用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有無小朋友學過或者學緊圍棋呢?
樓主: 朗朗媽咪
go

請問有無小朋友學過或者學緊圍棋呢? [複製鏈接]

Re: 請問有無小朋友學過或者學緊圍棋呢?

我地

Darrenma 寫道:
我仔仔都係Childgo學緊初一班,佢而家非常鐘意捉圍棋,我亦有陪佢一齊上堂,如果唔係就唔識同佢捉。   而家捉圍棋已成為我哋親子活動之一。

darrenma,
我的仔仔沒有耐性, 不夠專注力, 你覺得學圍棋是否可訓練到他呢? 最初老師們有什麼方法令他能坐定定學下棋呢?

請問有無小朋友學過或者學緊圍棋呢?

Hi CSW,

學圍棋係可以訓練佢專注力,下棋時除了要諗計仔如何食對方棋子及如何不被對方吃到,還要顧及整體圍了多少地(圍得多地者贏),是非常有趣及用腦的遊戲。課室設有特大掛牆棋盤,及用magnetic 大棋子教授,堂上導師除教授技巧還會設局讓小朋友解難,亦有小朋友互相對弈的時間,都幾有趣。其實最好妳可以帶埋仔仔去試堂(免費),睇吓佢有冇興趣。

我的兒子都是星期日學, 是十點那班, 你呢?

醒目開學勳章

Ruby1219 寫道:
veronna,

May I know which "school" is your son going?

Thanks,
Ruby

香港兒童棋院. -- 尖沙咀柯士甸道果一間. 你可以同佢去試一堂. 如果唔
Latte, 又名臭Te或臭喵.

咦, 舊生介紹有95折, 咁有無人可以介紹我呢?

Dear Veronna,

Is yours the same one as JP mentioned (the one near to Mongkok MTR station) ?

$600 for how many lessons ?

Do they have website ? Can you please give me their address or contact number ? Thanks !

Ruby

Dear Veronna,

I'd called them and will go there for a free trial/assessment for my son. Can you pm me your details so that both of us can benefit (5% off) in case I enrol my son.

Cheers,
Ruby

醒目開學勳章

香港兒童棋院-www.childgo.com

九龍總院:九龍柯士甸道114-116號俊三樓3字樓A、B室及4樓全層     電話:273 000 10   

香港總院:香港銅鑼灣禮頓道128-138號希雲大廈地下3-10號店及1樓A、B室     電話:273 000 68  

我個仔仔而家在油麻地香港圍棋社學緊圍棋,去年行街,見到佢地在奧海城,舉辦了"奧海城盃全港兒童圍棋大賽,非常熱鬧,吸引左好多人圍觀,仔仔係都唔肯走,企咗好耐,後來還主動話要報讀,下課後又可同其他棋力較高的同學下棋,好快進步,今年還得到獎,好開心,老師很有愛心,棋力又高,,棋班同學成日攞獎,而家我個仔仔日日都搵我捉棋,攪到我都要陪佢上親子班,不過,當然唔及佢喇!

[quote]
veronna 寫道:

香港兒童棋院. -- 尖沙咀柯士甸道果一間. 你可以同佢去試一堂. 如果唔

醒目開學勳章

[quote]
YuYuMother 寫道:
[quote]
veronna 寫道:

veronna,
我今朝打去你個間問班, 佢話我兒子(5歲)應該入入門幼兒班, 但我睇過d時間, 只有weekdays, 所以暫時無合適的班. anyway, 謝謝你的介紹, 或許遲些再試吧.

jp,
我又打去問過香港兒童圍棋學院, 佢地有啱時間既班一但要湊夠3-4人才開班, 所以我會試吓呢間先. 剛pm了你, 請check.

醒目開學勳章

我明白您的意思.

如有興趣者, 家長不妨自學後, 再教導您們的子女.

又可save money, save time for transportation.

Vernique2005 寫道:
認識一位俄羅斯天才﹐ 他玩圍棋的方法是去買韓國的圍棋書自學﹐ 因為是圖像所以他看得懂。裡面是一些exercises,
有不同的局﹐ 要你想想應該把棋放在那些地方﹐ 很有趣﹐ 適合比較喜歡獨立思考的孩子。 可以去圖書館看看

veronna 寫道:

應該可以上完先俾錢. 我上次都係咁. 你個小朋友咩時間捉呀?

我囡囡呢個星期日上午上呀.....係入門親子班. 我打電話問左啦, 佢地話第一堂當係試堂, 0岩先比錢.  :wink:

CSW 寫道:
veronna,
我今朝打去你個間問班, 佢話我兒子(5歲)應該入入門幼兒班, 但我睇過d時間, 只有weekdays, 所以暫時無合適的班. anyway, 謝謝你的介紹, 或許遲些再試吧.

咦~~點解你唔上入門親子班呀?? 星期日有班喎~~~  

啊...佢只有上午有班, 但我上午要返church, 只可以下午去...
你講緊既係香港總院, 我提及既係九龍總院...

醒目開學勳章

CSW 寫道:
啊...佢只有上午有班, 但我上午要返church, 只可以下午去...

我當初都係因為上午要返church, 星期六下午囝囝又要返基督少年軍, 所以得星期六黃昏同星期日下午, 初初都夾唔

CSW 寫道:

唔係喎~~~佢地星期日下午都有班架....你去佢地既website到睇下啦. 同埋我都係講緊九龍總院呀, 我囡囡都係去九龍總院!!

本來我都想幫佢報星期日下午, 不過佢下午要去Tom Lee上音樂堂, 所以先報上午班之嘛!!   
‹ 上一主題|下一主題