用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培道vs九真
樓主: kimberlybaby
go

培道vs九真   [複製鏈接]

憫父 發表於 17-12-11 14:42
若是校網的資料正確的話:http://www.ktls.edu.hk/eng/about/class-structure.html

中一至中三都是 3 英  ...
憫父出山回歸了,好久不見

回覆 hkpapa852 的帖子

唔好介意我問多兩句,你意思係pre-s1平均分下降會影響到來年有機會保唔到三班英文班,係因為有機會無85%學生去到"前列40%"嗎?(唔好意思,講到一舊舊......... )

leafun 發表於 17-12-11 15:10
回覆 hkpapa852 的帖子

唔好介意我問多兩句,你意思係pre-s1平均分下降會影響到來年有機會保唔到三班英文 ...
係, 要每班夠85%學生達全港Top 40%先開到一班英文班

但Pre-S1平均分既Percentile咁低, 要開3班, 似乎........ 有危機

leafun    發表於 17-12-11 16:05
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-12-11 15:12
係, 要每班夠85%學生達全港Top 40%先開到一班英文班

但Pre-S1平均分既Percentile咁低, 要開3班, 似乎..... ...
其實呢個規定係咪只規限初中? 點解佢高中可以全開英文班?

little_yolky 發表於 17-12-11 15:20
其實呢個規定係咪只規限初中? 點解佢高中可以全開英文班?
好似只限初中
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

憫父 發表於 17-12-11 14:42
近六年的 PRE-S1 英文平均分

年份

Pre-S1
     英文平均分

11-12

60.8

12-13

65.2

13-14

62.2

14-15

68.3

15-16

60.9

16-17

59.2

純討論:

憫父,近年下跌會否與出生率少咗有關,整體有質素嘅B2a學生嘗試向上搏,做成上移現象,多收了PS1能力差嘅女學生應該唔出奇,所以"教育局"才暫停評估全港中學是否有學校需要落車呢?!個人認為,"出生率最低嗰3年"之PS1表現除咗可以反映中學該年所收的學生整身質素,亦可以把整個""九龍城區""或更大的板塊如全港性一併去看看PS1的走向,看看該三年裡九龍城區的B2a學生主要移向哪此英中學校呢?

YmOra 發表於 17-12-11 16:10
純討論:

憫父,近年下跌會否與出生率少咗有關,整體有質素嘅B2a學生嘗試向上搏,做成上移現象,多收了PS1能 ...
點解仲唔加返學額..............

little_yolky 發表於 17-12-11 16:25
點解仲唔加返學額..............
非B1中學一定反對.......

YmOra 發表於 17-12-11 16:10
純討論:

憫父,近年下跌會否與出生率少咗有關,整體有質素嘅B2a學生嘗試向上搏,做成上移現象,多收了PS1能 ...

參看 hkpapa852 的資料 (Pre-S1平均分既Percentile)

Chi

Eng

Math

2012-2013

75.14

70.07

45.25

2013-2014

70.54

63.42

59.89

2014-2015

76.1

71.24

2015-2016

65.14

65.6

55.92

2016-2017

53.33

64.62

55.9

九真中一新生各科的 Pre-S1 Percentile 表現,
- 近三年,學生的英文成績較 71-65% 的全港學生好)
- 近三年,學生的數學成績大致較 56-57% 的全港學生好)
- 但是,近三年學生的中文成績表現下降了不少,
  由比 75% 的全港學生好,
  跌至比 56% 的全港生好。

其中一個可能是在自行收生階段,
因升中人數下降,
學校取錄各科均表現良好的學生時,
未必能湊到足夠數目 (用盡 30% 自行位),
學校希望維持較多學生有能力以英文學習,
可能為學生校內的中、英、數成績設定不同的比重,
可能英文的比重較高,
中文的比重比重較低,
以致 PRE-S1 的中文成績下跌很多。

從上列的圖表顯示,
近三年,
九真取錄屬全港成績首 40% 的學生人數相信有減少的趨勢。

英文班的要求是要全班有 85% 或以上屬全港成績首 40% 的學生,
這些學生不一定是英文較好,
可以是數學較好或中文較好,
若九龍自行收生時傾向取錄英文較好的學生時,
可能會進一步推低「屬全港成績首 40% 的學生」人數。

是否真的如此,
相信只有九真的中層和高層才知悉。

kimberlybaby 發表於 17-12-4 12:25
邊間學術勁d?

九真

回覆樓主:

初入中一生用甚麼準則編配去中文定英文班?

hkpapa852 發表於 17-12-11 14:57
我用Pecentile 去計, 九真過去幾年Pre-S1平均分既Percentile (以小六畢業年度睇):

請問Pre-S1 資料如何得知呢?

憫父 發表於 17-12-11 19:04
參看 hkpapa852 的資料 (Pre-S1平均分既Percentile)

謝謝詳細解釋,在消化中...

┌───────────────────┐
 年份  Pre-S1英文平均分
 16-17  59.2
└───────────────────┘

憫父,小妹請教,是如何計算至下表數字呀?用"常模表"嗎?
若是,請教怎樣計呀?

┌───────────────────────┐
 年份  Pre-S1英文平均分百分比
 16-17  64.62
└───────────────────────┘
thx.thx.

回覆 憫父 的帖子

Hi, 你好,實在是高手!請問Pre-s1的資料可以在那裡找到?請問有沒有一個九龍城區中學pre-s1的分析?謝謝你!

c1234 發表於 17-12-12 00:11
回覆 憫父 的帖子

Hi, 你好,實在是高手!請問Pre-s1的資料可以在那裡找到?請問有沒有一個九龍城區中學pre- ...
Pre-S1 的平均成績是在九真校務報告內找到的
Pre-S1 的 precentile 是來自 hkpapa852 的貼文 (Pre-S1平均分既Percentile)

回覆 ccfa_hp 的帖子

呢個我可以答。中一係用pre-s1英文成綪嚟分學生入中文班定英文班,最低15%編入中文班,其餘85%入英文班。但中二中三有機會轉番出英文班,成綪除咗睇英文科測驗考試外,亦會計埋用英文教既科目成綪(Science, Geog),計完分後同樣係最低15%入中文班。

其實成個機制響parents' handbook有寫,學校網站,school report果版最底下有parents' handbook,雖然唔係今年既,但內容大同小異。

憫父 發表於 17-12-12 07:32
Pre-S1 的平均成績是在九真校務報告內找到的
Pre-S1 的 precentile 是來自 hkpapa852 的貼文 (Pre-S1平均分 ...
憫父, 又講吓我點計個Percentile, 睇吓你是否同意:

九真 2016-2017年小六畢業生 (即2017-2018年度既S1) 考出嚟既Pre-S1平均分, 英文科係: 59.2

參考番EDB既Pre-S1 常模分:
http://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/CM_on_Norm_Table_2016_EN.pdf

參考常模分

Raw Score

Percentile

64.6

65.5

Percentile: 64.6 + (0.2 x (64.6-65.5)) = 64.6 + 0.18 = 64.78 (之前個Excel formula 錯咗..... 所有小數位有D問題, 之前計出嚟個Percentile 係 64.62)

這個計算你同意嗎?

hkpapa852 發表於 17-12-12 09:26
憫父, 又講吓我點計個Percentile, 睇吓你是否同意:

九真 2016-2017年小六畢業生 (即2017-2018年度既S1) 考 ...

今早才發現之前計的Pre-S1 Percentile mapping formula有少許問題, 所以修正九真Pre-S1既數據:

原本在#20列出Percentile (不正確):

2012-2013

2013-2014

2014-2015

2015-2016

2016-2017

Chi

Eng

Math

Chi

Eng

Math

Chi

Eng

Math

Chi

Eng

Math

Chi

Eng

Math

75.14

70.07

45.25

70.54

63.42

59.89

76.1

71.24

65.14

65.6

55.92

53.33

64.62

55.92

經核實後正確既Pre-S1 Percentile:

2012-2013

2013-2014

2014-2015

2015-2016

2016-2017

Chi

Eng

Math

Chi

Eng

Math

Chi

Eng

Math

Chi

Eng

Math

Chi

Eng

Math

76.40

70.70

45.65

72.73

63.64

60.70

77.04

71.62

57.88

67.30

66.49

56.97

55.44

64.78

56.97

請問各位, 小朋友今年五年級, 如果考完呈分試最後都係b2學生. 咁我將呢2間學校放首位和第二位, 其實第二位果間學校會唔會仲有機會呢?

大姑媽 發表於 17-12-12 14:02
請問各位, 小朋友今年五年級, 如果考完呈分試最後都係b2學生. 咁我將呢2間學校放首位和第二位, 其實第二位 ...
任何一間可以係乙2入到既機會極低
‹ 上一主題|下一主題