啦。所以好着急。
吓? 咁你又有D遲喎!

little_yolky 發表於 18-11-2 10:40
不過父母真係要有終身學習既心理準備至得, 真係幾忙。BB時要陪佢睇書, 學講故事技巧, 大個佢學古箏我同佢一 ...
简直系典范啦  我身边的确有家长为了陪读陪学,结果学理考了5级,钢琴8级,他们之前是完全没有音乐底子的。
另外,因为要帮孩子而去进修英文的,也听过不少。
有些家长"无奈“地讲,子女入到要求高的学校,一份学费三人读,都几抵读的

kittyBB2018 發表於 18-11-2 10:46
回覆 little_yolky 的帖子

您真是一個好媽媽!
唔係我好, 只係因為我好鐘意學新嘢。

猴子爸 發表於 18-11-2 10:53
简直系典范啦  我身边的确有家长为了陪读陪学,结果学理考了5级,钢琴8级,他们之前是完全没有音乐底 ...
唔好咁講, 佢哋學既嘢又真係好有趣的, 我好貪新鮮。我細個時好想學樂器, 而且都算有天份, 不過屋企無錢, 所以唔想屋企有負擔就無話要學。不過, 牧童笛又真係幾難吹得好。而且, 佢哋依家學耐咗, 同佢哋練對唱時, 佢哋又好無禮貌話:媽咪你唱得真係好難聽。

回覆 猴子爸 的帖子

是啊,所以我買書也絕不手軟,因爲可以一本書,兩個人看。

kittyBB2018 發表於 18-11-2 11:00
回覆 猴子爸 的帖子

是啊,所以我買書也絕不手軟,因爲可以一本書,兩個人看。  ...
能够一家人一起学习,能有多些共同话题,感情肯定比较融洽,但在时间精神体力上就要有很大的付出。

睇嚟好多家長而家重勤力過以前讀書個陣時.
‹ 上一主題|下一主題