用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 [請教] 學券幼稚園生考私小或直資
樓主: Mikor
go

[請教] 學券幼稚園生考私小或直資   [複製鏈接]

Mikor 發表於 18-5-7 08:27
謝謝提醒,真道正係其中一間目標,早兩日試下同佢一齊寫名,佢興趣唔大,可能覺得難,唯有遲d 再試下
...
教寫中文名,可以用呢個 http://eword.ntpc.edu.tw/index.asp
我把GENERATE出來的MS WORD FILE 中,只保留個名,有水印的字及格仔,其他就delete. Then save the file and print out for kid to practice when needed.

星星的後裔 發表於 18-5-8 08:34
絕對想錶起你個貼, 太多人認為只有私幼至可以入私小。你就是一個例子去突破盲腸。

認同%上,私幼是較學 ...
yes EK每年也有見到學卷幼稚園小朋友考到直私或是成功叩門,相信還有很多例子,只是有的人不愛發帖。小朋友父母幫小朋友建立良好習慣,愛閱讀多傾談,引導他們愛思考,無論考小學還是進入小學後都受益無窮。伴讀時最好用手指字來讀,久而久之,小朋友會慢慢認識不少字。

19841984 發表於 18-5-6 21:59
我也是學券。

我是由出世起,每天伴讀,

想請教你,我都有伴讀,但仔只留意圖畫,我都冇刻意逐字讀,係按圖晝增增補補,自由發揮,咁係咪對學習無作用?我係咪要改變?
(小朋友下年k1)

joyce76123 發表於 18-5-8 22:42
yes EK每年也有見到學卷幼稚園小朋友考到直私或是成功叩門,相信還有很多例子,只是有的人不愛發帖。小朋友 ...

請教一下:
咁幾時開始要求小朋友跟住讀?

同埋啲字要大粒、量少嗎?但我講慣故事性好強的故事書,如果選做大大粒字的簡短書,我怕小朋友無興趣。

tracer 發表於 18-5-9 01:22
想請教你,我都有伴讀,但仔只留意圖畫,我都冇刻意逐字讀,係按圖晝增增補補,自由發揮,咁係咪對學習無 ...

插句咀,你要佢認字,你可以閃佢,但唔係長遠辦法。我覺得你做得好好,要先陪養佢讀書的興趣,之後會識字。唔好急N 班,仲有好長路。

星星的後裔 發表於 18-5-9 01:30
插句咀,你要佢認字,你可以閃佢,但唔係長遠辦法。我覺得你做得好好,要先陪養佢讀書的興趣,之後會識字 ...

我講錯,今年九月k1了,不是下年。

我抗拒用閃卡,好悶,但覺得現在咁睇圖聽故事,一粒字都學唔到,少少擔心....

tracer 發表於 18-5-9 01:28
請教一下:

我女讀普通學劵幼稚園,又係自小睇(聽)慣故事性強既故事,對啲字少簡單既故事書係零興趣,但睇繪本/故事書又只睇圖畫。我由阿女k1上學期尾開始睇《基礎漢字500》,認字就只靠呢套,睇其他故事書就照講。每遇到漢字500學過既字時,我會指住該字提佢係識既。慢慢儲下儲下字庫多了,我就慢慢由口語講故事過渡到部分書面語+口語。K2上學期睇晒整套漢字500+配套寶貝盒故事書後,佢平時睇書在我指讀下認到更多既字。而家K2下學期,好多幼童書都能自己睇到約8~9成。

英文方面,從小唔認英文字,只大量伴讀睇圖畫+聽audio book/兒歌。由K1開始自學phonics,繼續唔刻意認字,而家能自己睇到ORT stage 4~5/RWI Intermediate level 故事書。因為從小磨耳朵磨得不錯,phonics也運用得不錯,慢慢在伴讀中越來越認得多字,不需再慢慢拼讀。

scgift 發表於 18-5-9 09:58
我女讀普通學劵幼稚園,又係自小睇(聽)慣故事性強既故事,對啲字少簡單既故事書係零興趣,但睇繪本/故事書 ...

請教下。phonics 點先練得好呢?一星期一堂夠嗎?我而家打算同小朋友一齊上親子班,我都想學埋一份

tracer 發表於 18-5-9 01:28
請教一下:

我係而家k1下學期,之前我地都係講好多故事既書,甚至講海洋百科。我呢兩日選佢n 班時喜歡既事出黎(如腳指頭沒名字)用手指指書同佢一齊睇一齊讀,佢又冇乜抗拒,當然讀得耐就開始唔專心,不過急唔黎再慢慢試下。N 班應該仲早左d

另外, 跟大家學野之後買左呢套英文書, 用字同句式都算比較淺,不過仔仔當然唔太識讀, 會講到一舊舊同埋好"Lur",
係唔係讀多幾次睇多幾次就會慢慢好呢? 定係我方法唔岩?

慶幸係仔仔真係好鍾意睇書, 亦冇對我改變左講書方式反感。
再次感激各位既留言同教路

scgift 發表於 18-5-9 09:58
我女讀普通學劵幼稚園,又係自小睇(聽)慣故事性強既故事,對啲字少簡單既故事書係零興趣,但睇繪本/故事書 ...
你好有心機教囡囡呀, 想請教一下:

你囡囡K2上學期可以睇晒整套漢字500, 是啟蒙級? 還是已經去到信心級/實力級o個 d?

jazzcf 發表於 18-5-9 13:14
你好有心機教囡囡呀, 想請教一下:

你囡囡K2上學期可以睇晒整套漢字500, 是啟蒙級? 還是已經去到信心級/實 ...

啟蒙級、萌芽級、躍進級、信心級、和實力級均全部睇晒。

scgift 發表於 18-5-9 13:21
啟蒙級、萌芽級、躍進級、信心級、和實力級均全部睇晒。
你囡囡好犀利, 認字好快!     

Mikor 發表於 18-5-9 12:15
請教下。phonics 點先練得好呢?一星期一堂夠嗎?我而家打算同小朋友一齊上親子班,我都想學埋一份
...

phonics要學得好,首先要練好耳仔,其次係多練習。多閱讀適合既書,便能鞏固所學及能提升閱讀能力。

Mikor 發表於 18-5-9 12:23
另外, 跟大家學野之後買左呢套英文書, 用字同句式都算比較淺,不過仔仔當然唔太識讀, 會講到一舊舊同埋好"Lu ...

如果冇良好phonics底子或認字唔多既話,呢套書唔易讀喎。想唔靠phonics認字既話,ORT係幾好既選擇,因為啲字成日重覆,比較易認。

scgift 發表於 18-5-9 13:58
如果冇良好phonics底子或認字唔多既話,呢套書唔易讀喎。想唔靠phonics認字既話,ORT係幾好既選擇,因為啲 ...
謝謝, 我仔仔呢刻仲係文盲敢問一句, ORT係咩呢? 謝謝回覆

Mikor 發表於 18-5-9 14:14
謝謝, 我仔仔呢刻仲係文盲敢問一句, ORT係咩呢? 謝謝回覆

叫個文盲讀故事書,不是打擊興趣/自信心嗎?

ORT=Oxford reading tree.

scgift 發表於 18-5-9 14:17
叫個文盲讀故事書,不是打擊興趣/自信心嗎?

ORT=Oxford reading tree.
暫時都係我讀佢跟我口水尾讀, 之後我再用中文解釋俾佢知, 同埋講下呢隻字點解~雖然佢未認到字,不過估唔到問佢SLEEP係咩佢又知, D顏色既英文都算識哂, 平時上堂佢係有留心

回覆樓主:

學卷校同私校分別主要在語文環境, 如學卷校, 家長要多同小朋友伴讀中及英文書, K2開始要學Phonics (如幼稚園冇教), 準備小一面試時可誦讀英文書。
约每二星期各中, 英文課外書各一本, 由好簡單開始, 可以多看書更好。
‹ 上一主題|下一主題