用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 孩子駁咀應如何應對?
樓主: mypineapple
go

孩子駁咀應如何應對?   [複製鏈接]

Jane1983 發表於 17-11-27 10:21
回覆 little_yolky 的帖子

咪再鬧啦。識一個媽媽,係惡的,佢女唔知幾時開始問親呢類問題,就係唔出聲,因 ...
其實佢哋唔衰, 我都唔惡的。

Jane1983    發表於 17-11-27 13:21

yamin 發表於 17-11-27 09:08
尋晚老公未返,我差不多9點先check 功課/手冊。我咁興話呀仔,其實係嬲個老公,點解次次佢睇功課都係錯漏 ...

永遠呀媽鬧仔,總係鬧埋老公。

攪到佢哋命運共同體。

仲有佢在你面前為討好你而串老豆。你兩位唔統一口徑,當然建立唔到尊重,咁佢有咁好機會,唔駁嘴就好蝕底啦。

little_yolky 發表於 17-11-27 10:08
呢句你講得對極了!當年我阿細唔識做英文, 但我讀俾佢聽佢就答到, 問佢點解呢個答案佢又唔識解釋, 咪俾我鬧 ...

上次己講你個次真係鬧錯。答啱問題便可,要解釋,等佢做老師才學末遲。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Jane1983 發表於 17-11-26 19:07
駁嘴原因不外乎: (1) 唔同意你講法,想表達自己意見; (2) 口痕搵嘢講,根本係為駁而駁; (3) 心裏有不滿,駁 ...

唔只你講果三樣。

仲有使用歪理駁嘴,有著數。譬如:有利益,唔使做,或推責任後果唔關佢事。

Jane1983    發表於 17-11-28 07:30

shadeslayer 發表於 17-11-27 13:22
上次己講你個次真係鬧錯。答啱問題便可,要解釋,等佢做老師才學末遲。
...
但問題係知道已經太遲, 佢依家總之乜都話唔識or唔知道。有時明明識答案, 都要對眼望下你, 好懷疑咁講個答案出嚟, 唔係堅定咁講個答案。

retriever 發表於 17-11-27 13:22

但係D老公真係好抵鬧, 小學既中英數都可以教錯, 乘數都教錯!

retriever 發表於 17-11-27 13:22

我要檢討下

樣樣都教錯,可能專登的。大條道理唔駛理。最近我學醒咗,外判咗中文作文及 數學 俾老公,呢兩樣,仔有唔識會先讓問亞爸

little_yolky 發表於 17-11-27 13:34
但係D老公真係好抵鬧, 小學既中英數都可以教錯, 乘數都教錯!

做錯係細路責任。佢哋有上課架。

父母無義務教細路學業上既野。佢唔識應回去問老師,或檢討點解上堂唔明或唔留心。

父母只係睇家教。

回覆樓主:

駁咀是好事,有律師的條件

little_yolky    發表於 17-11-27 15:45

佢真唔識? 定玩嘢特登教錯?
我好少叫我老公教我女,因為佢的style係侮辱咗人先,先再教人。我N年前已覺得唔值得,所以自己搞掂。

retriever 發表於 17-11-27 14:51
做錯係細路責任。佢哋有上課架。

父母無義務教細路學業上既野。佢唔識應回去問老師,或檢討點解上堂唔明 ...
咁我C6家教就100分既。
不過, 我估你咁幫D老公講說話, 一定係爸爸嚟。

babywoman 發表於 17-11-27 14:46

樣樣都教錯,可能專登的。大條道理唔駛理。最近我學醒咗,外判咗中文作 ...
我外判常識同聖經, 呢兩樣佢教得好高分。

Jane1983 發表於 17-11-27 15:30

我覺得佢係真教錯。唔係我叫, 係我唔得閒, 所以小朋友無人問, 就問爸爸。阿妹已經好醒, 家姐得閒會先問家姐, 但有時佢兩個嘈交, 家姐唔教佢, 一問爸爸就出事。

Jane1983 發表於 17-11-27 15:30

我老公又係個種要求很高的人。他負責睇女功課,但冇同理心去明白對方唔明唔識的原因,搞到他教阿囡時便容易家嘈屋閉,雖然阿囡有時係爭唔落,態度唔夠認真勤力。只能說人冇十全十美,老公其實係一個好肯為孩子付出的爸爸。亦可能他對孩子太上心,加上他本身挑剔的性格所使然吧。

咁你要請你C6,以後教小朋友之前要求真,咪隨口噏  

YanKanMom 發表於 17-11-27 15:49
我老公又係個種要求很高的人。他負責睇女功課,但冇同理心去明白對方唔明唔識的原因,搞到他教阿囡時便容易 ...
我C6啱啱相反, 好有同理心, 好明白點解小朋友唔識、心散、唔想做功課、想玩, 佢話因為佢細個時都係咁, 不過, 佢就係成日教錯嘢。

little_yolky 發表於 17-11-27 16:03
我C6啱啱相反, 好有同理心, 好明白點解小朋友唔識、心散、唔想做功課、想玩, 佢話因為佢細個時都係咁, 不過 ...
, 我老公細個咪一樣鍾意玩唔認真讀書,但係佢就話因為當年我老爺奶奶冇理佢,但現在佢咁全心全意一片丹心咁理啲仔女,所以佢地唔受教便是辜負了他浪費了他喎。

little_yolky    發表於 17-11-27 16:34

回覆 YanKanMom 的帖子

我笑我老公係魔鬼教練,整死99個人材,先出到一個精英。
對住小朋友,無耐心、覺得煩、會發炆憎,係好常見的。但同一個人係office,對住d問stupid questions的同事或者老板,係唔會發作的。講到尾,係佢覺得教學唔係佢收工之後應份做的事,又或者佢覺得唔需要特别尊重小朋友。

Jane1983 發表於 17-11-27 16:14
回覆 YanKanMom 的帖子

我笑我老公係魔鬼教練,整死99個人材,先出到一個精英。
佢都係唔夠耐性,係公司唔發作也是近十年先練到返嚟。我老公則好鍾意與孩子一齊,好鍾意教佢地及同佢地玩,但就唔夠耐性及同理心,不太懂得從孩子的角度看事情。
‹ 上一主題|下一主題