用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 王錦輝中小學(直資),評價如何?
樓主: joyce_baby
go

王錦輝中小學(直資),評價如何?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

joygigi 發表於 18-11-9 15:12
請教一下,3322只有7字頭,係咪無可能是BAND1C??只有BAND2,謝謝

3322參考價值唔大。如果7x% 3322,但入三大係70%,咁你話係咪band 1A?

回覆樓主

請教呢間中學,有無資料可推算band幾?謝謝

joygigi 發表於 18-11-9 23:21
請教呢間中學,有無資料可推算band幾?謝謝

唔肯定準確性,參考一下

http://dse.bigexam.hk/zh-hk/ssp/school/375

回覆樓主

wkf肯定唔會是band2,當然亦唔會是band1a.
3322率,三大率起碼有band1c以上,local degree+oversea degree,估計百分比都高.我自己认為band1b-c.
要睇多一兩年成績,才能確定是否有band1b.

請問王錦輝三大比例是多少呢?好像沒有公佈.

Happykidss 發表於 19-1-13 11:40
請問王錦輝三大比例是多少呢?好像沒有公佈.

https://www.hkbuas.edu.hk/s/s10_score_c.html

127人,三大39人,分唔到是用DSE還是GCEAL入.

Happykidss    發表於 19-1-14 00:39
Happykidss    發表於 19-1-14 00:38
Happykidss    發表於 19-1-14 00:38

回覆 Sing13 的帖子

每年都好多人申請-中學部(幾千人)
但只得好少學額

上年有兩位小學同學係B2,另一位同學係B1的,都入到WKF中學部。

吓, WKF 都有BAND1B-C?  不會吧?  咁真係神校B1A應該點叫?  B1A+++++++?

r1219 發表於 19-1-14 14:12
吓, WKF 都有BAND1B-C?  不會吧?  咁真係神校B1A應該點叫?  B1A+++++++?

因為兩年前沒公佈DSE成績, 所以被人認定是Band2.

但上年親生仔考DSE, 成績大進,開始公佈成績.

直資學校親生仔出, 先代表真正實力.

twhkleung    發表於 19-1-27 12:15

Sing13 發表於 19-1-14 14:23
因為兩年前沒公佈DSE成績, 所以被人認定是Band2.但上年親生仔考DSE, 成績大進,開始公佈成績.直資學校親生仔 ...

WKF唔係一直無公佈成績, 只係唔願意直接公佈.

如似2015-2016年度DSE, 有少許資料係份Newsletter度:

http://eclass-ps.hkbuas.edu.hk/home/download_attachment.php?target=%2Fhome%2Fjunior%2Fjunior20%2Fintranet20%2Ffile%2Fnotice%2Ftbrbthu6db5or99ad1ij9di1f1.1473661844.2596%2FA%20New%20Decade%20of%20A-School.pdf

在P.2第一段.

attaining the general admission requirements for JUPAS programmes is 23% higher than all-Hong Kong rate

咁即係以下以下邊一個解釋呢?

全港平均既22222率 + 23%
全港平均既3322率 + 23%
全港平均既22222率 x 123%
全港平均既3322率 x 123%

JUPAS副學位只需要22222便合資格申請

就算當佢以計出最高數字個計算方式: 3322 + 23%, 即係3322率只得 59.6%, 亦只有 B2 水平

另外, 係同年既校務報告P.26都有講, 學校既2+,3+.... 3322率等表現, 係歷屆DSE最好, 即係以前成績係更差, 咁點會唔係B2中學呢?

https://www.hkbuas.edu.hk/s/s09_pr/docs/annual_report_ss_1516_v2.pdf

如果真係達B1水平, 頂多係呢兩年既事, 或者只係2018年呢一年既事

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-14 14:44
WKF唔係一直無公佈成績, 只係唔願意直接公佈.

如似2015-2016年度DSE, 有少許資料係份Newsletter度:

十分正常, 未有親生仔之前, 中學DSE亦未有名氣, 吸引入來讀既都是Band2或者是邊緣人.
DSE成績亦與入讀學生水準相符,學校被評價為Band2.

但睇學校要有前瞻性:

1. 小學部學生經過挑選,從幾千人中挑選出來.

2. 學生家長願意為小朋友教育付出金錢.重視教育.

3. 學校除收取家長學費外,仲有政府資助,資源相當充足,加上有大學背景既辦學團體.

最後出來既結果是Band2? 我唔相信.   (雖然我唔是此校家長)

大部分官津Band2學校, 可以預期六年後與Band1學校DSE成績都是有差距. 因為生源有差距.

但直資唔同,   親生仔出來, 成績出來了.

仲有培僑,  羅氏基金...幾間都上得好快.

Sing13 發表於 19-1-14 15:34
十分正常, 未有親生仔之前, 中學DSE亦未有名氣, 吸引入來讀既都是Band2或者是邊緣人.
DSE成績亦與入讀學生 ...

親生仔...... 個人最討厭呢種論調

如果認為人地水平唔夠, 大可以唔收人, 反正收生權係你度. 就算收咗人成績唔達標, 一樣可以叫人留班甚至勸退. 收咗人無法教到人考到好成績, 就話因為佢唔係親生仔......

日後成績下跌, 又可以話大多叻既親生仔走咗, 所以永遠無得輸

mama_papa    發表於 19-1-28 01:04
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-14 15:39
親生仔...... 個人最討壓呢種論調

如果認為人地水平唔夠, 大可以唔收人, 反正收生權係你度. 就算收咗人成 ...

無論你討厭與否, 親生仔出來後的確成績有進步, 幾間直資都是如此.

與其唔相信,倒不如研究一下直資原班人馬上, 但為何成績不弱于全收Band1生既中學.

"收咗人無法教到人考到好成績, 就話因為佢唔係親生仔......"

唔是話非要親生仔先可以取得好成績.而是因為親生仔沒得呈分走人,中學生源好左

Sing13 發表於 19-1-14 15:47
無論你討厭與否, 親生仔出來後的確成績有進步, 幾間直資都是如此.與其唔相信,倒不如研究一下直資原班人馬 ...

當年優才和港同, 未有親生仔畢業未出名時公開試成績已達B1水平

另外無乜人睇得起既聖瑪加利和音中, 到今時今日都唔會有幾多B1學生會去考佢既中學部, 但過去既公開試成績, 不直都不比B1C中學遜色

親生仔.... just an excuse

好奇一問 上一屆畢業的中六畢業生 在王錦輝讀了多少年呢?是11年還是六年呢?

應該是問 2017年畢業的一屆中六畢業生 是讀了六年還是11年呢?

Happykidss 發表於 19-1-14 16:16
好奇一問 上一屆畢業的中六畢業生 在王錦輝讀了多少年呢?是11年還是六年呢?
  ...
所謂親生仔, 應係計由小一自己揀佢地返嚟個班, 即係由小一讀到中六畢業 (其實佔畢業生百份之幾呢?).

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-1-14 16:22
所謂親生仔, 應係計由小一自己揀佢地返嚟個班, 即係由小一讀到中六畢業 (其實佔畢業生百份之幾呢?).
...

我同意呢個point
親生仔.....有幾多小一湊到中六?可能一半都無
「親生仔」三粒字,有d輸打贏要

hkpapa852 發表於 19-1-14 16:08
當年優才和港同, 未有親生仔畢業未出名時公開試成績已達B1水平

另外無乜人睇得起既聖瑪加利和音中, 到今 ...

港同親生仔2015 考DSE.

但在2015年之前, 全部人認為港同是Band2A-Band1C.包括閣下.
以史為鑒,   與其爭論, 倒不如睇埋今年成績.

無論如何, 我相信WKF今年成績穩坐Band1之列.

重申一下論點:

唔是話非要親生仔先可以取得好成績.而是因為親生仔沒得呈分走人,中學生源好左

‹ 上一主題|下一主題